Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Peter Mertens: In Griekenland botsen twee werelden met elkaar

Peter Mertens schetst in “Hoe durven ze” onder andere het onthutsende verhaal achter de Griekse crisis. Mertens en de uitgever (EPO) boden ons het volledige hoofdstuk over dat Griekse drama aan.
vrijdag 10 februari 2012

Toen de dageraad aanbrak
stond Theseus, de zoon van Aegaeus, van zijn bed op.
Hij bond glanzende sandalen aan
en wandelde langs de golfrijke zee.
Daar zag hij een groep mensen
ellendig jankend als de schicht van pijlen.
Ook zag hij zeven Atheense jonggezellen en zeven dochters
die aan boord van een schip met zwarte zeilen werden gebracht,
de handen gebonden met zwaar touw.
Theseus vroeg met heldere stem:
“Wie zijn die jonge mensen?”
"Snelvarende schepen varen hen naar Kreta.
Wij hebben medelijden met hen.”
“Waarom?”, vroeg Theseus. “Wat gebeurt er dan met hen?”
“Weet je dat dan niet?
Ze worden levend gevoerd aan de Minotaurus,
het woedige dier dat in het doolhof op Kreta woont,
aan de zoom van de wijnkleurige zee.”

Griekenland en de zee! Omgeven door twee zeeën, de Ionische Zee in het westen en de Egeïsche Zee in het oosten, is het schiereiland altijd een land van zeevaarders geweest. Toen het gewelfde schip van Theseus, die de Minotaurus op Kreta had overwonnen, de haven van Athene weer binnenvoer, vergat de held dat hij witte zeilen moest hijsen, in plaats van de zwarte. Zijn vader, Aegaeus, dacht daardoor dat zijn zoon door de Minotaurus gedood was. Wanhopig van verdriet wierp Aegaeus zich in de zee, die daarom zijn naam zou dragen: de Egeïsche zee.

De haven van het oude Athene, nauwelijks een paar kaden toen, is nu de haven van Piraeus. Griekenland telt vandaag zo maar eventjes 123 havens. Piraeus is de grootste, in een wemeling van cargo’s, ferry’s, roroschepen, cruiseschepen, tankers, catamarans en vissersvaartuigen. Dan komt Thessaloniki in het noordoosten, richting Zwarte Zee en Azië.

De Griekse reders hebben de grootste handelsvloot ter wereld in handen: samen ruim 4100 schepen, goed voor 16 procent van de wereldhandelsvloot. Dat is meer dan de Japanners of de Chinezen. De Griekse rederijen verdienen meer dan de hele toeristische sector. In 2010 zagen de grote reders hun inkomsten stijgen tot 15,4 miljard euro. Het toerisme genereerde 9 miljard euro inkomsten. Toch vloeit van die rederij-miljarden haast geen cent naar de staat. De reders genieten sinds jaar en dag, via een netwerk van fiscale maatregelen, feitelijk een belastingvrijstelling. De fiscus kijkt hun rekeningen niet in. Elke Griekse miljonairsfamilie met aandelen in een rederij of in een maritiem consortium – samen zo’n duizend families – is op die manier vrijgesteld. Een goed geolied fiscaal paradijs. De reders bewaren hun geld in Zwitserland of in Cyprus, in Liechtenstein of in Londen.

De allerrijkste is Spiros Latsis, de zoon van de oude scheepsmagnaat John Latsis. De familie Latsis is ook actief in de scheepsbouw en de bankwereld. Zoon Spiros is bovendien de grootste aandeelhouder van Hellenic Petroleum. Op de lijst van de multimiljardairs in de wereld staat hij op nummer 68. Hij studeerde aan de London School of Economics, samen met ene José Manuel Barroso. In juni 2004 wordt Barroso voorzitter van de Europese Commissie. Twee maanden later, in augustus, is hij uitgenodigd voor een weekje vakantie op een pronkerig plezierjacht van de familie Latsis. Latsis heeft net PrivatSea opgestart, een exclusieve jachtclub die haar leden “een buitengewone ervaring aan boord van ’s werelds spectaculairste jachten” belooft. Inclusief de Alexandria, die met haar lengte van 400 voet het op drie na grootste jacht ter wereld is. Daar waar Aegaeus zich in zee stortte, trekken Barroso en Spiros Latsis samen de zwembroek aan op het dek van misschien wel het meest luxueuze jacht op aarde. Een maand later keurt de Europese Commissie 10,3 miljoen euro subsidie van de Griekse staat aan de scheepswerven van de familie Latsis goed. Toeval? Of “ons kent ons, wie doet ons wat”?

Langs de achterdeur wordt de rijkdom het land uitgesleurd 

Terwijl in de vroege herfst van 2011 veel Grieken in vuilnisbakken scharrelen naar voedsel – “het zijn keurige mensen maar ze zijn gedwongen in het huisvuil naar eten te zoeken”, zegt een man van de reinigingsdienst – zijn er ook Grieken met geld. Veel geld. Heel veel geld zelfs. Griekenland blijft ook midden deze crisis een fiscaal paradijs voor de rederijen, voor de zesduizend grotere bedrijven en voor het instituut van de orthodoxe kerk.

Tot voor kort stond op het Griekse paspoort ook je religie vermeld. Dat werd pas in 2001 ongedaan gemaakt na een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De Griekse orthodoxe kerk is machtig, zoveel is zeker. Kerk en clerus beheersen nog een flink deel van het leven, moreel, politiek maar ook economisch. De orthodoxe kerk bezit het grootste vermogen van het land, op de staat na. Ze heeft meer dan negen miljoen aandelen in de Griekse Nationale Bank, ze bezit hotels, parkings, magazijnen, ondernemingen en 350 toeristische centra. Het kerkinstituut is met zijn 130.000 hectare bossen, velden, bergen en stranden meteen ook de grootste grootgrondbezitter van het land. Het levert de kerk jaarlijks miljoenen euro’s op en dat geld bleef tot voor kort belastingvrij. Toen in 2010 toch een taks werd geheven, weigerden sommige monasteries te betalen. Gechoqueerd gingen gelovigen voor de grootste kerk van Athene betogen met het spandoek: “Jezus heeft gezegd dat men moet delen”.

Delen? Dat is alvast niet de houding van de Griekse miljonairs. Het geld dat in Griekenland wordt verdiend, verdwijnt steeds sneller naar het buitenland. Vooral naar de veilige kluizen van Zwitserse banken, waar men geen vragen stelt. De Griekse miljonairs hebben in totaal al 280 miljard euro naar Zurich verkast, en nog eens evenveel naar andere buitenlandse banken. Een fiscale exodus ter waarde van 560 miljard euro; dat is het dubbele van het Griekse bbp, de jaarlijks geproduceerde rijkdom in het land.29 Dat veel landgenoten hun ziektekosten of elektriciteit niet meer kunnen betalen, dat meer en meer mensen hongerlijden, trekken deze miljonairs zich geen moer aan. En dus krijg je een surrealistische situatie: aan de voordeur smeekt de Griekse regering de Europese Unie om nieuwe leningen en garandeert ze dat ze de allerlaatste centiem uit het werkvolk zal persen om die leningen terug te betalen. Terzelfdertijd slepen de miljonairs de rijkdom van het land via de achterdeur het land uit.

Griekenland is in principe een rijk land. In 2007 werd er vijf keer meer rijkdom geproduceerd dan in 1990. Maar terwijl het bbp maal 5 ging, gingen de winsten maal 28! Neoliberale belastinghervormingen zorgden ervoor dat die winsten fiscaal grotendeels onaangeroerd bleven. Nauwelijks een derde van de Griekse rijkdom belandt bij de loontrekkers: slechts 36,3 procent van het bbp gaat naar de lonen. Dat is veruit het laagste percentage in de Europese Unie. De salarissen liggen dan ook op een magere 60 procent van het Europese gemiddelde. De rijkdom die de Griekse samenleving voortbrengt, komt niet in handen van die samenleving maar van de rijkste segmenten ervan. Zeggen dat “de” Grieken jarenlang boven hun stand hebben geleefd, is dan ook larie en apekool.

Midden de crisis: 7,9 miljard euro voor Frans en Duits wapentuig 

In de zomer van 2009 gebeurt iets merkwaardigs. Griekenland betaalt in dat crisisjaar 2,5 miljard euro voor zes Franse fregatten, nog eens 400 miljoen euro voor vijftien Franse Puma-gevechtshelikopters van de wapengigant EADS nv en tot slot nog eens 5 miljard euro voor zes onderzeeërs van het Duitse ThyssenKrupp. Boem, paukenslag! 7,9 miljard euro voor Frans en Duits wapentuig, middenin de crisis.
Merkel en Sarkozy tekenen plan na plan uit om ervoor te zorgen dat Griekenland de leningen aan Duitse en Franse banken kan betalen. Het duo spuit mening na mening over wat het Griekse volk moet doen maar in het medialicht houdt het de kiezen op elkaar wanneer het over de wapendeals gaat. Der Spiegel zette het Griekse shoppen in Duitsland op een rijtje en dat is indrukwekkend. Onderzeeërs, jachtbommenwerpers, tanks... Het kleine Griekenland met zijn 11 miljoen inwoners staat op de wereldranglijst van big spenders inzake conventionele bewapening op de vijfde plaats. Het geeft exorbitant veel uit aan defensie: 3,1 procent van de nationale rijkdom. Landen als Frankrijk en Groot-Brittannië besteden respectievelijk 2,3 en 2,4 procent aan defensie. Alleen de VS doen beter, met 4 procent.

Crisis of geen crisis, de grote Europese broers zetten de Grieken onder druk om de wapenaankopen gewoon te laten doorgaan, op straffe van geen lening. Het persbureau AP citeert een adviseur van premier Papandreou: “Niemand zegt: ‘Koop onze oorlogsschepen of we helpen je niet met je schulden.’ Maar de niet mis te verstane onderliggende boodschap is dat we meer hulp krijgen als we doen wat zij willen op bewapeningsvlak.” Het tijdschrift Vrede schrijft: “President Sarkozy zou in februari 2010 druk uitgeoefend hebben op Papandreou toen die op bezoek was in Frankrijk voor hulp bij de financiële perikelen van zijn land. Op de dag dat Papandreou naar Parijs ging, kondigden de Grieken aan dat ze de geplande aankoop van zes Franse Fremm-fregatten ter waarde van 2,5 miljard euro niet zouden herzien, ondanks de financiële afgrond waar ze voor stonden.”

Griekenland is een Navobondgenoot om door een ringetje te halen. Op het kruispunt van drie continenten is het een strategische plek. Zeker nu de Navo en de Amerikaanse strategen alle aandacht hebben voor noordelijk Afrika, het Midden-Oosten, Iran, de Balkan, de landen van Oost-Europa en Rusland. Begin oktober 2011 koopt het failliete Griekse establishment nog maar eens 400 tanks en een twintigtal amfibievoertuigen van het Amerikaanse leger. En, zo blijkt, ook nog eens vier oorlogsschepen ter waarde van elk drie miljoen euro van Frankrijk.

De Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk spelen de rivaliteit tussen Griekenland en buurland Turkije handig uit. De wapenfabrikanten eten van twee walletjes als leveranciers aan beide rivalen. Bestelt Griekenland nieuwe wapens, dan kan de wapenfabrikant even wachten en daar melden de Turken zich al voor dezelfde spulletjes. De Koude Oorlog in het klein, zo lijkt het wel. Ware het niet dat al dat nieuwe oorlogsmateriaal helemaal niet geschikt is voor een confrontatie met Turkije, maar des te meer voor de Navostrategie en om nieuwe machtsverhoudingen in het Midden-Oosten te helpen creëren zoals Washington die graag zou zien. Waarom blijft het anders zo pijnlijk stil in Washington, Brussel en Frankfurt over het feit dat de Griekse regering op alles bespaart behalve op oorlogstuig?

Fact-free politics of hoe een haatcampagne wordt opgezet

Op het Griekse eiland Hydra, waar de woningen hagelwit zijn en de zee diepblauw, woont de Nederlandse journaliste Ingeborg Beugel. Ze berichtte jarenlang over het land. Ze schrijft passioneel over het geritsel van de Griekse politieke en economische elite. “Ik vind het interessant dat de Europese Unie heel arrogant, keihard en meedogenloos allerlei eisen stelt aan Griekenland terwijl Brussel de Griekse regering niet onder druk zet om de corrupte politici aan te pakken. Daar stuurt Brussel geenszins op aan. Sterker nog: Brussel zwijgt als het graf omdat er anders heel veel louche praktijken aan het licht zouden komen die met Europa te maken hebben. Siemens bijvoorbeeld heeft ongenadig veel smeergelden uitgedeeld in ruil voor een monopoliepositie tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004. Daar zijn miljarden omgegaan maar als je dat gaat aanpakken dan kom je ook aan een Duits bedrijf en dat wil Duitsland niet. Er zijn ook heel veel smeergelden betaald voor dure Duitse onderzeeërs. Griekenland heeft die gekocht tegen twee keer de prijs die Turkije ervoor moest betalen. Frankrijk dwong Griekenland in ruil voor ‘hulp’ peperdure gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. De Wildertjes liegen echt: er wordt niks gegeven, er wordt dik verdiend aan de zogenaamde steun aan Griekenland”, vertelt ze aan de Nederlandse Radio1.

Wildertjes? Geert Wilders noemt Grieken “junks” aan wie je geen geld moet geven. “De sjoemel-Grieken maken onze euro kapot”, kopt Bild Zeitung. En Frits Bolkestein beweert: “Een groot deel van de Griekse bevolking is lui.” Volgens Angela Merkel nemen de Grieken te veel vakantie en gaan ze te vroeg op pensioen. “We kunnen niet één munt delen terwijl de een heel veel vakantie heeft en de ander heel weinig. Dat gaat op den duur niet samen”, citeert het Duitse persbureau DPA de Bundeskanzlerin. En die Atheners krijgen nog een bonus om op tijd op het werk te verschijnen, horen we in De Zevende Dag. Allemaal gefundenes Fressen voor het grote publiek. Die Zuid-Europeanen toch. Op vakantie gaan, luxepensioenen trekken en dan nog eens om steun komen aankloppen van op hun terrasje waar ze de godganse dag zitten te niksen. Dat al die beweringen over de luie aanleg van de Grieken pure fictie is, doet er niet toe. Fact-free politics, heet dat. Zich niet storen aan de feiten.

Hangen de Zuid-Europeanen de kiel vroeger aan de kapstok om te genieten van de mediterrane zon? Nee hoor. Oeso-cijfers van 2011 geven aan dat de Griekse mannen gemiddeld stoppen met werken als ze 61,9 jaar zijn, een maand later dan in Duitsland. Griekse vrouwen houden er wel eerder mee op: als ze 59,6 jaar zijn, tegen 60,5 in modelstaat Duitsland.
In 2007 bedroeg, ook volgens de Oeso, het gemiddelde Griekse pensioen 617 euro. Ingeborg Beugel vertelt over mensen op Hydra die met pensioen gaan en direct werk moeten zoeken om rond te komen. “Mijn onderbuurvrouw van 94, een weduwe, trekt een pensioen van 400 euro per maand. Dat is niet eens genoeg voor haar luiers en medicijnen. Ze redt het, in afschuwelijke omstandigheden, dankzij familie en buren. Ik ken geen enkele Nederlander met drie banen om de eindjes aan elkaar te knopen, maar wel tientallen Grieken die drie banen hebben om te overleven. Ja, er zijn Grieken met te hoge en vroegtijdige pensioenen. Zij vormen een uitzondering, geen regel. Trouwens: op Hydra woont een zorgeloze Nederlandse oud-lerares, die op haar vijftigste met pensioen is gegaan, nooit meer hoeft te werken en zonder enig financieel gebrek de rest van haar leven kan genieten van Griekenland. Geen enkele Griekse collega kan haar dat nadoen.”

Ook over de Grieken als permanente vakantiegangers zit Merkel er merkelijk naast. De Grieken hebben volgens Eurofound gemiddeld 23 vakantiedagen per jaar. De Duitsers hebben er 30. Over het aantal vakantiedagen van Angela Merkel zelf durven we ons niet uitspreken. Haar jaarlijkse vakantiegeld zal wellicht wel iets boven het gemiddelde liggen.

Misschien werken de Grieken gewoon minder? Ook niet. Volgens Oeso-cijfers hebben de Grieken in 2008 gemiddeld 2120 uren gewerkt, dat is 740 uren meer dan de Nederlanders, 690 uren meer dan de Duitsers, 570 uren meer dan de Belgen, 470 uren meer dan de Britten.

Nog een bewering in de hype van de luie Griek is die over de overbevolking in de Griekse openbare sector. De feiten? In 2009 telde Griekenland 768.009 ambtenaren, alles inbegrepen: de tijdelijken, de gedetacheerden enzovoort. Dat is 11,4 procent van de beroepsbevolking. Goed voor de veertiende plaats in Europa. Zweden bijvoorbeeld heeft 30 procent ambtenaren, Denemarken 29 procent en Frankrijk 21 procent. Duitsland heeft er 10,2 procent.

Van alle beweringen over de luie, vakantieovergoten Grieken – en bij uitbreiding ook de Portugezen, Spanjaarden en andere bewoners “uit de knoflooklanden”, zoals de altijd fijnbesnaarde Geert Wilders ze omschrijft – klopt dus niets. Maar het kwaad is geschied. Merkels uitspraken haalden de voorpagina’s. En wie leest nadien de rechtzettingen op bladzijde 18? Het cliché blijft hangen: de mediterrane profiteurs die op kosten van de rechtschapen, Noord-Europese belastingbetaler potverteren. En, zoals Einstein as wist: een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoom.

Rousfeti en fakelakia: het goddelijke monster in Griekenland

In de twintigste eeuw heeft Griekenland twee dictaturen, een buitenlandse bezetting en een burgeroorlog doorstaan. Na de rechtse dictatuur van de kolonels werd Griekenland in 1975 een parlementaire republiek. Het land had tot dan nooit een uitgebouwd socialezekerheidsstelsel gekend. Sociale hulp voor zieken, gepensioneerden, invaliden en werklozen was er haast niet. En dus moest alles wat sociale voorzieningen aangaat, “geregeld” worden. Er was de steun van familie en vrienden of – voor wie het zich kon permitteren – een envelopje in het vuistje.

In 1981 kwam de sociaaldemocratische partij Pasok aan de macht en die maakte een begin met een heel systeem van politiek cliëntelisme, voornamelijk in de publieke sector. Zonder partijkaart geen job, geen sociale bescherming en geen uitkering. Rousfeti, zo heet die politieke klantenbinding. Pasok en de rechtse partij Nieuwe Democratie zijn er meesters in. U kent het fenomeen want het is niet zo dat we dat in ons land nooit gekend hebben.

Vriendjespolitiek voor iedereen maar toch vooral voor de grote bedrijven. Het systeem van smeergeld draagt de naam fakelakia. Met als summum wellicht de contracten voor de Olympische Spelen waar de Griekse staat uiteindelijk acht miljard euro mee verloor. Wat journaliste Ingeborg Beugel daarover schreef was maar al te waar. Om contracten binnen te rijven voor het ultra gesofisticeerde beveiligingssysteem bij de Olympische Spelen bijvoorbeeld kocht Siemens verschillende politici, hoge ambtenaren en legerleiders om. Zowel Nieuwe Democratie als Pasok mochten langs de kassa passeren. Een oud-kaderlid van Pasok gaf toe dat hij 420.000 euro had aangenomen van een topman bij Siemens, kort voor de verkiezingen van 2000. Een gebaar van goodwill zeg maar, al kostte die geste wel bijna een half miljoen euro. Voor wat hoort wat, Siemens kreeg het contract. “Maar”, zo vertelde de man, “ik heb dat geld aan de partij geschonken zonder de partijtop op de hoogte te brengen van de oorsprong van het geld.” Een verhaal met hoog Agusta-Dassault-gehalte.

Ze bestaat dus welzeker, de corruptie in Griekenland. De fraude van de zesduizend grotere ondernemingen wordt op 15 miljard euro per jaar geraamd. Ter vergelijking, in België wordt de grote fiscale fraude op 30 miljard euro geschat. En iedereen zal zich herinneren dat het Luxemburgse zwarte geld van KBC onaangeraakt bleef wegens procedurefouten, en dat de Belgische overheid zelfs nog eens geld moest aan textielboer Roger De Clerck omdat zijn proces te lang bleef aanslepen. Politiek cliëntelisme en corruptie zijn geen typisch Griekse problemen, net zo min ze typisch Belgische problemen zijn. Ze zijn eigen aan het kapitalisme, aan het ellebogenwerk in de wedren naar het grootste stuk van de markt en naar de tweecijferige rendementen.

“Het is de Grieken een doorn in het oog dat premier Papandreou nog niet één corrupte politicus heeft weten aan te klagen, niet één ondernemer of scheepsreder heeft gestraft en dat er nog geen eurocent is teruggevonden van de miljarden euro’s die in diverse zakken zijn verdwenen”, schrijft Ingeborg Beugel. De regering wordt uitgespuwd. Waar Papandreou komt, worden zwarte vlaggen uitgehangen. Wanneer zijn minister van Binnenlandse Zaken naar de film gaat, herkennen studenten hem in de bioskoop en wordt water over zijn hoofd gekieperd, en yoghurt. En dan wordt de minister onder een luid fluitconcert uit de filmzaal gehoond.

Panhelleense Socialistische Kleptocraten, een regering van dieven dus, zo noemt professor sociologie James Petras de regerende Pasok-partij: “Pasok is opgebouwd rond een elite en een achterban die nooit belastingen betaalde maar geld uit de staatskas haalde en van overheidsgiften afhing. Steenrijke reders ontweken belastingen door onder vreemde vlag (Panama) te varen. Maar ze wilden wel Griekse zeekapiteins inhuren en betaalden graag voor de partijkas. Juristen, artsen en architecten gaven nauwelijks inkomsten aan en ontvingen onder tafel cash betalingen als niet-aangegeven inkomen dat hun salaris ver overschreed. Bedrijfsleiders, vastgoedspeculanten, bankiers en importeurs betaalden steekpenningen aan partijleiders om zich te verzekeren van belastingverminderingen en om EU-leningen veilig te stellen. Die recycleerden ze tot toeristische eigendommen en overzeese rekeningen. Zo vormden de partij en de zakenelite een georganiseerd netwerk van kleptocraten. Ze plunderden de schatkist en lieten het aan de lonen en salarissen van de werkende mensen over de rekening te betalen. Want van die lonen worden wel degelijk de belastingen afgehouden. Voor de loontrekker is Griekenland een slecht land, want hij is de enige die er belasting betaalt.”

Goldman Sachs International en het gesjoemel met de cijfers

Dat de geproduceerde rijkdom in de loop der jaren almaar meer bij de elite bleef plakken en de koopkracht van de bevolking achterbleef, maakte Griekenland structureel instabiel. Ook al omdat het inkomen van het volk voor een groot stuk opging aan consumptiegoederen uit het buitenland. De zuidas van Europa diende als afzetmarkt voor de exporteconomieën in het centrum ervan, met Duitsland op kop. Daarvoor kreeg de zuidas welwillend kredieten onder meer van... Duitse banken. Zo vloeide het in het buitenland geleende geld weer terug naar datzelfde buitenland.

In de periode 1975-1980 had Griekenland nog een overschot van 1,5 procent op de handelsbalans: er werden meer goederen en diensten uitgevoerd dan ingevoerd. In de jaren 1990-2000 sloeg die balans om naar een tekort van 3 procent, en vanaf de toetrede tot de euro verslechterden de resultaten tot een negatieve handelsbalans van 10 à 13 procent. Griekenland ging producten invoeren die het voordien zelf produceerde.

Door de financiële crisis schoten de overheidsschulden plots snel omhoog: van 115 procent van het bbp in 2007 naar 143 procent in 2010. En daardoor steeg, in een kettingreactie, ook nog eens de rente op die schulden heel snel. Vooral die rentelast hangt als een molensteen om de economie: een decennium geleden moesten de Grieken jaarlijks 9 miljard euro afbetalen aan interest op de lopende leningen, in 2010 was dat al meer dan 15 miljard.

De boel ontplofte in oktober 2009, toen “de twee papa’s” van de Griekse sociaaldemocratie, premier Giorgos Papandreou en zijn Financieminister Giorgos Papakonstantinou onthulden dat hun voorgangers stelselmatig valse, veel te rooskleurige cijfers over de Griekse overheidstekorten hadden gepresenteerd. Het begrotingstekort zou in 2009 12,7 procent bedragen in plaats van 3,7 procent. De collega’s premiers en ministers van de andere eurolanden beweerden dat de Grieken zowat iedereen in Europa hadden belazerd. Didier Reynders, sinds mensenheugenis onze minister van Financiën, erkende later in de Franse zakenkrant La Tribune deemoedig: “Van bij de toetreding van de Grieken tot de eurozone in 2001 wisten we dat hun statistieken vervalst waren.”

The New York Times berichtte dat twee Amerikaanse grootbanken, JP Morgan en Goldman Sachs tien jaar lang professioneel geholpen hebben om de correcte Griekse schuld- en begrotingscijfers te verdoezelen. En wie was in die periode vicevoorzitter en managing director bij Goldman Sachs International? Meneer Mario Draghi. Ondanks het gesjoemel met de Griekse cijfers – Draghi had dat moeten weten, het was welbeschouwd zijn bank – hebben Merkel, Sarkozy en de andere Europese leiders Draghi voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank. Kampioenen van de dubbele moraal zijn ze. Met de rechterhand steken ze foei foei foei het belerende vingertje op naar de vervalsing van de Griekse begrotingscijfers. Tegelijk deelt hun linkerhand met veel protocol een van de meest strategische Europese functies uit aan een topman van de bank die bij deze vervalsing heeft geholpen.

De wil van de trojka wordt wet 

Na de onthullingen van de twee papa’s van Pasok eind 2009 storten de financiële markten zich als een Minotauros op Hellas. Meteen verlagen de ratingbureaus de Griekse kredietwaardigheid zodat het voor Athene duurder wordt geld te lenen. De rente op die leningen staat almaar hoger. Speculanten zetten ook in op een faillissement van het land. Ze kopen op grote schaal credit default swaps, een soort verzekeringen die veel opleveren als Griekenland zijn staatsleningen niet meer zou kunnen aflossen.

Op 15 januari 2010 dient Papandreou, in nauwe schoentjes, een eerste plan in bij de Europese Commissie. Het is het grootste besparingsplan sinds de jaren vijftig van vorige eeuw. Het Stabiliteits- en Groeipact van de EU bepaalt namelijk dat het begrotingstekort van elke lidstaat moet worden teruggebracht tot drie procent en Papandreou plooit zich naar die norm. Hij schroeft de btw en de pensioenleeftijd naar omhoog en snijdt flink in de openbare diensten. Hij belooft ook de belastingontduiking aan te pakken. De Europese instanties geven hun fiat maar tegelijk wordt Griekenland onder scherp toezicht van de Unie geplaatst.
Op 3 maart 2010 antwoordt ook het Griekse volk op dat plan van Papandreou. Die dag staat Griekenland in rep en roer. De havens, de luchthavens, de banken, radio en televisie, het onderwijs, het openbaar vervoer... alles ligt plat. Griekenland komt op straat. Het Griekse parlement moet op die dag het plan goedkeuren. Daar staan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds op. De wil van deze “trojka” is wet. Anders komt er geen hulp: Giorgos Papakonstantinou smeekt het halfrond het draconische besparingsplan goed te keuren “om onze geloofwaardigheid op de markten te herwinnen”. Zo geschiedt.

Overal in Europa reageren de krijtstreeppakken enthousiast. De nieuwe iron lady Angela Merkel is in haar nopjes: “Wij juichen de maatregelen toe die de Griekse regering vandaag heeft genomen. Dit is een zeer belangrijk signaal aan de markt om opnieuw vertrouwen te stellen in Griekenland, maar ook in de euro.”

Liefst van al hadden Duitsland, Nederland en anderen Griekenland failliet laten gaan. Daar werd ook de bevolking voor ingeschakeld. 61% van de Duitsers is tegen elke steun aan Griekenland, schrijft de gegoede pers in die maartmaand van 2010. Tja, men heeft de Duitse gezinnen al wekenlang dagelijks gezegd dat elke familie honderden euro’s moet ophoesten voor de Griekse redding.
Maar Duitse en andere banken zitten opgescheept met voor miljarden Grieks schuldpapier. En niet alleen de banken zijn kwetsbaar, ook verzekeraars en pensioenfondsen zitten met die beleggingen. Er is daarbij het risico dat een domino-effect ook andere zwakke eurolanden zoals Ierland, Portugal of Spanje zou doen omvallen. Dat zou een catastrofe zijn. En dus groeien de plannen voor een Europees reddingspakket.

De lente van 2010 brengt geen kentering, de positie van Griekenland op de kapitaalmarkt blijft verslechteren. Eind april 2010 stuurt Giorgos Papandreou van op zijn vakantie-eiland Kastelorizo een noodsignaal uit. De situatie is zo penibel dat hij de Europese Unie op zijn blote knieën om nieuwe leningen smeekt. Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, Dominique Strauss-Kahn, op dat moment de topman van het IMF, en José Manuel Barroso eisen eerst verdere draconische besparingen. “Laat de modale Griek opdraaien”, is de eis van de trojka. Daar zal het netwerk van de familie Latsis en andere steenrijke Hellenen niet vreemd aan zijn.

Intussen vliegen functionarissen van IMF, EU en ECB naar Athene om het verscherpte toezicht concreet te maken. Op 2 mei legt Papandreou een nieuw soberheidspakket voor. Een pakket van bloed en tranen. Lonen in de openbare dienst worden gemiddeld met 10 procent verminderd. De btw gaat verder omhoog. De lonen voor overuren worden afgeslankt, de premies voor Pasen, Kerstmis en vakantiedagen in de openbare dienst gekortwiekt, ook voor alle gepensioneerden. Je moet voortaan 40 jaar hebben bijgedragen, in plaats van 37, om recht te hebben op een volledig pensioen. Ook wordt het pensioen voortaan berekend op basis van de tien laatste werkjaren in plaats van de vijf best betaalde werkjaren voorheen. Daardoor gaat het pensioen voor de meeste mensen fors naar beneden. Het minimumloon zakt naar 592 euro. Drie dagen later, op 5 mei, organiseren de vakbonden een algemene staking, de derde al in enkele maanden. Papandreou houdt het been stijf.

Algauw voelt Irini de gevolgen. Zij is negenentwintig en lerares: “Vandaag is mijn loon op mijn bankrekening gestort. Voor het eerst is het een ander bedrag, door de maatregelen van Papandreou. Ik heb uitgerekend dat ik jaarlijks meer dan een maandinkomen moet inleveren. Het is ongelooflijk dat het onderwijs zo wordt getroffen. Waarom pakt Papandreou andere sectoren niet aan? De rijke reders bijvoorbeeld? Moeten die dan niets bijdragen?”

Kleuterleidsters, stewardessen, boeren, bankbedienden, bouwvakkers, verkoopsters en gepensioneerden laten inleveren voor een crisis die zij niet veroorzaakt hebben, om het vertrouwen van de financiële markten te winnen? Het gaat heel wat mensen het petje te boven. Ingeborg Beugel maakt de optelsom: “Een leraar verdient na de eerste bezuinigingsronde van 2010 gemiddeld nog 800 euro per maand. Daarvan gaat 500 euro naar huur en andere vaste lasten. Je houdt 300 euro over om van te leven. Aan een gezin kun je als leraar bijna niet beginnen. En wat moet je als kleuterleidster of stewardess met een salaris van 650 euro per maand?”

Deutsche Bank koopt tijd

En toch, ondanks de sociale kaalslag blijft de aanval van de financiële markten op Griekenland aanhouden. De sfeer in Brussel is koortsachtig, begin mei 2010. Het wemelt van beraadslagingen en telefoontjes. “We zitten in een situatie zoals na de val van Lehman Brothers”, het klinkt als een alarmkreet, die vrijdag 7 mei op de Europese top van staatshoofden en premiers. “We moeten een akkoord hebben voor de Aziatische beurzen maandagochtend opengaan.” De top legt ’s avonds de grote lijnen vast. Een buitengewone vergadering van Europese Financieministers moet nog datzelfde weekend de concrete uitwerking ervan waarmaken. Op de valreep, iets voor twee uur in de ochtend van maandag 10 mei, komt het definitieve resultaat uit de bus.

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de ECB houdt zich die maandagochtend om kwart over drie ondanks de vermoeidheid sterk. Hij laat in een bondige verklaring weten dat de Bank zal overgaan tot het opkopen van staatsobligaties van “probleemlanden”. Voor liberale ultra’s is dat een doodzonde. Zij vinden dat centrale banken niet mogen tussenkomen in begrotingsproblemen, ook de ECB niet. Het gebeurt dus toch.
De ECB zal de dubieuze schuldpapieren van de “probleemlanden” niet rechtstreeks opkopen bij de overheden maar wel op de “secundaire markt”, bij de banken dus. Zo kunnen die zich van hun rommelpapieren ontdoen in ruil voor geld dat de ECB laat bijdrukken. De ECB wordt daardoor een bad bank, zoals de Amerikaanse Fed dat ook al is.

Het tweede besluit van de meitop is dat de eurolanden voor een gezamenlijk noodfonds zullen zorgen, de European Financial Stability Facility. Deze EFSF, een nv, kan leningen verstrekken aan landen in nood die op de financiële markten geen haalbare leningen meer kunnen afsluiten. De EFSF zal die leningen gebundeld als obligaties op de markt brengen. Het woord “euro-obligaties” kan hier niet vallen want de lidstaten geven niet rechtstreeks krediet aan het land in moeilijkheden. Dat doet de EFSF. De lidstaten staan borg voor die kredieten. De Commissie en de ECB stellen het voor alsof de EFSF een instrument is om de “probleemlanden” bij te springen. In feite moet de EFSF vooral verhinderen dat die landen al te snel failliet gaan want dan zouden de grootbanken met het rommelpapier van die landen enorme verliezen incasseren.

De EU zet in de begindagen van mei ook het “Grieks reddingspakket” van 110 miljard euro op punt. De voorwaarde voor het pakket is: de macht in Athene wordt overgedragen aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, dat mee financiert. Vier keer per jaar brengt deze trojka een rapport uit over de voortgang van de hervormingen en besparingen. Zonder die voortgang gaan leningen niet door.

Naast Trichet speelt nog een andere bankier – zij het achter de schermen – een hoofdrol in die drukke meidagen van 2010: Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank. Dat is, voor een goed begrip, een privébank. Een van de grootste ter wereld. Ackermann houdt, zoals in Duitsland wordt gezegd, “altijd de tweecijferige rendementen voor zijn bank vast in het vizier”. Griekenland heeft gevaarlijk veel miljarden uitstaand krediet bij de Europese grootbanken, vooral in Frankrijk en Duitsland. Als Griekenland failliet gaat, zien zij van hun geld niets terug. En dus ijveren ze voor een reddingsplan. Beter nog, zij schrijven dat reddingsplan zelf. Ackermann heeft die taak op zich genomen. Het is “een berekend spel met de tijd", schrijft de Duitse openbare omroep ARD op zijn webstek.
De omroep kondigt daarmee een opmerkelijke tv-reportage aan van Monitor, het Duitse Panorama. Titel: Teure Griechenland-Rettung: ein geschickter Coup der Deutschen Bank? Vertaling: Dure Griekse redding, een handige coup van Deutsche Bank? De Duitse kijker krijgt even een blik achter de schermen.

Jazeker, in de storm van de financiële crisis in 2008 had iedereen beloofd dat het anders zou worden. De overheid zou opnieuw onafhankelijk regeren en niet langer naar de pijpen van bankiers en speculanten dansen. Maar eenmaal de storm een beetje was gaan liggen, hernam het gewone leven zijn gangetje. En in dat leven dicteren de Ackermannen de wet. Bij het dreigende Griekse failliet in het voorjaar 2010 komt het er voor Ackermann vooral op aan tijd te winnen. Hij pendelt tussen Berlijn, Frankfurt en Athene en zoekt regelmatig de Duitse Financieminister Schäuble op om een reddingspakket in de steigers te zetten. De bankdirecteur die de minister van Financiën de les spelt. Democratie, allemaal goed en wel, maar als het er echt op aan komt bepaalt Deutsche Bank de wet. Monitor toont hoe Ackermann een zware hand in het “reddingsplan voor Griekenland” had. Dat plan moet vooral dienen om tijd te kopen. Tijd waarin Europese banken en verzekeraars massaal hun Griekse belangen van de hand kunnen doen. De uitzending van de ARD besluit dan ook dat het reddingspakket “voornamelijk gebruikt wordt om de Europese banken terug te betalen, en niet om Griekenland zelf op de been te houden.”

Dat de ECB voortaan op de secundaire markt – bij de geldhuizen dus – obligaties van schuldenlanden gaat opkopen is daarbij een fameuze steun in de rug. Bankvertegenwoordigers in de Londense City berichten daags na de top, op maandag 10 mei, dat geldinstituten rommelleningen vooral uit Griekenland, Portugal en Ierland afgeven aan de centrale banken van Duitsland en Frankrijk om in ruil gezonde Duitse of Britse staatsleningen te kopen.

De Duitse banken hadden eind april 2010 nog voor 16 miljard Griekse leningen lopen, in februari 2011 is dat gereduceerd tot 10 miljard. Daarvan nog 1,6 miljard in de portefeuille van Deutsche Bank. De Franse banken konden minder versassen: zij zitten in februari 2011 nog met bijna 17 miljard Griekse leningen opgescheept. In ons land zit vooral Dexia dan met haar neus nog diep in Grieks rommelpapier: voor 5 miljard euro.

Lente 2011 en de chantage van big business 

Het gezond verstand zegt dat de enorme bezuinigingen en de verplichting tot aflossen van de staatsschulden Griekenland alleen maar dieper in de crisis zullen duwen. De bestedingen zullen – met een overheid die minder uitgeeft en met de inkomens van de Grieken op een dieptepunt – verder stilvallen. Je moet geen groot economisch wonder zijn om dat te begrijpen. Als een volk verarmt, kan het minder kopen.
De investeerders vluchtten weg. In 2010 kelderde de Griekse import in één ruk met een vijfde tegenover het jaar voordien. Sinds 2008 daalde ook de Belgische uitvoer naar Griekenland met een kwart.

Ondertussen bleef het verzet in Griekenland groeien. In 2009 had de Griekse overheid de exploitatie van de nationale wegen uitbesteed aan privéfirma’s. Die voerden dure wegentaksen in, heel dikwijls zonder dat er parallelle wegen waren als alternatief. Op en neer tussen Athene en Thessaloniki bijvoorbeeld kostte voortaan 45 euro. De mensen reageerden boos en er kwamen wij-betalen-nietcomités. De activisten van die volkscomités trokken fluorescerende oranje veiligheidshesjes aan, gingen naar de péages, openden de roodwitte slagbomen en lieten de automobilisten door. Op hun hesjes stond geprint: “Totale Ongehoorzaamheid!” Op hun spandoeken: “We betalen niet” en “We geven geen geld aan buitenlandse bankiers!” Automobilisten reden dankbaar door, met de duim omhoog. Begin 2011 weigerden vier op de tien automobilisten de wegentaks te betalen, op sommige plaatsen al acht op tien.

Zo start het nieuwe jaar 2011. Terwijl de mensen zich organiseren, devalueren de ratingbureaus de kredietwaardigheid van Griekenland tot het absolute niets, de junkstatus. Ze gaan ervan uit dat Griekenland niet in staat zal zijn de leningen terug te betalen. Doen inleveren, de pensioenen kortwieken, de publieke dienst op droog zaad zetten, vaste banen ontmantelen, op het vakantiegeld beknibbelen en de btw verhogen... het heeft allemaal tot niets gediend. De leningen voor Griekenland worden nog duurder, zo beslissen de ratingbureaus. Weer ontstaat paniek op de financiële markt. Ja, de Duitse en Franse banken hebben al veel slecht Grieks papier van de hand kunnen doen maar ze zitten toch nog met voor miljarden obligaties die nu tot totale rommel zijn gedegradeerd.

Op 13 juni brengt de Financial Times het bericht dat een consortium van grootbanken er in een schrijven aan de geplande Europese top bij de excellenties op aandringt dat de EU zichzelf zou verplichten tot “een buy-back van de schuld, zo mogelijk met miljarden overheidsgeld”. “Zonder snelle actie”, zo waarschuwt het consortium, “kunnen landen als Spanje en Italië wel eens zwaar naar beneden worden getrokken.” We lezen dat goed: voor de grootbanken gaat het niet meer om Griekenland alleen maar vooral om het domino-effect dat een Grieks faillissement kan veroorzaken.

In Trends schrijft hoofdredacteur Johan Van Overtveldt: “Je kunt hier subtiel over doen maar eigenlijk chanteren de banken de overheden: Koop die schuld van ons terug of wij dumpen het hele zootje en dan is het gedaan met de euro.” Deze grootbanken deinzen er niet voor terug de hele Europese Unie in een houdgreep te nemen. Toen het in 2008 misliep door de Amerikaanse rommelkredieten in de portefeuille van die grootbanken, moesten de nationale overheden bijspringen. Nu het in 2011 misloopt met de staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Italië, Ierland en Spanje, eisen dezelfde banken nog maar eens dat de overheid – en dus de belastingbetaler – bijspringt en de staatsobligaties overneemt.

Op 21 juli 2011, op de natte nationale feestdag van ons land, komt de Europese Raad samen, met in de coulissen het puik van de Europese bankiers. Die top bereikt een vage deal. Er komt voor 109 miljard euro nieuwe financiering “voor Griekenland”, plus een looptijdverlenging voor deze leningen tot 15 à 30 jaar. De banken zullen daar “op vrijwillige basis voor 37 miljard euro” aan bijdragen. In ruil wordt de greep van de trojka op het land nog sterker: er komt een taskforce om “een nieuwe impuls te geven aan de Griekse economie”.

Koopjes aan de Egeïsche zee! Privatiseren onder dwang

In ruil voor het nieuwe “hulppakket” wordt Griekenland zomer 2011 gedwongen zijn openbare eigendommen massaal te verkopen. Alleen de Akropolis mogen de Grieken voorlopig nog houden. Behalve de kaartjesverkoop dan, want die gaat ook naar de privé. Net als al de rest. Voor de bijl aan spotprijzen. Piraeus is strategisch als invoerhaven voor voornamelijk Chinese goederen. De trojka dwingt Griekenland de haven grotendeels in de toonbank te zetten. Voor Duitse en Chinese bedrijven zijn er nu koopjes te doen in Hellas. Het is soldentijd. De Grieken zijn verplicht een braderij te organiseren waar voor 50 miljard euro aan overheidsbezit te koop wordt gesteld. Het IMF stuurt adviseurs naar Athene om dat proces te begeleiden. Het moet in drie jaar afgehandeld zijn.

Meteen worden drieëntwintig overheidsbedrijven te koop aangeboden. De lijst is met de trojka besproken. Het Deutsche Telekom AG heeft de primeur. Het zal nog eens voor tien procent OTE-aandelen kopen, het belangrijkste Griekse telecombedrijf. Dat kost Deutsche Telekom 400 miljoen euro, een spotprijsje. De Duitsers controleren zo veertig procent van OTE. De Griekse staat houdt nog amper tien procent van de aandelen over. De Duitsers zijn vooral geïnteresseerd in de mobiele netwerken van OTE in Roemenië, Bulgarije en Albanië. En in de twintig procent participatie van OTE in het Servische Telecom. Zo doet Deutsche Telekom een gouden zaak in de verovering van de Balkan.

Stukken van de internationale luchthaven van Athene staan te koop voor het prikje van 350 miljoen euro. Duitse en Chinese grootbedrijven concurreren met elkaar om dat koopje af te sluiten en op die manier de luchthaven te controleren tot 2046. Een vierde van de haven van Piraeus gaat voor de bijl en ook een vierde van de haven van Thessaloniki, een derde van Hellenic Postbank, net als veertig procent van het waterbedrijf van Thessaloniki, de helft van gasverdeler DEPA en een derde van gasverdeler DESFA. 99,8 procent van wapenfabrikant Hellenic Defense Systems staat te koop. De Nationale Loterij zal 100 procent verkocht worden, net als de paardenrennen en de spoormaatschappij Trainose.

In 2012 zal ook de Griekse post grotendeels te koop worden aangeboden, nog een groter pakket in de havens en in het Atheense waterbedrijf. Ook de Griekse Boerenbank, de nationale oliemaatschappij, regionale luchthavens en wellicht ook Griekse snelwegen zullen in de komende jaren te koop worden gesteld.

Maar dat is zonder de waard gerekend. In zowat alle openbare sectoren organiseren mensen zich in hun vakbonden om de uitverkoop tegen te houden. Het officiële reisadvies van de Belgische federale overheid voor Griekenland waarschuwt zelfs voor die acties: “Momenteel vinden er, voornamelijk in de steden Athene en Thessaloniki geregeld stakingen en betogingen plaats. Aangezien dergelijke manifestaties soms uitmonden in opstootjes, is het vanzelfsprekend af te raden om dan naar die wijken te gaan, meestal in de buurt van het parlement, Syntagma, Omonia of Exarchia in Athene. De stakingen kunnen gevolgen hebben voor de werking van het openbaar vervoer, sporadisch het vliegverkeer, de taxi’s, de ziekenhuizen en apotheken."

De Griekse gebruikers, werknemers en vakbonden wijzen de privatiseringsgolf massaal af maar de Partij van de Europese Socialisten, de PES waar ook de sp.a en de PS deel van uitmaken, staat er vierkant achter. PES-voorzitter Poul Nyrup Rasmussen komt in Athene zeggen dat het niet anders kan. De sociaaldemocraten moeten volgens hem bruggen bouwen tussen de dagelijkse levensomstandigheden en de toekomst. “Wij moeten ons realiseren dat wij die brug moeten bouwen met de toekomst, anders zullen anderen de toekomst voor ons bepalen.” De brug met de toekomst? Niet meteen een mooie metafoor wanneer ook het Griekse wegennetwerk in de uitverkoop staat.

Om de besparingsdrift van de trojka en premier Papandreou te verantwoorden gaan sommige sociaaldemocraten wel heel ver. Pasok-parlementslid Elena Panaritis beweert: “Margaret Thatcher heeft elf jaar nodig gehad voor haar hervormingen in een land dat minder grote structurele problemen kende. Ons programma is pas veertien maand geleden op de sporen gezet!” Anders gezegd: Papandreou doet beter dan Thatcher.

“Elke dag demonstreren wanhopige mensen in het centrum van Athene. Zij liggen dus niet op het strand ouzo te drinken. De markt is ingestort. De hogere belastingen leveren niets op: uit een leeggeknepen koe kun je geen extra melk persen”, getuigt Ingeborg Beugel. “Alle publieke Griekse sectoren moeten worden geprivatiseerd, niet zozeer om de Grieken te helpen, om de inderdaad veelal slecht functionerende instellingen efficiënter te maken, maar opdat ze als onderpand kunnen dienen voor de Europese banken. Sterk gedaalde inkomens en verhoogde belastingen, in combinatie met topzware leningen, maken niet alleen een economie kapot, maar ook de cohesie in een samenleving.”

Jeugdwerkloosheid: 43 procent

Driekwart van de Grieken onder de dertig woont opnieuw thuis in. Hotel Mama. “Dat drukt z’n stempel op een hele generatie”, vindt Orest Xanidis, een onderwijzer van negenentwintig. Hij woont nog bij zijn ouders. Hij heeft bezoek van een vriendin. Zijn moeder zit mee aan tafel. Gelukkig kan Orest het goed met zijn ouders vinden, vertelt hij, want uitzicht op een eigen woning heeft hij niet. “Ik heb het uitgeteld. Echt, het lukt me niet. Dan is mijn wedde te klein. Een paar vrienden hebben het geprobeerd maar de laatste dagen van de maand geraken ze blut. Zolang je bij je ouders woont, ben je hun kind. Natuurlijk verschilt het van familie tot familie maar thuis inwonen hindert veel jonge mensen zich te ontplooien. Veel relaties lijden daar ook onder. Het heeft er ook veel mee te maken dat zoveel mensen geen vaste baan hebben. Dan ben je 30 of 35 en voel je je 22, de leeftijd van zomer- en vakantieliefjes. Ze hebben gewoonweg niet het gevoel dat ze een eigen huishouden kunnen opbouwen en hun leven echt in handen kunnen nemen.”
Giorgos Skiadiotis van de KKE vertelt: “De wetten die de werknemers beschermen, is men aan het schrappen, zowel in de publieke als de private sector. Zo is het verplichte minimumloon afgeschaft. Sedert dit jaar kunnen patroons jongeren aanwerven aan 500 euro per maand, ver beneden het officiële minimumloon.”

Het aantal zelfmoorden in Griekenland is op twee jaar verviervoudigd. In 2011 leeft één op vier Grieken onder de armoedegrens. Eén op vijf verdient minder dan 6.480 euro op een jaar. Bij 60.000 gezinnen werd de elektriciteit afgesloten omdat ze de rekening niet konden betalen.

Veel Albanezen en Bulgaren die in de bouw werkten, zijn naar hun land teruggekeerd in de hoop daar betere levensomstandigheden te vinden. Duizenden jonge gediplomeerde Grieken denken eraan om naar het buitenland te verhuizen, naar Duitsland, Canada, Australië, Londen... De media focussen op die brain drain, de droom van de jeugd het land te ontvluchten. Maar tussen droom en daad staat zoveel in de weg. De wetenschap bijvoorbeeld dat je ook elders geen paradijs zult vinden.

Het officiële Griekse werkloosheidscijfer staat op 16,5 procent. In 2012 zal het oplopen tot 22 procent, zo wordt voorspeld Tussen 15 en 25 jaar loopt dat getal zelfs op tot 43,1 procent.
In 2010 kromp de Griekse economie met 4,5 procent, in 2011 wellicht nog eens met 5,5 procent en voor 2012 wordt een bijkomende daling van 2,5 procent verwacht. “Het is niet nodig de mythe van Sisyphus te kennen om te beseffen dat maatregelen die tot een negatieve groei leiden het begrotingstekort niet zullen terugdringen. Je hoeft geen Plato te kunnen lezen om te begrijpen dat een halvering van de salarissen en pensioenen betekent dat mensen niet in staat zullen zijn de exorbitante nieuwe belastingen te betalen”, schrijft The Guardian.

De trojka wurgt Griekenland: een humanitaire crisis 

Wie dezer dagen door Athene wandelt, moet zich een weg banen tussen duizenden roodgele bordjes: Enoikiazetai, Te Huur. Al een derde van de 165.000 Griekse handelszaken heeft de deuren gesloten. Veel tweeverdieners die vroeger op een gezinsinkomen van bijna 3.000 euro konden rekenen, hebben nu niet meer dan tweemaal 400 euro werkloosheidsuitkering, die met maanden vertraging wordt uitbetaald. Ziekenhuispersoneel krijgt al maanden geen salaris meer en wordt zoet gehouden met “volgend jaar”. In september 2011 zijn de mensen die op de Akropolis werken al 22 maanden (!) niet uitbetaald. Toen ze daartegen protesteerden kregen ze niet hun geld maar traangas cadeau. Ook in de privé stapelen de achterstallige lonen zich op. “Ik moet nog drieduizend euro achterstallig salaris”, zegt Margarita Koutalaki die parttime als serveerster werkt, voor 6,5 euro per uur. Ze is gescheiden en heeft een dochter van elf.

Aan de muren van openbare scholen vind je affiches voor oudervergaderingen over het ontbreken van schoolboeken. De meeste scholieren hebben nog maar twee of drie van de benodigde schoolboeken. Er worden geen boeken meer geleverd aan het openbaar onderwijs omdat de scholen de drukkerijen niet meer kunnen betalen. De jongeren krijgen in sommige gevallen hun lessenpakket op dvd.
Op de ruiten van bushokjes hangen briefjes voor privélessen: biologie, Engels, Spaans, dans, jongleren... je kan het zo gek niet bedenken. Hoe te overleven is hét gespreksonderwerp.

Günter Tews, een advocaat uit het Oostenrijkse Linz met tweede woonst in Athene, kan het niet meer aanzien. “De Grieken worden dood bespaard. Het is een financiële genocide”, zegt hij. “Waar zijn alle kredieten gebleven? Zeker niet bij de brede bevolkingslagen. Het Griekse volk is geen onwillige bespaarder maar het is er gewoonweg niet meer toe in staat. Alle bescherming van de werknemers is weggevallen. De deur staat wijd open voor de uitbuiting. Wie nog werk heeft, werkt zich dood voor een hongerloon. Als dan het bericht doorsijpelt dat de trojka van de EU met Griekse politici gaat souperen voor 300 euro per persoon, rijst de vraag wanneer deze snelkookpan zal exploderen.

De trojka heeft Athene ook het ultimatum gesteld dat het in 2011 310 miljoen euro moet besparen in de gezondheidszorg, en daarbovenop nog eens 1,43 miljard euro in de drie volgende jaren. Al heeft Griekenland maar 4,7 ziekenhuisbedden per duizend inwoners – in België is dat 6,8 – toch wordt het aantal Griekse bedden met een derde teruggeschroefd. En het aantal openbare ziekenhuizen gaat van 133 naar 83. Mensen moeten sinds 2010 voor ieder bezoek aan het ziekenhuis vijf euro betalen maar daar worden gelukkig nog uitzonderingen op gemaakt. “Een van de maatregelen die er aankomen is dat geen enkele uitzondering meer zal zijn toegestaan voor de vijf euro remgeld”, zegt dokter Nikitis Kanakis, het hoofd van Médecins du Monde in Griekenland. “Vijf euro lijkt niet veel, maar voor mensen met een heel klein inkomen maakt elke kleine som een groot deel uit van het budget. Er is een onvoorstelbare verandering ten kwade op heel, heel korte tijd”, zegt de dokter. “Honger is terug in Griekenland. Sommige kinderen en ouderen vertonen al tekenen van ondervoeding. Vooral onder migranten is dat zo, maar ook onder burgers. Er groeit een humanitaire crisis in Griekenland en niemand wil het zien.”

De besparingen die de Europese Commissie oplegt, drijven een groeiend aantal Grieken tot zelfmoord, drugverslaving, prostitutie en depressie. Dat is de conclusie van een studie van het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. “Wij stellen een verontrustende tendens vast: meer dan een verdubbeling van het aantal zelfmoorden, meer moorden, de helft meer hiv-infecties en mensen die zeggen dat hun gezondheid achteruit is gegaan maar die niet langer een arts kunnen raadplegen”, vertelt socioloog David Stuckler.

Dat alarmsignaal is ook te horen bij Artsen zonder Grenzen dat in Griekenland zorgcentra oprichtte voor vluchtelingen zonder toegang tot de reguliere gezondheidszorg. “Met de groei van de crisis zien we symptomen van een groter probleem”, zegt Apostolos Veizis, het hoofd van AzG Griekenland. “We zien dat ook gewone Grieken geen toegang meer hebben tot gezondheidszorg en daarom op hulporganisaties als AzG een beroep doen. Weet u, op sommige terreinen van de gezondheidszorg zijn de budgetten met tachtig procent gekortwiekt.”

De Zwitserse farmagigant Roche besliste geen medicamenten meer te leveren aan Griekse ziekenhuizen omdat Roche niet zeker is van de betaling. Belangrijke medicijnen tegen kanker worden niet meer geleverd. Als ik zoiets lees, stokt mijn adem. Ik heb vorig jaar mijn vader verloren aan kanker. Kankermedicamenten en chemo kosten sowieso schandalig veel geld. Kanker maakt mensen arm en multinationals rijk. Roche boekte in de eerste helft van 2011 vierenhalf miljard euro winst, onder meer met het geld van kankerpatiënten uit de hele wereld. Griekse kankerpatiënten kunnen nu alleen nog in peperdure privéziekenhuizen terecht. Je wordt even misselijk van de moraal van zo’n bedrijf als van de chemo die het produceert.

“Onze wereld is een nieuwe wereld”

Toen ik op zaterdag 1 oktober 2011 de krantenwinkel binnenwandelde, struikelde ik over de vette kop op de voorpagina van de Financial Times: “Strikes hit Greek rescue effort”. Vertaald: Stakingen treffen Griekse reddingsinspanningen. Waar ging het over? Die week blokkeerden ambtenaren de ministeries van Financiën, Landbouw, Justitie en Binnenlandse Zaken in Athene uit protest tegen de aangekondigde schrapping van nog maar eens 30.000 ambtenaren. Het is genoeg geweest, vonden ze. Er kwam geen hond meer binnen in de statige overheidsgebouwen. De blokkade verhinderde dat minister Evangelos Venizelos een delegatie van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het IMF op zijn ministerie kon ontvangen. Toen Venizelos minister van Financiën werd, verklaarde hij: “Ik verlaat het ministerie van Defensie en trek nu de echte oorlog in.” De oorlog van de trojka tegen het volk.

De krijtstreeppakken van de trojka waren naar Athene gekomen om te controleren of Griekenland wel genoeg besparingsmaatregelen doorvoerde, en ze wilden vanuit het ministerie van Financiën hun nieuwe rapport doorzenden naar de hoofdzetel van de ECB in Frankfurt. Daar zou dan bepaald worden of het land de nieuwe tranche van 8 miljard euro noodleningen toegekend kreeg. De blokkade stak daar een stokje voor. Vandaar de titel in de Financial Times. “Maar, zou jij rovers binnenlaten wanneer ze aankloppen aan jouw huis?”, vraagt columnist Jeroen Olyslaegers zich af. Dat is de centrale vraag: wie plundert Griekenland, en wie zal Griekenland redden?

“Athene kondigt noodtoestand af, balans rellen loopt op tot 37 doden, communistische crisisregering zet leger in”, zo kopt De Tijd op de voorpagina van 10 oktober 2011, een speciale editie met een toekomstvisie voor 2012. De beurskrant legt uit: “Zelfs een Griekse regering geleid door de communisten zal spoedig tot de vaststelling komen dat er weinig ruimte is voor een alternatief.”

Het is een even wansmakelijke als cynische persiflage om de aandacht af te leiden van wat vandaag werkelijk aan de hand is. Een klassieke politieke elite die een heel volk tot de bijna-bedelstaf veroordeelt om een handvol reders, miljonairs en buitenlandse banken te bedienen. Een politieke elite van kaviaarsocialisten en zelfbedieningsliberalen die er niet voor terugdeinzen de politie in te zetten tegen het groeiende volksprotest. Op 20 oktober 2011 als zestigduizend vakbondsleden het parlement omsingelen om de nieuwe inleveringen van Papandreou te verhinderen, sterft Dimitris Kotzaridis, een arbeider uit de bouw en vakbondsman van de Pame, op de trappen van het Griekse parlement. Het traangas doet zijn adem stokken. Dimitris Kotzaridis stikt.

“Het zijn niet onze schulden, het volk is in geen geval verantwoordelijk”, zo luidt een van de leuzen van de communistische KKE, de derde partij van het land. En die heeft wel degelijk een maatschappelijk alternatief: “Er is maar één oplossing: de rijkdommen in dit land moeten volksbezit worden. We moeten de ketens breken die ons aan de EU binden. We moeten de schulden eenzijdig annuleren. Er is geen tussenoplossing.” Dat zegt KKE-voorzitster Aleka Papariga op 19 oktober 2011 aan de betogende mensenzee in de straten van Athene. “De werkende bevolking en de jeugd staan vandaag voor de keuze: ofwel laten ze zich doen en betalen ze voor de crisis van de bankiers en de monopolies, ofwel staan ze op en gaan ze het gevecht aan. Wij zullen geen enkele euro van hun crisis betalen. Onze wereld is niet die van het kapitalisme. Onze wereld is een nieuwe wereld, die van het socialisme.”

De KKE is een van de drijvende krachten achter het verzet, samen met het linkse vakbondsplatform Pame. “Zet uw woede om in organisatie”, is de leuze van het vakbondsplatform. De Pame bereidt de mensen voor op een lange strijd. Dat is niet gemakkelijk, ook vandaag niet: slechts 16 procent van de Griekse werknemers is aangesloten bij een vakbond. En veel mensen zijn bang voor afdanking. Van ’s morgen tot ’s avonds vliegen de waarschuwingen rond de oren van de stakers die “het land nog meer in de problemen brengen”.

Maar Giorgos Skiadiotis, een topfiguur van de Pame, straalt vastberadenheid uit: “We zien een grotere deelname van de werkende bevolking en een groter aantal militante acties, zoals bezettingen. De solidariteit groeit. Het keerpunt kwam er bij de grote staking van december 2009. De strijdbeweging heeft de aanvallen niet kunnen stoppen maar zonder deze weerstand zou de situatie nog erger zijn. De strijdbeweging heeft de uitvoering van de maatregelen weten uit te stellen.”

Op woensdag 19 oktober 2011 legt de twintigste algemene staking het land plat in wat in de Griekse media de moeder van alle stakingen wordt genoemd. Alles staat stil, behalve het openbaar vervoer dat de actievoerders naar het centrum van de steden brengt. Met honderdduizenden zijn ze, een half miljoen: “Wij zijn hen niets verschuldigd, wij betalen hen niet!” Ondanks de reusachtige opkomst drijft Papandreou in het parlement de zwaarste besparingen ooit door. In de openbare sectoren die voor privatisering in aanmerking komen, zullen de lonen tot 65 procent naar omlaag gaan. Nadien krijgen de buitenlandse multinationals ze op een gouden schaaltje aangeboden. De collectieve arbeidsovereenkomsten worden beperkt, zodat ook in de privé verdere loonsverlagingen mogelijk worden. En kleine ondernemingen mogen voortaan gewoon zonder collectieve arbeidsovereenkomst van start gaan. De kloof tussen de bevolking en de regeerders is nooit zo groot geweest.

’s Avonds organiseren wij samen met de KKE een solidariteitsactie voor het Europees parlement in Brussel. Er zijn 150 demonstranten. De stem van Vangelis Katsiavas galmt door onze megafoon: “Kinderen krijgen op school geen eten meer en sommige ouders hebben geen geld om hun kinderen eten mee te geven. Het gebeurt dat ze flauwvallen in de les. Papandreou zegt ons dat we deze maatregelen moeten aanvaarden omdat we anders in de armoede zullen terechtkomen. Maar het Griekse volk zit al in de armoede. Wat er ook gebeurt, het volk zegt: wij zullen deze crisis niet betalen.”
Ook ik betuig onze solidariteit. Geen solidariteit met de ellende maar solidariteit met het verzet, met de mensen die weigeren als proefpersoon te dienen voor de armoederecepten van de Europese trojka.

Jazeker, het Griekse volk verzet zich. En hoe! Neem nu Kordelio, de kleine voorstad van Thessaloniki. Recht tegenover het gemeentehuis heeft het volkscomité een gigantisch spandoek opgehangen: “Wij betalen niet.” Een actie tegen de nieuwe taks op woningen. Dimitrios Otantzis is een van de initiatiefnemers. Hij heeft 47 jaar in Nederland gewerkt en is nu terug in Griekenland: “We zijn gestart met enkele kameraden van de KKE. Wij spreken de mensen aan om hen uit te leggen wat er gaande is en proberen hen te betrekken. We willen onze elektriciteitsfactuur wel betalen, maar niet de nieuwe woningtaks, die met dezelfde factuur wordt geïnd. We hebben een petitie opgesteld en een volkscomité opgericht. We trekken de straat op, gaan van deur tot deur. Ons comité groeit elke dag. ’s Avonds houden we samenkomsten op de hoek van de straat om de situatie uit te leggen, en om de mensen op te roepen voor de algemene staking van volgende week.”

Overal zie je acties van de vakbonden. Ook in het klein, zoals in de melkfabriek van Melfgal Milk waar een arbeider werd afgedankt. De Pame reageerde zonder dralen. De drie units van Melfgal Milk werden bezet tot het melkbedrijf het ontslag introk: één voor allen, allen voor één.

In de wijken, op de werkvloer, op het platteland, bij de jongeren en bij de studenten, overal laait het verzet op. Op 25 september 2011 onderbrak een groep studenten de live uitzending van het tv-journaal op de openbare zender Net. Ze zegden niets, ze lieten de kijkers gewoon hun spandoek zien: “Stop met kijken en ga buiten protesteren!”

Op 21 oktober 2011 schrijft The Guardian: “Griekenland is in twee gespleten. Aan de ene kant staan de politici, bankiers, belastingontduikers en mediabaronnen, die steun verlenen aan de hardste sociale en culturele herstructurering in West-Europa ooit. Het ‘andere’ Griekenland omvat de overweldigende meerderheid van de bevolking. Dat sprong gisteren in het oog, toen meer dan 500.000 mensen de straat opgingen, de grootste demonstratie sinds mensenheugenis. De protestactie eindigde tragisch met de dood van een vakbondsman. De laatste restjes legitimiteit van deze regering zijn verdwenen, en de regering zelf zal binnenkort ook wel verdwijnen. Het democratische tekort waar politieke systemen overal ter wereld aan lijden is in Griekenland onomkeerbaar geworden. Het is de verantwoordelijkheid van het ‘andere’ Griekenland een grondwet van sociale gerechtigheid en democratie op te stellen voor de 21e eeuw. Dat is wat Griekenland de wereld kan bieden.”

Niet Griekenland verkeert in crisis, maar het kapitalisme zelf, dat is voor de vermaarde Argentijnse economieprofessor Atilio Boron het uitgangspunt voor een steunoproep voor het Griekse verzet tegen de besparingen. “De Griekse crisis is slechts het scherpste symptoom van de algemene crisis van het kapitalisme. Het verzet van het Griekse volk toont dat het bereid is komaf te maken met een systeem dat zelfs op korte termijn niet leefbaar is. Misschien kan Griekenland, dat in de klassieke oudheid de filosofie, de democratie, het theater, de tragedie en zoveel meer heeft uitgevonden, ons opnieuw verrassen door de antikapitalistische revolutie van de 21e eeuw uit te vinden.” In Griekenland botsen de wereld van het verleden en de wereld van de toekomst met elkaar.

Peter Mertens (°1969) is socioloog. Hij hield een pleidooi voor basiswerk in bedrijven in De arbeidersklasse in het tijdperk van de multinationals(Imast/EPO, 2005). In maart 2008 werd hij verkozen tot voorzitter van een marxistische partij in volle ontwikkeling: de vernieuwde PVDA.

Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up
isbn: 9789491297137 · 2011
paperback (15 x 22,5 cm) - 360p
prijs: € 20.00

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

120 reacties

 • door depla op vrijdag 10 februari 2012

  [title]Ontluisterend. Ik wist dat[/title]Ontluisterend. Ik wist dat het al die tijd over andere dingen gaat dan dat we op tv en in kranten zien staan. Ik heb het altijd al gezegd : het is een hold up. Door banken en multinationals. Zonder enige gène. Jaren heeft de politiek zich bezig gehouden met het koioneren van de horeca en kleine bedienden -zeker sedert de val vd muur-. Doelbewust. Het sociaal weefsel van cafés moet eraan. Volkssport n°1, het wielrennen, moet er tevens aan. Teveel mensen samen, teveel vrijdenkers. Ik geloof zeer zeker dat het een bewuste keuze is gemaakt ergens tussen vier muren. Ergens in Zwitserland : zoiets. En nog een keer ergens in Texas bv...

 • door Jef V op vrijdag 10 februari 2012

  het is hemeltergend hoe de mainstream media uur na uur het Griekse verzet tegen de moordende wurggreep van de "trojka" en har trawanten weghonen . gelukkig is er het boek van Peter Mertens om hiertegen weerwerk te bieden. Als we nog een beetje links zelfrespect hebben, moeten we ons loeihard solidair opstellen met de Griekse bevolking. "Merkozy" wil dit land wurgen, nadat ze het hebben leeggezogen, met medeplichtigheid van een corrupte binnenlandse heersende klasse. Onze verontwaardiging over zoveel cynisch onrecht zal een krachtige verzetsstroom worden. Hier ontluikt een woede die niet meer zal te stuiten zijn. Venceremos! Ik bewaar behoorlijk wat scepsis tegenover de PVDA, maar het boek van Peter Mertens verdient onze volle, nu ja, "99%" bijval !

 • door Petra de Jong op zaterdag 11 februari 2012

  Natuurlijk had ik al wel een beetje een idee hoe dingen achter de schermen gebeuren, maar nu ik het zo lees begin ik bang te worden, bang voor mijn eigen regering en bang voor een oorlog te beginnen in Griekenland. Ik begrijp alleen niet dat er zo weinig mensen zijn die dit zien.....of klink dit ook bekend..........

 • door martin Meerts op zaterdag 11 februari 2012

  In de laatste peiling wordt de PVDA dubbel zo groot. Eindelijk komt het verzet ook hier op gang. Spijtig genoeg haalt ook de NVA nog steeds 37 % in die peiling. Samen met het Vlaams Blok stemt dus bijna 1 op de 2 Vlamingen extreem - rechts. In de Dag Allemaal, op VTM (wat zeg ik: op de VRT) zal je niet tot wijsheid komen. Maar toch : ik voel de 'wind of change' op straat. We zullen de huichelaar Bart De Wever ontmaskeren.

  • door bernard marc op zaterdag 11 februari 2012

   Voor een "wind of change"heb je maar een ding nodig.........GEEN stemplicht meer,zodat er burgers komen stemmen inplaats van kiesvee.

   • door Le grand guignol op zaterdag 11 februari 2012

    Uw redenering is niet correct. Uit onderzoeken is gebleken dat het afschaffen van de stemplicht een verlaging van het democratische gehalte in de samenleving tot gevolg heeft. Bovendien zorgt het afschaffen van de stemplicht ervoor dat het aantal (extreem)rechtse kiezers blijft stemmen in vergelijking met de mensen die links stemmen, met alle gevolgen van dien. De mensen die sowieso al minder bij het 'democratisch' gebeuren betrokken zijn haken nog meer af bij het afschaffen van de stemplicht. Het zou beter zijn al die mensen die pleiten voor stemrecht een geweten te schoppen, temeer omdat ze bijdragen aan een anti-democratische tendens. Weliswaar betekent democratie, althans naar mijn mening, meer dan het kleuren van een bolletje waardoor ik een voorstander ben van een directe vorm van democratie: 'bottom-up' i.p.v. 'top-down' (particratie). Als u niet wil gaan stemmen, blijf dan thuis en betaal een boete omdat u niet wenst deel te nemen aan het kleine beetje democratie dat ons nog rest.

    • door bernard marc op zondag 12 februari 2012

     Grand Guignol u heeft er geen idee van hoe verkeerd u bent.Dus landen zonder kiesplicht(meer dan 95%van de wereld) daar heeft( extreem )rechts vrij spel ????Al eens de Duitse politiek gevolgd (die linke) en Nederland (sp) die nota bene als het nu verkiezingen zijn de grootste parij van nederland wordt!en in bijde landen is er GEEN kiesplicht!!! Uit een ander onderzoek is wel gebleken dat de stemplicht(opkomstplicht) burgers verplicht te gaan stemmen ook al hebben ze geen enkele politieke voeling(ong.50%)met alle gevolgen van dien!Als het volgens u zo is dat( extreem)rechts her alle belang bij heeft dat de 19e eeuwse kiesplicht verdwijnd,waarom stemmen ze telkens voor het behoud ervan????? Het wel zo dat rechts ook (extreem) er alle belang bij heeft dat de kiesplicht en het kiesvee blijft ,en links wil dat maar niet inzien,dus......

     • door Le grand guignol op zondag 12 februari 2012

      We zullen uw redenering een keer toepassen op Europa, want daar leidt stemrecht er volgens u toe dat er links en niet rechts gestemd wordt. In het Europese Parlement beschikken de rechtse fracties over een serieuze meerderheid, op dit ogenblik zijn er in de Europese lidstaten slechts twee landen waar links mee in de regering zit, namelijk: Denemarken (stemrecht maar een uitgesproken grote opkomst bij de verkiezingen) en België (stemplicht). Tot voor kort hoorde Griekenland (stemplicht) daar ook bij (cf. PASOK), maar onder druk van Europa hebben de kiezers daar moeten inbinden ten opzichte van de voorkeur en belangen van de Europese Commissie. In alle andere landen, i.e., met stemrecht, beschikt rechts over een overtuigende meerderheid. Het is overigens na de hervorming van het kiesstelsel, in bv. Nederland, Zweden, Groot-Brittannië, dat de invloed van (extreem)rechts op de politiek is toegenomen. U haalt bij uw betoog de situatie in Duitsland en Nederland aan, maar tot op heden zijn dat peilingen en geen effectieve verkiezingsuitslagen. Er blijkt immers dat ten gevolge van het stemrecht de peilingen voor de linkse fracties niet overeenkomen met de uiteindelijke verkiezingsuitslag: links scoort daar aanzienlijk slechter bij de verkiezingen dan in de peilingen, juist vanwege de afwezigheid van een opkomstplicht. De rechtse partijen (bv. CD&V, Open VLD, N-VA) zijn voor een afschaffing van de opkomstplicht, terwijl de linkse partijen juist voorstander zijn van die opkomstplicht.

      Bovendien verkiezen bij de afschaffing van de opkomstplicht systematisch de zwakkere bevolkingsgroepen (bv. armen, dak- en thuislozen, nieuwe Belgen) om niet te gaan stemmen. Mogelijk biedt dat een verklaring waarom in landen waar de stemplicht afgeschaft werd, dat links aan stemmen verliest ten opzichte van rechts. Bij de rechtse partijen is er immers sprake van minder zwevende kiezers: mensen die rechts stemmen durven wel eens veranderen van partij (bv. van VB naar N-VA) maar blijven altijd rechts stemmen en gaan ook daadwerkelijk stemmen ongeacht de aanwezigheid van stemrecht of stemplicht.

      • door bernard marc op zondag 12 februari 2012

       Waarom hebben open vld,nv-a en Vlaams behang dan voor de laatste verkiezingen TEGEN de afschaffing van de opkomstplicht gestemd ???om links te helpen! Nee nee zij weten wel beter. Het is wel waar dat peilingen geen verkiezingen zijn,maar als ik de Nerderlandse kranten lees en ook tussen de regels...het ziet er erg slecht uit voor rechts idem dito voor Duitsland waar men zelfs een heksenjacht is begonnen tegen die linke.....maar het zal niet helpen links is daar aan een niet te stuiten opmars bezig...in een land Zonder kiesplicht! Eerlijke politici hebben GEEN kiesplicht nodig nee die hebben burgers nodig die komen stemmen en GEEN kiesvee.

       • door Le grand guignol op zondag 12 februari 2012

        U voert mijns inziens een verkeerd pleidooi: u spreekt over kiesvee en ik ben het met u eens dat politici de burgers behandelen als kiesvee. Maar dat heeft niks te maken met het verschil tussen stemrecht en stemplicht, dan wel met de houding van politici in een pseudo-democratisch systeem waarbij de particratie, een soort oligarchie, de scepter zwaait. Die houding gaat niet veranderen door van stemplicht over te stappen op stemrecht. De praktijk wijst uit dat die houding ook niet veranderd is na de wijziging van het kiesstelsel. Daarom zou het beter zijn te pleiten voor een andere invulling van ons democratisch stelsel: meer directe democratie waardoor mensen meer (spontaan) betrokken worden bij het beleid. Zonder de wijziging van de parlementaire democratie (bv. naar directe democratie) speelt een afschaffing van de stemplicht in het voordeel van politiek rechts. Daarenboven ondermijnt het afschaffen van de stemplicht het democratisch gehalte binnen de samenleving omdat systematisch minder mensen bij het beleid betrokken zijn. In bepaalde situaties fluctueert de opkomst rond de 50% en spreekt slechts de helft van de bevolking zich uit over het beleid met als gevolg dat het beleid zich baseert op de helft van de bevolking.

        • door bernard marc op zondag 12 februari 2012

         50%

         De reden waarom politici burgers behandelen als kiesvee is simpel.......ze moeten toch komen stemmen.Ik heb de "eer" gehad om over de stemplicht te spreken met politici van links en ook van rechts jawatte de heren vinden een land zonder kiesplicht ..een volksdemocratie ge moet maar durven!! En dat 50% geen intesse heeft voor politiek is wel hun goed recht maar ze mogen wel komen stemmen. Stemmen als een vrij burger dus zonder die 19e eeuwse kiesplicht(anno 2012) dat is pas politieke vernieuwing!!

         • door Le grand guignol op maandag 13 februari 2012

          U doet precies of politici hun gedrag en houding gaan veranderen wanneer er stemrechts is, maar die redenering klopt niet en de praktijk heeft dat uitgewezen. De houding van politici blijft hetzelfde of wordt mogelijk versterkt omdat er een groter opbod ontstaat tussen politici om de kiezers naar de stembus te lokken (zie bv. de show naar aanleiding van de verkiezingen in de VS). Van een dergelijke marketingstrategie is veel minder sprake wanneer mensen sowieso hun stem moeten uitbrengen. Uw voorstel betekent een aderlating voor een degelijk democratisch bestuur, waardoor kiezers nog meer als kiesvee behandeld (gaan) worden. Dat een land zonder kiesplicht een volksdemocratie zou zijn is gelul van de bovenste plank, temeer omdat er juist minder 'volk' bij het verkiezingsproces betrokken wordt. Trouwens het begrip "volksdemocratie" is een pleonasme en door het gebruik van dat begrip toont u impliciet aan dat het probleem te maken heeft met de wijze waarop een parlementaire democratie functioneert: normaal gesproken functioneert een democratie op basis van volkssoevereiniteit, maar daarvan is op dit ogenblik geen sprake. In wezen haalt uw pleidooi geen moer uit want het probleem, i.e., de houding van politici die kiezers behandelen als kiesvee, heeft niks te maken met stemrecht of stemplicht dan wel met de wijze waarop een parlementaire democratie functioneert. Daar zit het probleem en dat kan enkel opgelost worden met een directere vorm van democratie en niet met stemrecht.

          Bovendien vind ik het opmerkelijk dat u verwijst naar "de kiesplicht uit de 19e eeuw", terwijl die op geen enkele wijze te vergelijken valt met ons huidig kiesstelsel. Eigenlijk was er in die 19e eeuw waar u aan refereert helemaal geen sprake van een kiesplicht dan wel van een cijnskiesrecht: enkel de Belgische burgers die een bepaalde hoeveelheid belasting (cijns) betaalden kregen de mogelijkheid te stemmen. Van 1830 - 1893 was er sprake van het cijnskiesrecht voor Belgische mannen; van 1893 - 1918 was er een algemeen meervoudige stemplicht voor Belgische mannen; 1918 - 1948 was er een algemeen enkelvoudige stemplicht voor Belgische mannen; en pas vanaf 1948 was er algemeen enkelvoudige stemplicht voor alle Belgische burgers (ook vrouwen). Die algemeen enkelvoudige stemplicht werd overigens bekomen na harde sociale strijd. En nu, wil u daar een stemrecht van maken en katapulteert u ons in wezen terug naar de 19e eeuw. Immers, wanneer er sprake is van stemrecht blijven doorgaans de zwakste groepen in de samenleving thuis - als ze al een thuis hebben - omdat ze bezig zijn met overleven en andere zaken aan het hoofd hebben dan verkiezingen. Onderzoeken in landen waar er van stemrecht sprake is bevestigen die tendens. Het stemrecht is met andere woorden een indirecte vorm van cijnskiesrecht, met het verschil dat weliswaar iedereen de mogelijkheid krijgt om zijn/haar stem uit te brengen terwijl de minst gegoeden in de samenleving systematisch afhaken. Het stemrecht creëert, afgezien van de Scandinavische landen, een situatie waarbij er minder mensen participeren aan het 'democratisch gebeuren'

   • door Edward V op vrijdag 30 maart 2012

    Wij hebben stemrecht in Nederland, i.p.v. plicht, maar dat verandert niets. Neem dat maar van mij aan! Academici worden politici worden multinational ceo's sturen hun kinderen naar de universiteit... De ene hand wast de andere. Ze zullen zich niets van ons aantrekken. Plicht of Recht, same old same o'. Vive La Revolution! La Seul Solution!

 • door Le grand guignol op zaterdag 11 februari 2012

  De mens kan op een dubbele wijze tegengesteld zijn aan zichzelf: als wilde, wanneer zijn gevoelens over zijn principes heersen, enerzijds; of als barbaar, wanneer zijn principes zijn gevoelens kapotmaken. De wilde veracht de kunst en ziet de natuur als zijn onbegrensde gebieder; de barbaar bespot en onteert de natuur, maar, verachtelijker dan de wilde, blijft hij vaak genoeg de slaaf van een slaaf. De ontwikkelde mens maakt de natuur tot zijn vriend en eert haar vrijheid door slechts haar willekeur te beteugelen (Schiller & Reble, 1960:11 e.v.).

  Het fundament van het neoliberalisme behelst in wezen de mens als wilde en is gebaseerd op de overtuiging dat het menselijke handelen teweeggebracht en gestuurd wordt door spontane menselijke drijfkrachten: het nastreven van het eigenbelang, hebzucht en behoeften binnen een marktcontext die als een natuurlijk fenomeen beschouwd wordt. 'Natuurlijke' behoeften, neigingen, instincten en interesses bewegen en sturen de weg naar menswording en het desbetreffende proces wordt geïnterpreteerd als ontwikkeling. Wanneer het echter misloopt, bijvoorbeeld door de hebzucht van bankiers, dan beschouwt het neoliberalisme de mens als een barbaar die slechts onderworpen is aan de zogenaamde objectieve aanspraken en eisen waarvoor hij blindelings en horig moet buigen en zwichten. Zie bijvoorbeeld naar de rigiditeit van de Europese Commissie die het cijferfundamentalisme, als een zogenaamde objectieve economische indicator, laat primeren op het welzijn en de gevoelens van de Grieken - in wezen van de mensen 'tout court'.

  Als een gevolg van het neoliberale pendelen tussen de mens als wilde en de mens als barbaar wordt er telkenmale voorbijgegaan aan het menselijke fundament, namelijk: de mens als persoon. Door de mens te bekijken vanuit twee uitersten, die in wezen tegengesteld zijn aan de mens, wordt de mens herleidt tot een (individueel) object of 'lijdend voorwerp'. Met zin voor sadisme beroepen neoliberale beleidsmakers zich uitgerekend binnen een dergelijke context op de zelfbeschikking en verantwoordelijkheidszin van de mens als persoon terwijl er van die zelfbeschikking geen sprake is of kan zijn. De mens beschikt enkel over een zeer beperkte mate van vrijheid zolang hij binnen het principiële kader blijft dat door de neoliberale beleidsmakers uitgetekend wordt. Echter, door zich te schikken naar die neoliberale principes wordt de mens verplicht als wilde oftewel als barbaar te leven waardoor hij in wezen ingaat tegen de eigen menselijkheid en de eigen persoon. Het neoliberalisme verkondigt vrijheid en onafhankelijkheid terwijl dat in de praktijk onderdanigheid en afhankelijkheid blijken te zijn omdat de mens zijn zelfbeschikking ontnomen wordt ten voordele van het kapitalisme.

  Naar aanleiding van de Griekse tragedie, maar net zo goed naar aanleiding van de structurele aanpassingsprogramma's in de Derde Wereld, kunnen we concluderen dat het neoliberalisme en zijn 'Washington Consensus' niet het welzijn van de mens als persoon dan wel de welvaart van het kapitaal als noodzakelijke voorwaarde stelt. Het neoliberalisme, en bij uitbreiding het beleid van de Europese Commissie, is desgevallend een misdaad tegen de menselijkheid omdat het een systematische uitholling van de mensenrechten laat primeren ten voordele van de overleving van het kapitalisme..

  Schiller, F., & Reble, A. (1960). Briefe über die ästhetische Erziehung des Menschen. Bad Heilbrunn, D: Klinkhardt.

 • door aronjaco op zaterdag 11 februari 2012

  Schitterende analyse van de schrijver, op de realiteit gebouwd. Spek voor eenieders bek, en verplicht leesvoer naar mijn mening. Dat ze die tekst eens bespreken in ons onderwijs , zegge vanaf de leeftijd van 16/18 jarige studenten, en dat met nog wat extra duiding via foto's en video . Vooral de jongeren moeten dit weten , want , althans bij ons , zijn die nog altijd ervan overtuigd dat de oudere nog werkende of gepensioneerde generatie voor de wantoestanden heeft gezorgd. De tekstbespreking zou moeten resulteren in , door die jongeren zelf, het schetsen van de toekomst, de prognose van het voortbestaan van de zgn. democratie.

 • door Lucie op zondag 12 februari 2012

  Oef eindelijk, ik wacht al zo lang op de waarheid. Van heel veel zaken ben ik op de hoogte maar ik had het nooit zo mooi kunnen schrijven. Bedankt.

 • door yvonne op zondag 12 februari 2012

  Ik heb alles met open mond zitten lezen en kan wel janken om wat deze EU criminelen het Griekse volk hebben aangedaan. Opheffen die EU BENDE en al die politici van de EU voor het gerecht slepen en levenslang geven. Zag vanavond ook hoe het griekse volk er aan toe was op het nieuws,dat laten de PO niet zien,nee dat mag de bevolking niet weten. is dit nu het begin van de NWO?Met als voorzitster onze Bea? NEDERLAND UIT DE EU, en opheffen die dievenbende.Merkel en die franse napoleon opsluiten,die spelen met hun banken een vuil spel. Help de Grieken aan een menswaardig bestaan.Pak die rijke reders en gasten aan die hun geld hebben weggesluist en geef ze een eerlijke regering.

 • door Paul K op zondag 12 februari 2012

  Ben het volkomen met dit artikel eens. De Grieken werden (en worden) jarenlang genaaid door hun regeringen. Diezelfde regeringen interesseerde het niet dat Griekenland als land steeeds dieper in de finaciële zorgen kwam zolang zij maar hun zakken konden vullen. Vriendjespolitiek en clientelisme vierde en vaart hoogtij, en zelfs nu, op dit moment, spreken de beide voorzitters van de PASOK (socialisten) en de Nea Demokratia (centrum/rechts) over de aankomende verkiezingen, en hoe goed ze het wel zullen doen als ze een regering kunnen vormen.

  Tel daar bij op het feit dat de grote meerderheid van de Europese (en misschien wel globale) politici hetzij incompetent is hetzij zeer nauwe banden heeft met financiële instellingen, dan kunnen we heel gemakkelijk uitrekenen welke kant deze situatie uit zal gaan.

 • door Nicolaas op zondag 12 februari 2012

  Eindelijk iemand die de feiten wél kent. Dit in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de slecht geïnformeerde media.

  Het is alleen zo jammer dat de 'Tokkies' (80% van NL) allemaal naar RTL nieuws kijken en naar Wilders luisteren waardoor ze een verdraaid beeld van de werkelijkheid hebben.

  • door alexandra zoi op vrijdag 9 maart 2012

   Heel correct! Dit is de precieze beschrijving van wat we hier in NL nu mee maken! Krankzinnigheid op zijn best...! Tokkies, Cherso en Henk en Ingrid; het paradijs van Wilders!

 • door Erik Rooze op maandag 13 februari 2012

  ......in het Grieks moeten vertalen. De Grieken hebben er geen idee van dat dit allemaal is gebeurd.......

  • door K. op maandag 13 februari 2012

   Helemaal waar, zou in het Grieks moeten vertaald worden,..

   • door K.P. op maandag 13 februari 2012

    Ik wil het graag vertalen en, als Peter Mertens mee eens is, proberen het in Griekse kranten te publiceren. Zeker sommige van de gegevens worden niet openlijk in Griekenland gezegd. Het is. Ik ben zelf Grieks en vond het erg mooi geschreven. In het bijzonder de opening over Theseus bracht me terug naar mijn basis school!!

    • door Le grand guignol op maandag 13 februari 2012

     Om toestemming te vragen kan u terecht bij Peter Mertens: pvda@pvda.be (t.a.v. Peter Mertens); of via uitgeverij EPO: uitgeverij@epo.be Doen!

    • door Nicole Verschuere op dinsdag 14 februari 2012

     Heel graag die vertaling. Hoewel de inhoud voor de gemiddelde Griek geen nieuws is, is het een hart onder de riem te weten dat hun echte verhaal ook buiten de grenzen gekend is. Ik zou er met toestemming van de auteurs ook een aantal commentaren bijvoegen. Wat betreft de verspreiding, geen nood. Ik heb rechtstreeks contact met mensen van de 'ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ' en spreek hen nu al over het artikel.

    • door alexandra zoi op vrijdag 9 maart 2012

     Beste K.P., mooi initiatief ! En wat een concreet, degelijk artikel! Als je hulp zou willen, laat het maar weten. Hier in Amsterdam zijn we bezig met een klein groepje Grieken de berichten in de media te verzamelen en waar nodig te reageren. Misschien zou je ons kunnen helpen/ meedoen..? Groet, chairetismous, Alexandra

 • door Raymond Verdoolaege op maandag 13 februari 2012

  Wat een schitterend artikel! Ik weet wel dat "sommigen" alweer zullen zeggen dat het uit een te linkse hoek komt, maar cijfers zijn cijfers. Eindelijk krijgen we antwoorden op vele vragen die we ons stellen: wanneer is het allemaal begonnen? Wie zijn de echte schuldigen? Wat zijn de echte cijfers? Wat zit hier allemaal achter dat men een volk zo de vierde wereld in duwt? Vanmorgen nog zegden mijn vrouw en ik tegen elkaar dat het zo moeilijk is echte gegevens en diepgaande beschouwingen te lezen of te horen in de media en dat het zelfs voor ons - fervente Griekenlandreizigers, twee maanden per jaar - heel moeilijk is de juiste toedracht te ontwaren. Zelfs de Grieken weten dit veelal niet - ze voelen wel het onrecht, de armoede, het misprijzen van rijke landen als Duitsland of Nederland, maar ze kunnen er niets tegen doen. Inderdaad, dit zou in het Grieks moeten vertaald worden en ook aan de vele in de steek gelaten Grieken getoond. Weten dat er toch nog mensen zijn die "met hen zijn", dat is ook al een beetje troost. Wij hebben vele vrienden ginder, vooral op de Cycladen. Ik zal het artikel of althans de essentiële delen ervan trachten in het Engels te vertalen en hen toch doorsturen - het zal voor hen een opkikker zijn dat er hier analisten zijn die trachten de waarheid te vinden en te verspreiden over de Griekse crisis. Hartelijk dank in elk geval,

  Raymond Verdoolaege

  • door GS op maandag 13 februari 2012

   Wat een goed stuk! Dit zouden veel meer mensen moeten lezen. Al kan je het velen die zo generaliserend denken/praten niet eens kwalijk nemen, zij die braaf alleen het journaal kijken en daarmee hun nieuws, kennis en wijsheid maar vooral vooroordelen over de wereld weer denken te kennen en ook helaas als waarheid aanzien... (zucht)

   De pijnlijke waarheid is voor velen helaas te groot en ogenschijnlijk onoplosbaar, dus wendt men de blik weer snel af, op naar het volgende eigen gewinnetje...

   Voel me gesterkt door dit stuk en hoop dat velen, maar vooral de vele (arme) grieken zich gesterkt voelen in hun groeiende protesten. Zoals in de laatste alinea zo mooi wordt verwoord.. Laten we hopen dat het griekse volk (dus niet de rijken, want die hebben al laten zien dat ze hun roots als griek, maar ook als mens totaal kwijt zijn) hun wijsheid deze keer wederom gebruikt om de wereld te laten zien hoe het (nog) democratischer kan!

 • door Nicole Stas op maandag 13 februari 2012

  Terwijl het buiten aan het opwarmen is, krijg ik kou en kippenvel bij het lezen van dit artikel. IK stuur het alvast door naar "mijn" Europese vertegenwoordigers en hun partijvoorzitter. Doen jullie dit ook? Vertaal dit artikel ook in het Grieks a.u.b.

  • door Kos op maandag 13 februari 2012

   Uitstekend stuk. Dank voor het delen hiervan. Het is een verademing zowaar op feiten gebaseerde opinie en informatie te lezen in de huidige Benelux-media.

   • door Jaan op donderdag 16 februari 2012

    Ben het 100% eens met Kos. Het zou goed zijn als het stuk ook in het Duits en Frans op grote schaal verspreid zou worden, maar vooral ook in het Grieks: de Grieken zouden allemaal moeten weten dat het niet hun mede- Euroburgers zijn maar trojka en politici die ze zo behandelen. Als Nederlandse schaam ik me jegens de Grieken.

   • door Jaan op donderdag 16 februari 2012

    Ben het 100% eens met Kos. Het zou goed zijn als het stuk ook in het Duits en Frans op grote schaal verspreid zou worden, maar vooral ook in het Grieks: de Grieken zouden allemaal moeten weten dat het niet hun mede- Euroburgers zijn maar trojka en politici die ze zo behandelen. Als Nederlandse schaam ik me jegens de Grieken.

 • door Mikee op maandag 13 februari 2012

  Nu hebben we het over Griekenland. Ik maak me meer zorgen over datgene wat we niet weten en nog komt. In Duitsland zijn gemeenten die zo goed als bankroet zijn, maar die door creatief boekhouden nu nog niet failliet gaan. Dus die ellende zit voor dit moment onder de radar.

  • door Le grand guignol op maandag 13 februari 2012

   Franse banken, waaronder de Société Générale, zijn zo goed als failliet. Daar wordt nergens met een woord over gerept. De situatie in Griekenland wordt op dit ogenblik door Duitse en Franse banken aangewend om op lucratieve wijze hun kapitaal aan te zuiveren: de banken lenen tegen 1% bij de ECB en lenen dat geld tegen 5% à 7% door aan de nationale overheden, waaronder Griekenland. Het zo gezegde Europese reddingsplan is erop gericht de banken en het kapitalisme te redden ten koste van de mensen - dat is waarschijnlijk al wel duidelijk na het lezen van het hoofdstuk uit het boek van Mertens. In Griekenland komen, naar aanleiding van de stemming in het parlement, de mensen van miserie op straat en vandaag veren wereldwijd de beurzen op. Wederom wordt duidelijk wie er gebaat is bij het a-sociale Europese beleid! Het zou van enige naïviteit getuigen indien de Europese onderdanen denken dat de situatie in Griekenland een ver-van-hun-bed-show is. Uiteindelijk worden we allemaal gepluimd ten voordele van de overleving van het kapitalisme. Incompetente politici liberaliseren en privatiseren, als 'businessvertegenwoordigers' in plaats van volksvertegenwoordigers, dat het een lieve lust is. En voor de N-VA is het nog niet genoeg.

   • door Fluminis op maandag 21 mei 2012

    Goede reactie maar zou 1 nuance willen aanbrengen. Het redden van bedrijven en banken is alles behalve kapitalisme, in het echte kapitalisme blijft de overheid voor 100% met haar bemoeienis uit de economie en zouden al die banken allang failliet zijn gegaan. Iedere actie van de overheid in de economie is socialistisch (de maakbaarheid van de samenleving). Ik weet dat wij het volk de afgelopen decennia zijn ingeprent dat kapitalisme slecht en vies is maar wat we nu hebben is een soort samensmelting van politiek met banken en bedrijven wat door Mussolini ook wel fascisme (corporatisme-socialisme) werd genoemd.

   • door maria op woensdag 25 juli 2012

    Heel goed wat jullie doen, vertel waar alle ellende vandaan komt. Wie er achter het uitzuigsysteem zitten. Welke politieke partijen maakten deze chaos mogelijk en vooral waarom.... Wat gingen zij er allemaal bij winnen. Noem de polititie, en de graaiers met naam en toenaam.....zodat het volk de ogen open gaan, en zij bij volgende verkiezingen weten dat ze voor eerlijjke onafhankelijke polititie moeten stemmen. Leg bloot wie de geldschieters achter de politicus zijn, en wat hun belangen zijn. Er zijn deskundige mensen nodig die hun geweten en rechtvaardigheids gevoel ver boven alle lobby,eigen voordeel, partijvoordeel, extra winsten voor alleen de aller rijksten stellen. Mensen die zo empatisch en opofferings gezint zijn dat ze zich ten volle willen inzetten voor het belang van alle mensen die op eerlijke wijze een rechtschapen leven willen leiden en dus een maatschappij draaiende willen houden op eerlijke gronden en eigen inzet. Dus stem alleen op onafhankelijke mensen met het hart op de juiste plek, en vermijd alle eigen belang partijbelang, baanjes belang van vriendjes mensen, want zij zuigen je laatste spaarcent uit je zonder enige schroom. Zij liegen als ze zeggen in naam van het volk te zullen handelen. Steun de mensen die de graaiers openlijk durven aanpakken en bestraffen. Er moeten boetes en gevangenisstraffen komen voor mensen die onredelijk hoge salarissen en bonissen eisen voor hun aandeel in deze maatschappij. Hun aandeel is niet in het belang van het volk, hun aandeel is eigenbelang ten koste van het volk.

    Het wordt tijd dat de massa de ogen open gaan......

   • door maria op woensdag 25 juli 2012

    Heel goed wat jullie doen, vertel waar alle ellende vandaan komt. Wie er achter het uitzuigsysteem zitten. Welke politieke partijen maakten deze chaos mogelijk en vooral waarom.... Wat gingen zij er allemaal bij winnen. Noem de polititie, en de graaiers met naam en toenaam.....zodat het volk de ogen open gaan, en zij bij volgende verkiezingen weten dat ze voor eerlijjke onafhankelijke polititie moeten stemmen. Leg bloot wie de geldschieters achter de politicus zijn, en wat hun belangen zijn. Er zijn deskundige mensen nodig die hun geweten en rechtvaardigheids gevoel ver boven alle lobby,eigen voordeel, partijvoordeel, extra winsten voor alleen de aller rijksten stellen. Mensen die zo empatisch en opofferings gezint zijn dat ze zich ten volle willen inzetten voor het belang van alle mensen die op eerlijke wijze een rechtschapen leven willen leiden en dus een maatschappij draaiende willen houden op eerlijke gronden en eigen inzet. Dus stem alleen op onafhankelijke mensen met het hart op de juiste plek, en vermijd alle eigen belang partijbelang, baanjes belang van vriendjes mensen, want zij zuigen je laatste spaarcent uit je zonder enige schroom. Zij liegen als ze zeggen in naam van het volk te zullen handelen. Steun de mensen die de graaiers openlijk durven aanpakken en bestraffen. Er moeten boetes en gevangenisstraffen komen voor mensen die onredelijk hoge salarissen en bonissen eisen voor hun aandeel in deze maatschappij. Hun aandeel is niet in het belang van het volk, hun aandeel is eigenbelang ten koste van het volk.

    Het wordt tijd dat de massa de ogen open gaan......

 • door Ahoem op maandag 13 februari 2012

  Zeer goed artikel. Ontmaskerend !! Buiten de discussie of het nu stemplicht of stemrecht moet zijn, is het de vraag welke waarde er wordt gehecht aan een democratische stem. Veel mensen denken onvoldoende na of VOORAL worden (onrechtstreeks) aangemoedigd om niet na te denken (daar zorgt de traditonele media wel voor). Simpel gezegd: ze kopen "een auto" op het uitzicht zonder te kijken wat de auto allemaal kan. Poltieke en sociale opvoeding is elementair om gefundeerd en echt democratische een stem uit te brengen en dat dat doe je ook niet éénmaal om de zoveel jaar. Moet echte democratie niet doorgetrokken worden naar de sociale geldingen in onze maatschappij (werkvloer, verenigingen,...).

  • door Le grand guignol op maandag 13 februari 2012

   Dat is een belangrijke aanvulling: democratie en democratisch burgerschap zijn - inderdaad - veel ruimer dan het uitbrengen van een stem om de vier of vijf jaar. Heden blijkt overigens dat die stem niet (meer) gerespecteerd wordt: zie bijvoorbeeld naar Griekenland waar politici wars (van de stem) van het volksprotest naar de pijpen van het Griekse zakenkabinet alsook de Europese Commissie dansen. Een zakenkabinet is een ondemocratische ingreep die de macht van bepaalde belangengroepen dient veilig te stellen tegen de democratische soevereiniteit van 'het volk' in. Het protest van de Griekse bevolking is zowel een politieke alsook een democratische daad die vervolgens door de politieke elite met behulp van politionele repressie de kop ingedrukt wordt. De Griekse bevolking toont met haar verzet dat de Griekse, en bij uitbreiding de Europese, elite geen democratie toestaat. Dat is iets wat de bevolking in de rest van Europa zeer goed moeten beseffen; het Europese totalitarisme is ook op de rest van Europa van toepassing.

   Echter, het gebrek aan historisch en politiek bewustzijn heeft niet enkel te maken met de invloed van de reguliere media, maar eveneens met de invloed van onderwijs en opvoeding. Binnen de pedagogie bestaat er een visie die vooral systeembevestigend of -bekrachtigend werkt enerzijds en een meer kritische visie op de pedagogie anderzijds. Dit maakt dat opvoeding en onderwijs niet noodzakelijk tot kritisch burgerschap leiden. Wetenschappers als bijvorbeeld Foucault, Bourdieu en Marcuse hebben uitvoerig het reproductieve karakter van het onderwijssysteem besproken: het onderwijs als een middel tot sociale regulatie waarbij de sociale stratificatie in de maatschappij gereproduceerd wordt. Dat zien we ook terug in de manier waarop het 'aanleren' van democratisch burgerschap naar de praktijk vertaald wordt. In wezen bestaan er twee gepolariseerde visies op democratie: (1) een 'incumbent democracy' oftewel een ambtelijke, representatieve democratie waarbij de bevolking op eerder passieve wijze verplicht, moreel gebonden is aan haar 'leiders' (bv. parlementairen) binnen een min of meer stabiel regime; (2) een 'critical democracy' (bv. directe democracy) waarbij burgers actief participeren en niet verplicht, moreel gebonden zijn aan bepaalde leiders dan wel het beleid permanent kritisch onder de loep nemen, in vraag stellen, meebeslissen en mee vorm geven - niet (enkel) in het stemhokje waarbij men mag kiezen uit een door de politieke partijen naar voor geschoven selectie volgens het principe van een competitieve marktcontext, i.e., een 'kiesmarkt'. Beide visies hebben dus een andere invulling van wat burgerschap precies inhoudt: bij een 'incumbent democracy' ligt de nadruk op de representativiteit binnen een vaststaand, institutioneel kader, i.e., democratie als een model; bij een 'critical democracy' ligt de klemtoon op het procesmatige karakter, i.e., democratie als een proces: een soort van permanente anti-oligarchische opstand of verzet. Ter zijde: het burgerschap dat door alle Europese overheden gepromoot wordt en waaraan men heden ten dage veel aandacht schenkt in het onderwijs is een 'incumbent democracy' - ook wel 'engineerd democracy' genoemd. Het beeld en de interpretatie van democratie en burgerschap wordt desgevallend danig gemanipuleerd door diegenen die de macht in handen hebben. Op die manier legitimeert de overheid, i.e., de politieke elite, zichzelf door een vorm van democratie te promoten en te versterken die de macht van die politieke elite ondersteunt en bekrachtigt. Een 'incumbent democracy' is er in eerste instantie niet op gericht om de politieke macht te verdelen onder de bevolking dan wel om de bestaande instituties en hiërarchische stratificatie te behouden en te beschermen. Vanuit die optiek is het helemaal niet verwonderlijk dat de VS en de EU hun democratisch model willen exporteren naar andere landen, temeer omdat dat democratisch model in het voordeel speelt van de politieke, financiële en zakenelite. Door onze democratische invloed te (laten) beperken tot het stemhokje geeft de bevolking nagenoeg al haar democratisch potentieel af aan de machthebbers.

   Iets wat evenmin verteld wordt wanneer men het over het 'oude' Griekenland en democratie heeft is het gegeven dat 'dèmokratia' voor de Grieken een pejoratieve betekenis had en doelde op het anarchistische element dat als het ware in de aristocratische steden werd binnengeloodst op het ogenblik dat de massa ('demos') de mogelijkheid kreeg om politieke beslissingen te nemen, al dan niet, via representativiteit door hun leiders, de zogenaamde 'demagogen'. Daarnaast bestond er in het 'oude' Griekenland wel een positieve benadering met betrekking tot politieke gelijkheid, namelijk: 'isonomia', i.e., 'gelijke rechten en vrijheden(!)'. De huidige vraag van de (Europese) bevolking naar meer democratie ('dèmokratia') is in wezen een vraag naar meer 'populisme', i.e., meer inspraak en beslissingsmacht bij het volk, en tegelijkertijd een vraag naar meer 'isonomia'. De pejoratieve connotatie die 'populisme' heden ten dage heeft is te vergelijken met de pejoratieve connotatie van 'dèmokratia' bij de Griekse aristocratie. Een negatieve connotatie omdat vanuit het standpunt van de Europese aristocratie, i.e., de politieke elite, meer 'populisme' het risico vergroot dat de heersende macht in het gedrang komt. De vraag naar meer 'isonomia' heeft op zijn beurt te maken met de gevolgen van het (neo)liberale kapitalisme. 'Isonomia' en (loon)slavernij zijn maar moeilijk met elkaar te combineren. Het (neo)liberale kapitalisme heeft daar iets op gevonden: iedereen beschikt over een juridische 'isonomia', i.e., gelijke rechten maar ook plichten, terwijl de financiële, materiële en bijgevolg ook sociale ongelijkheid gelegitimeerd worden op basis van een kapitalistische marktwerking, die overigens een mate van ongelijkheid nodig heeft om te kunnen functioneren. Een kapitalistische democratie legitimeert als het ware, met steun van de bevolking(!), de (sociale) ongelijkheid en uitsluiting die het zelf creëert (Canfora, 2005; Rancière, 2007). De politieke, financiële en zakenelite hebben er bijgevolg alle belang bij om een 'echte' democratie onmogelijk te maken of te herleiden tot een louter electoraal gebeuren. Desgevallend zijn de idealen van de 'occupy-movement' ontzettend belangrijk: enerzijds streeft deze naar een vorm van directe democratie - een vorm van 'populisme' (cf. 'dèmokratia') - en anderzijds stelt deze het kapitalisme in vraag vanuit een pleidooi voor een effectieve 'isonomia' oftewel effectief 'gelijke vrijheden'.

   * Canfora, L. (2005). Democracy in Europe: A history of an ideology (vert. Simon Jones). Oxford, UK: Wiley-Blackwell. [ http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1405111313.html ] * Rancière, J. (2007). Hatred of democracy (vert. Steve Corcoran). London, UK: Verso. [ http://www.versobooks.com/books/385-hatred-of-democracy ]

   • door Ahoem op woensdag 15 februari 2012

    Een zeer duidelijke aanvulling. Ik leer bij. Bedankt

 • door poli op maandag 13 februari 2012

  Ontluisterend is ook het feit dat dit verhaal taboe lijkt in onze media. Deze lijken gebonden aan hun broodheren de families Van Thillo, Leysen, Vlerick, Baert, Hurbain, enz. Onafhankelijke journalisten worden daar op termijn afgevoerd, waarna alleen nog de visie van de neoliberalen overblijft. Aan politici kleeft ook steeds meer het ticket van lobbyisten voor het groot-kapitaal... Hoe kan het anders dat als oplossing voor deze crisis in de eerste plaats wordt gekeken naar de al langwerkende arbeiders, die door omstandigheden onmiddellijk na hun schoolplichtleeftijd moesten gaan werken in omstandigheden, waarin geen enkele parlementaire fluweelzitter het langer dan een week zou uithouden. Die mogen nu na 44 jaar niet eens op prépensioen en moeten minstens 46 jaar werken tot 62 jaar, terwijl degenen met hobby-job maximum al op 65 jaar en zonder 'langer werken' een luxueus pensioensbestaan blijft aangeboden.

 • door Marc Bosmans op maandag 13 februari 2012

  In 1917 probeerde Frankrijk een stuk Balkan in te palmen. In 1944 werd de duitse bezettingsmacht hardhandig uit Griekenland verwijderd, mede door de grieken zelf. Revanchisme troef ?

 • door marien op maandag 13 februari 2012

  Zeer interessant om te lezen. Je weet natuurlijk wel dat er veel belazerij bij politiek komt kijken. Ik had ook wel gedacht dat er achter de schermen heel andere belangen spelen. Probleem is wel hoe de gewone Jan Modaal hier tussenuit kan komen. Dat wordt heel moeilijk. We worden namelijk geleefd en gebruikt door onze politici. En door Brussel en de grote jongens bij de banken en multinationals. Zal heel moeilijk zijn om dit goed te krijgen. Waarschijnlijk is het van alle tijden, maar loopt het nu op een hoop. Goed dat er mensen als dhr. Mertens zijn. En goede journalisten zijn ook heel belangrijk in deze. Maar ja, een revolutie zet alles ook totaal op de kop. Dus hoe komen we van dit bedrog af?

  • door Harry op maandag 13 februari 2012

   De enige oplossing voor Griekenland lijkt mij een militaire coup te zijn. Ook soldaten en politieagenten zullen gekort worden op salaris en het over een paar maanden verdommen om zich te laten bakken door molotovcocktails. Dus ingrijpen van leger, die 6000 families en politici opbossen en het geld uit Zwitserland terughalen. Is niet erg democratisch, weet ik, maar hoe democratisch is de EU op dit moment trouwens.

 • door George op maandag 13 februari 2012

  Helemaal mee eens; ik heb een jaar in Griekenland gewerkt voor een internationaal service bedrijf met werkzaamheden voornamelijk in Athene en Saloniki. Ik ken de sociale omstandigheden; 2 banen is geen uitzondering en dan in de weekenden nog wat bijklussen. Pure noodzaak. Ook de problemen van de scholen. Kinderen die in 2-ploegendienst naar school gaan. 's-Morgens een groep en 's-avonds een groep. Ik heb pro deo technische werkzaamheden voor een school uitgevoerd om ze in ieder geval van wat communicatie mogelijkheden te voorzien. Beloond met een heerlijke Griekse maaltijd bij een van de leraren thuis. Het is zo als het gesteld wordt: het draait allemaal om de banken.

 • door Lidwien op maandag 13 februari 2012

  Dank dank ...eindelijk de sluiers opgelicht.

  Verbaasd zonder verbazing heb ik dit stuk gelezen. Geschokt!

  In welke tijd leven wij?? De bonussen van de topinkomens in Nederland met 34 % gestegen afgelopen jaar! Zelfs als ze hun doelen niet eens haalden! Steeds meer mensen in Europa, ook in Nederland kunnen niet meer rondkomen. ...Wilders en consorten in buurlanden versluierend e boel dicteren discriminatie en vooroordelen..De sociale cohesie gaat er aan.

  En de armen armer..en armer tot er niet meer geknepen kan worden dan een hongerdood of een dodelijk schot bij een demonstratie! Hoeveel landen gaan ons voor om te laten zien dat wij deze strijd ook naderen;;;Het Midden-oosten..Griekenland..Is het niet vanwege een tiran, dan wel vanwege een ' democratie' die niet deugt en alleen stoelt op kapitalisme en geldmachten die alles regeren. De duivel blijft stront schijten op de grote hoop, die dat niet meer aankan....De duivel schijt geld op een kleine hoop, luxe rouleert tussen een paár ' bonzen'.

  ' Niet meer kijken , maar naar buiten; demonstreren!"

 • door Tjop op maandag 13 februari 2012

  Via de reacties van nu.nl hier terecht gekomen. Verbazingwekkend artikel, mocht dit allemaal uit feiten zijn op gebouwd. Vreselijk voor de Grieken die met hun handen in het haar zitten.. je krijgt er kippenvel van. In de zomer ga ik op vakantie naar dit land en er zelf een kijkje nemen. (wie weet kan ik een heel klein steentje mee dragen)

 • door Harry Mijland op maandag 13 februari 2012

  Het komt door de banken, door de Duitsers, door ieder ander, maar niet door de Grieken zelf. Maar wie heeft er dan op die frauderende en sjoemelende Griekse politici gestemd?

  • door Le grand guignol op maandag 13 februari 2012

   Me dunkt dat de Grieken niet gestemd hebben op sjoemelende politici dan wel op politici die sjoemelen vanop het ogenblik dat ze een politiek ambt bekleden. Overigens, de Griekse bevolking was er aanvankelijk niet van op de hoogte dat ze met een bende sjoemelaars te maken had. De Europese Commissie was dat in ieder geval wel en die heeft de sjoemelende politici én bankiers(!) - nota bene Mario Draghi (Goldman Sachs), nu voorzitter van de Europese Centrale Bank - laten begaan. Dat staat ook in het artikel van Mertens maar daar hebt u blijkbaar in volle aandacht over gelezen. Het is ontzettend gemakkelijk, doch volledig onjuist, om de verantwoordelijkheid van het politieke beleid bij de bevolking te leggen. In een parlementaire democratie zijn de parlementairen, en in het bijzonder de regering, verantwoordelijk voor datgene wat ze tijdens hun mandaat uitspoken en daar hoeft u de bevolking niet voor te laten opdraaien.

   • door Monmax op maandag 13 februari 2012

    Met allerespect GG. Maar in een cliëntele systeem zijn er twee die profiteren. Het lijkt me dat beide partijen e.e.a. niet van de daken schreeuwen.

    • door Le grand guignol op dinsdag 14 februari 2012

     In de tekst van Peter Mertens kan u lezen dat het systeem van cliëntelisme, wat ons en andere Europeanen overigens niet vreemd is (cf. politiek dienstbetoon), werd geïnstalleerd vanuit de politiek. Indien de Grieken werk wilden hebben dan moesten ze daarvoor bijvoorbeeld een partijkaart aanschaffen van de PASOK. Op die manier kon de Griekse bevolking natuurlijk niet anders dan met dat systeem mee te doen. U noemt dat profiteren, maar men zou het net zo goed kunnen omschrijven als participeren aan een systeem dat niet deugd; een systeem dat nooit in het voordeel van de Griekse bevolking gespeeld heeft omdat het eigenlijk ging over een door de politiek afhankelijk maken van het socio-economische leven. Diegenen die niet aan het systeem met de witte envelopjes deelnamen kwamen niet aan de kost. Daarom moest dat systeem inderdaad aangepast worden omdat het onhoudbaar is en gebruik maakt van willekeur à la tête du client. [Ter zijde: op Europees niveau is er een heel leger aan lobbyisten actief die bijvoorbeeld door het aanbieden van snoepreisjes en luxeartikelen de politici trachten te overhalen en overtuigen om het beleid zodanig aan te passen dat het gunstig uitpakt voor die lobbygroepen (bv. het financiële systeem en de financiële deregulatie die tot de crisis hebben geleid zijn nog steeds niet veranderd of aangepast). Dat is in wezen niets anders dan het Griekse systeem van de witte envelopjes. Blijkbaar is dat voor die 'goed geïnformeerde' reactionaire Europese bevolking geen probleem. Ze kafferen liever de Griekse bevolking uit en duwen hen met een moraliserend vingertje in de stront en beseffen daarbij niet dat ze in hun eigen voet schieten.]

     Om het systeem te veranderen werden er door Europa hervormingen en besparingen opgelegd en de Griekse overheid heeft die hervormingen ook doorgevoerd waardoor de schuldratio aanzienlijk gedaald is. Echter, vanwege de 'rating agencies' en het speculeren van 'de markten' met 'credit default swaps' (CDS) in functie van het failliet van Griekenland liep de rente op leningen zodanig hoog op dat de doorgevoerde bezuinigingen, waarvan wel degelijk sprake was, niks hebben uitgehaald. Wel integendeel, de situatie is erop verslechterd. De in de volksmond zo geroemde 'tering naar de nering zetten' haalt dus niks uit vanwege de speculatie van de financiële markten. Vanuit die optiek los het beleid van de trojka de problemen niet op en dat is iets wat bijvoorbeeld De Grauwe gisteren in Ter Zake bevestigde.

     Kortom: er waren in het verleden inderdaad problemen met het Griekse overheidsbeleid en de Griekse bevolking heeft reeds haar bereidheid getoond om dat beleid mee te helpen hervormen. Maar de politieke kaste in Griekenland alsook de financiële en zakenelite passen hun attitude niet aan en blijven verder doen met 'business as usual'. Het zijn zij die geen belastingen betalen en daardoor wimpelen ze het falen van het overheidsbeleid af op de bevolking. Dit maakt dat er twee knelpunten zijn die een oplossing in de weg staan: de hardleersheid en het egoïsme van de Griekse politieke kaste enerzijds; het besparingsbeleid van de trojka dat de situatie erger maakt en de Griekse bevolking opzadelt met een sociale en humanitaire crisis. Wie is daarbij gebaat? De Griekse en Europese politieke, financiële en zakenelite die de Griekse bevolking en - maak u geen illusies - ook de andere Europese onderdanen de put induwt om zichzelf en het kapitalisme boven water te houden. De Griekse bevolking komt op straat van miserie en de financiële markten veren wereldwijd op. Dit wil zeggen dat het vertrouwen van de financiële markten toeneemt naarmate men de bevolking dieper in de armoede duwt. U zal dat waarschijnlijk deugdelijk beleid noemen; ik noem dat een pervers socio-economisch fascisme ten voordele van de overleving van het kapitalisme en de macht van de financiële en zakenelite.

     Trouwens, vandaag laat Moody's weten dat het de rating van de zuidelijke Europese landen verlaagt. "Ook de toprating (AAA) van Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië krijgt een negatieve outlook mee. Daarmee geeft de kredietbeoordelaar aan dat een ratingverlaging dreigt in de toekomst" (cf. http://trends.knack.be/economie/nieuws/finance/moody-s-verlaagt-rating-zuidelijke-eu-landen/article-4000043625269.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-14/02/2012&utm_campaign=Newsletter-Site-Knack-NL-nl#reviews ). Hetzelfde principe als in Griekenland, maar dan toegepast op andere landen. Men kan de verantwoordelijkheid voor die ratingverlaging, en de daarbij horende renteverhoging, in ieder geval niet in de schoenen van de Griekse bevolking schuiven. Is het nu de schuld van de Italianen, de Spanjaarden, de Portugezen,... of wordt duidelijk dat er andere katten te geselen vallen?

  • door bernard marc op dinsdag 21 februari 2012

   Wie er op die Griekse politici heeft gestemd........de Grieken ze moesten wel griekenland heeft net als Belgie 19e eeuwse achterlijke kiesplicht.

   • door Le grand guignol op woensdag 22 februari 2012

    Op de stelling dat de Griekse bevolking medeverantwoordelijk is omdat ze voor die politici gekozen heeft, is het argument van de stemplicht inderdaad een voltreffer. Ik heb nooit gezegd dat er geen nadelen aan een stemplicht verbonden zijn. Maar misschien is het beter om de discussie over stemplicht of stemrecht niet opnieuw te voeren. We verschillen op dat vlak van mening, maar mijns inziens is dat geen onoverkomelijk probleem. Niettemin raad ik u aan om, indien u het hebt over stemplicht, niet over de 19e eeuwse stemplicht te spreken dan wel over de 20ste eeuwse stemplicht. In de 19e eeuw was er immers enkel sprake van het cijnskiesrecht, de stemplicht dateert van de 20ste eeuw. ;-)

    • door bernard marc op woensdag 22 februari 2012

     20 eeuw

     G.G @u heeft gelijk het is 20 eeuwse kiesplicht....maar ik ben nog altijd tegen stemmen of boete, opkomstplicht dus

 • door Ruud op maandag 13 februari 2012

  Ik kijk niet echt op van deze ontwikkeling. Het is inderdaad gewoon een proefballonnetje van de centrale banken om de Europese Unie te laten zien wie er de baas is: "doe wat we zeggen of wij laten de hele zaak ploffen". Hetzelfde gebeurt in Amerika waarbij de Fed de Amerikaanse overheid in de houdgreep heeft... al het aan de Amerikaanse staat "geleende" geld is in principe per direct opeisbaar door deze centrale bank, en als dat in een hypothetisch geval zou gebeuren zou het land economisch per direct ontploffen. Het is namelijk helemaal niet mogelijk om het geleende geld PLUS INTEREST terug te betalen.

  Ik zal de acties van de Griekse bevolking met grote belangstelling volgen. Hoewel ik bang ben dat de banken en hun wurggreep op de overheid er voor zal zorgen dat elke opstand die kans heeft om ECHT een eind te maken aan deze financiële wandaden met grof geweld de kop zal worden ingedrukt.

 • door Noe op maandag 13 februari 2012

  Peter Mertens: In Griekenland botsen twee werelden met elkaar.

  Vul voor "Griekenland' resp. in: Italie, Spanje, Portugal, Ierland etc. en U ziet het verdere beeld al voor U!

 • door ekimov op maandag 13 februari 2012

  De schrijver en reageerders zijn duidelijk nog nooit in Griekenland geweest. De Grieken wisten van niks. Ze wisten niet dat hun politici niet deugden. Ze wisten niet dat corruptie de smeerolie van de griekse economie was en is. Integendeel, het is allemaal de schuld van de buitenlandse banken. En het "cliëntelisme" van PASOK geeft wellicht te denken... misschien handiger dat de Grieken even de tering naar de nering zetten ipv nog linkser te gaan stemmen en daardoor helemaal aan de bedelstaf te geraken.

  • door Jan D op maandag 13 februari 2012

   En nu nog eens iets inhoudelijks...??? Je past wel beter op een forum van HLN me dunkt.

   • door ekimov op maandag 13 februari 2012

    De reactie is inhoudelijk genoeg. Dat die inhoud u niet aanstaat omdat niet iedereen met de wolven in het bos meehuilt, dat het allemaal de schuld van het neoliberalisme is, soit.

    • door svdl op maandag 13 februari 2012

     Ah jij bent nog één van die mensen die op "PASOK" een links etiket insinueert... tja.. 'wake up'. Volgens mij lijkt het alsof je over alle feiten en uitspraken heen gelezen hebt, die nota bene menig bezoeker hier de verontwaardiging doet uitroepen. Lees het nog eens opnieuw, deze keer aandachtig. Verifieer de bronnnen maar als het je niet afgaat. Maar aub kom van de planeet Zork af. En ja idd, uw reacties zijn vormelijk gezioen reeds vloeiend op HLN-like fora te vinden. Een spiegel voorhouden zou ontluisterend kunnen zijn.

    • door Marc Bosmans op zondag 19 februari 2012

     en niet alleen in " Tourist traps ". Die tering staat voor meer dan 90% van de grieken al lang naar de nering. Het is weer zo'n redenering als " alle noordafrikanen zijn lui ". tot je dan in zo'n land komt en even buiten de strandluxe ziet hoe hard diegenen die aan werk geraakt zijn wel werken. Het zijn die andere 10% die een probleem vormen. Als je een inkomen hebt dat overeenkomt met dat van enkele honderden ( of duizenden ) landgenoten wordt het wel héél gemakkelijk om aan enkele daarvan een aanbod te doen " they can't refuse ". En in elke kilo appelen zitten wel één of meer rotte ...

  • door Nicolaas op dinsdag 14 februari 2012

   Ekimov, U bent duidelijk nog nooit in Griekenland geweest... Lees het stuk van dhr Mertens overnieuw, dan leert u nog eens wat.

 • door Constant op maandag 13 februari 2012

  The Greek elite – prefers to eat its children

  It should be noted that bankruptcy only applies to the nation’s status as a user of a foreign currency (Euro) and becomes irrelevant once the nation restores its own currency. As I discuss below, under those terms, it can duly re-denominate all foreign-currency obligations in terms of its new currency and solvency then becomes guaranteed.

  It is interesting that there is horror expressed by commentators about the possibility that the Greek government could enforce creditors to accept Drachma instead of Euros, the same horror is not expressed when the Troika propose a PSI arrangement that could carve up to 75 per cent off the value of current Greek bond investments (in Euros).

  I will come back to the political assessments later but you note that they are no longer making the mainstream macroeconomic argument that has been justifying the imposition of austerity – that growth is just around the corner once the private sector realises that the deficit cutting will reduce future tax burdens and as a consequence they stop saving and start to spend again.

  That nonsense – was always nonsense – and its bald-facedness is now being exposed.The future for Greece under current policy is bleak and the private sector know it.

 • door vd Helm op maandag 13 februari 2012

  12 februari, ik kijk op de diverse nederlandse nieuwssites en zit stukken over griekenland te lezen, volg hierin wat links en kom natuurlijk wat livebeelden van Athene tegen. Ik denk de laatste keer dat ik dit soort beelden zag was het over al de nieuwszenders (egypte), dus ik zet de tv aan....en wat zie je, helemaal niks....... we mogen blijkbaar niet zien wat daar gebeurd.... Na wat speuren vond ik trouwens nog een ander goed stuk over de problemen in griekenland (in het engels)http://www.bbc.co.uk/news/business-16985405

 • door EddieValiant op dinsdag 14 februari 2012

  Peter Mertens is een linkse ideoloog die wat zaken opnoemt die niet altijd kloppen. Griekenland zou 400 Amerikaanse tanks kopen. Dat is niet zo. Dat verhaal wordt nergens, ik herhaal, nergens bevestigd. Ten eerste hoefde Griekenland niet voor de tanks te betalen. Ten tweede is dat plan kennelijk al lang afgeblazen. Dat geldt ook voor andere zogenaamde recente aankopen van het Griekse leger. Broodje aap verhaal. De Griekse onderzeeboten zijn duurder dan de Turkse om 2 redenen: de Griekse heeft een andere en betere radar van Duitse makelij, en de Turkse boten worden relatief uitgekleed opgeleverd zodat Turkije haar eigen onderdelen in kan zetten.

  Het is waar dat de Griekse elite veel te weinig belasting betaalt, maar dat geldt ook voor de modale Griek. De belastingmoraal is laag. De arbeidsproduktiviteit per uur werk is ook laag. Het is slechts iets meer dan 50% vergeleken met dat van een Nederlander. Dus het aantal uren dat Grieken werken zegt niks over hun produktiviteit. En dat terwijl de Griekse salarissen veel meer zijn gestegen dan in andere EU landen.

  Kijk eens naar de Griekse spoorwegen: in handen van de overheid. Gemiddeld loon spoorwegbeambte: 65.000 euro. Machinist verdient 100.000 euro. Ruim 7,000 werknemers. Inkomsten: 200 miljoen euro per jaar. Uitgaven: ruim 1 miljard euro per jaar. Verlies: 3 miljoen euro per dag. Treinreizen duren te lang, zijn chaotisch en vrijwel geen passagiers op de meeste lijnen. Gevolg: een totale failliete boedel. Conclusie: de Griekse spoorwegen hadden al lang geprivatiseerd moeten zijn.

  Het is niet kapitalisme dat het probleem is. Het is de slechte management van het land dat het grootste probleem is. Het land socialistisch maken zal geen verhoging van de welvaart opleveren. Maar het klinkt mooi in de oren van een socialist die dacht dat in 1989 zijn wereld in elkaar stortte.

  • door reiny-leek op dinsdag 14 februari 2012

   Griekenland wordt extreem onder druk van Europa gezet en het land verkeert in armoede en verval, en de gewone burgers gaan er onderdoor. Ingezetenen van andere landen, politici en de media vernederen en beledigen het eens zo trotse volk van Griekenland, en dat is onrechtvaardig als je even na wilt denken wat er aan de hand is en hoe het ontstaan is. De gewone inwoner heeft zich niet misdragen, maar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er waren, maar rijk zijn ze er beslist niet van geworden. Dit type mensen die gebruik of misbruik maken van een sociale stelsel of ( begrijpelijk) ook belasting ontwijken zijn er genoeg in Nederland.

   Maar de echte oorzaak van het probleem ligt ergens anders en heeft het zelfde effect als in Nederland, maar er zijn verschillen. Wij hebben een collectieve samenleving en een bestuur die ons onvrijwillig verplichtingen tot betaling heeft oplegt en onder dwang laat betalen, en dat laatste is er niet in Griekenland. De bestuurders van het land gaven meer geld uit dan er binnen kwam door leningen af te sluiten. De schuldenlast werd onoverzichtelijk en banken werkten er gewoon aan mee met leningen te verstrekken. Toen Europa in beeld kwam zag het landsbestuur dat een kans om het land te redden en zochten samen met Europese gemeenschap naar een constructie en daarvoor schakelden ze een soort maffia bank in en kon Griekenland bij Europa komen. Deze Bank plunderde het land en Europa stelde onhaalbare eisen en nu gaat Griekenland diep door het stof en wordt vernederd beledigd en met de nek aangekeken.

   De Kapitalisten die zich verrijkt hebben zijn weggegaan uit Griekenland of hebben hun geld naar het buitenland gebracht. De dames en heren bestuurders houden hun baan en kunnen gewoon doorgaan. De bank en de Politieke bestuurders hebben zichzelf jarenlang verrijkt, en deze bestuurders zullen nu misschien wat gaan inleveren. Maar de “ enigen “ mensen die nu gepakt worden zijn de zwakkeren aan de onderkant van de samenleving, en als sociaal voelend en denkende realist heb je daar moeite mee. Dat is een beschamende vertoning aan het worden

   En nu zijn deze Grieken (terecht) boos op de andere Europeanen omdat wij onze stem niet laten horen. Wat er nu in Griekenland gebeurt kan straks ook hier gebeuren.. Alle belastingbetalende burgers moeten inleveren t.b.v. de banken om de hobby en salarissen van de politici en idealisten te kunnen betalen. Niets meer en niets minder. Het is ongelofelijk dat deze regering miljarden wegsmijt naar de EU (lees: de banken) en met droge ogen hier in Nederland de meest waanzinnige bezuinigingen afkondigt. Ook wij worden genaaid, niet alleen de Grieken. Maar wij komen (nog) niet in actie omdat het nog niet erg genoeg is.

   • door EddieValiant op dinsdag 14 februari 2012

    Het zijn voornamelijk Griekse banken waar de Griekse overheid geld schuldig aan zijn. Als deze banken vallen, dan valt de Griekse economie. En wat is dan de oplossing? Dat wordt nergens aangegeven door degenen die zo klagen over het kapitalisme. Moeten de Grieken de lening van de EU afwijzen? Dan gaat Griekenland failliet en zijn de gevolgen niet te overzien. Moeten de Grieken niet bezuinigen en doorgaan alsof er niks gebeurd is? Dan zal de EU haar geld nimmer terugzien en betaalt dus de Nederlandse en Duitse belastingbetaler de rekening.

    Feit blijft dat de Griekse kiezer de politici gekozen hebben. Ze krijgt de regering die het verdient. Ze is daarom medeverantwoordelijk voor de gevolgen. Feit is, dat de Grieken zogenaamd veel uren maken maar niet hard werken en weinig produktief zijn. Feit is dat vrijwel iedereen belasting probeert te ontduiken. Feit is, dat er veel corruptie is. Feit is, dat met geld stemmen onder de bevolking gekocht wordt. Feit is, dat er mismanagement op alle niveaus is. Feit is, dat de Griekse mentaliteit moet veranderen. Feit is, dat kapitalisme de schuld geven gemakzuchtig de verantwoordelijkheid van de Griek ontneemt.

    • door svdl op dinsdag 14 februari 2012

     @Edie Valiant Feit is dat jij de duidelijkde bronnen die Peter Mertens in zijn boek aangeeft niet hebt gechecked. Nihil... Samengevat zit je hier te liegen in de stijl van een ordinair plat HLN forum, ipv eerst "broncheck te doen". Heel laag en onderontwikkelde houding Eddie! Hop, opnieuw studeren man, hard studeren...

     • door EddieValiant op woensdag 15 februari 2012

      Toon eens aan dat ik ongelijk heb. Zo niet, dan neem ik jouw reactie niet serieus.

      • door svdl op maandag 20 februari 2012

       Je hebt ongelijk Edie. Aangetoond --> Lees "het" boek. CHECK de bronnen. Lees het stuk over Duitsland, check de uitspraken van hoogeplaatsten, Lees het stuk over de Baltische staten, CHECK de bronnen. Leee stuk waar de cijfers over de arbeidstijd en vakantie tijden van de Grieken wordt beschouwd, waar de fabel "Luie Grieken" wordt beschouw.. Wederom CHECK de voetnoten en Bronnen. Het zij stuk voor stuk aaneereigingen van onverdechte noten, bronnen. U moet natuurijk wel kunnen en wilen lezen. (dat kunnen slaat op "niet mentaal te moe of te murw zijn" in d e zin van "ik kan het niet aan" ofzo...) DUs opnieuw... hop! hop! een beetje moeite doen, lezen man, lezen... Dan lullen.

     • door Lewis op donderdag 7 juni 2012

      Beste menrr of mevrouw, leest u alstublieft het artikel van Michael Lewis: Beware of Greeks bearing bonds. Op alle niveaus in de griekse samenleving werd de zaak belazerd. Klein en groot, politicus of handwerker, bankier of taxichauffeur. Er zijn al enorme bedragen afgeschreven op griekse leningen, met andere woorden, de banken hebben hun verliezen al genomen. Op dit moment halen niet alleen de grieken hun geld weg bij griekse banken. Nee, ook grote bedrijven parkeren hun kasgeld al buiten Griekenland. Men is veel te bang dat zometeen overnight de Drachme weer wordt ingevoerd. We weten ook allemaal dat Griekenland niet aan de toetredingscriteria voor de Euro voldeed. Toch mochten ze meedoen van de politieke Europese kaste. Dit is darrom geen financieel of bancair probleem. Dit is een politiek probleem.

  • door Tom 0606 op zondag 19 februari 2012

   Uw opmerking over de spoorwegen kan eventueel nog juist zijn, het is echter redelijk waarschijnlijk dat alles wat met de overheid te maken heeft in Griekenland corrupt is. Daar heeft de gewone burger niet veel aan te zeggen volgens mij. Hieronder plak ik een stukje tekst over de minimumlonen in Griekenland in 2006. De bron is http://www.eurofound.europa.eu/eiro/studies/tn0808019s/gr0808019q.htm. "Based on relevant research by the National Statistical Service (www.statistics.gr) using data from the second quarter of 2006, half of Greece’s paid employees (whose total number for this period has been estimated at 2.8 million) have net incomes of between €501 and €1000. Thus for the majority of paid employees, increases in minimum pay are of particular importance. It should be taken into account that the minimum wage in Greece on 1.1.2007 was 54% of the respective minimum wage in the wealthiest EU member states."

   Verder vind ik wel degelijk bewijzen voor grote uitgaven aan oorlogsmateriaal. "Volgens NAVO-cijfers die de krant aanhaalt, gaf Griekenland in 2008 2,8 procent van het bbp of 6,9 miljard euro uit aan bewapening." Bron: Het laatste Nieuws (niet echt mijn favoriet soort media). "Griekenland is weliswaar bankroet, maar bij de aanschaf van wapens is alleen het beste goed genoeg. Der Spiegel zet vandaag op een rijtje hoe de Grieken de afgelopen jaren in Duitsland hebben geshopt en dat is indrukwekkend. Onderzeeërs, jachtbommenwerpers, tanks; het kon bijna niet worden aangesleept." Bron: Wel ingelichte kringen, zij vermelden op hun beurt Der Spiegel als bron. Datum: 20 mei 2010

 • door wytz op dinsdag 14 februari 2012

  De auteur schrijft alsof de steun van de trojka onontkoombaar is, maar vermeldt niet de andere optie, namelijk het vertrek van Griekenland uit de EU en de euro. Op die manier zou er ook chaos ontstaan, maar zou Griekenland wel zijn soevereiniteit behouden. Maar goed,dat wil de bevolking en de regering daar niet. Dus dan wordt het kiezen of delen.

  • door Le grand guignol op dinsdag 14 februari 2012

   Blijkbaar ontgaat er u wel meer: tot voor kort was een exit van Griekenland onbespreekbaar voor de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Griekenland kon en mocht niet uit de Eurozone vertrekken. Ook op dat vlak beschikt Griekenland over geen enkele soevereiniteit: toen Papandreou een referendum wilde organiseren werd hij tijdens de G20-top door Merkozy op het matje geroepen. De realiteit is heel wat genuanceerder, maar blijkbaar past dat niet in uw wereldbeeld: u wijst liever de Griekse bevolking als schuldige aan, want dat is lekker gemakkelijk. Echter, u vergeet dat u in wezen in uw eigen voet schiet. Het probleem van Griekenland is een uitvergroting van de perverse uitwassen van het neoliberale Europese beleid:

   "“Wij beslissen iets. We brengen dat dan naar voor en wachten wat af om te zien wat er gebeurt. Als er geen protest is of opstand uitbreekt – want de meesten begrijpen toch niet wat er beslist werd – dan gaan we weer wat verder, stap voor stap, tot er geen terugkeer meer mogelijk is.” Jean-Claude Juncker, president van de Eurogroep (cf. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/01/wist-je-dat-europa-een-ramp-voor-de-jonge-generatie-en-dat-de-ratingbureaus-een- )

   Het wordt inderdaad kiezen of delen: ofwel uitgemolken worden door de financiële en zakenelite die niets ontziend - u ook niet, maak u geen illusies - zichzelf en het kapitalisme boven water willen houden; oftewel een verzet vanuit de bevolking waarbij die bevolking eist dat de verantwoordelijken van de crisis de crisis betalen. Wat zal u kiezen?

 • door Jonet Rikken op dinsdag 14 februari 2012

  Ik ben blij met deze duidelijke uiteenzetting van de "Griekse"crisis, die naar mijn inzicht een andere crisis is, zoals u het uiteenzet een botsing van werelden waarvan het volk altijd de tol betaald. Griekenland ( de overheid) is gestart met een oorlogsverklaring aan haar eigen volk. 4 Februari heb ik deelgenomen aan een demonstratie in het centrum van Athene. Paralel met de demonstratie (max 1000 veelal jonge mensen) liep een politie en mobile eenheid van minstens evenveel in aantal, bij het parlementsgebouw stonden zij compleet met traangas schouder aan schouder ons op te wachten en aan het einde van de stoet werden we voort gedreven door minstens 50 politie in oorlogs uitrusting! Politie was geen bescherming maar duidelijk 'de vijand' ! Ik ga uw artikel verder verspreiden bij mijn vrienden, duidelijker dan u omschrijft kan ik het niet uitlleggen. ik heb vele jaren in Griekenland gewoond en kom er nog vaak en het doet mij verdriet een land zo over de afgrond geduwd zien worden. Jonet Rikken, Nederland

 • door ingrid osephius op dinsdag 14 februari 2012

  Het is een verademing eindelijk eens een juiste beschrijving te lezen over wat er in Griekenland echt gebeurt. Ik ben een Nederlandse die in Griekenland woont en wordt kotsmisselijk als ik al die onzin lees die gepubliceerd wordt. Dank je wel Peter Mertens, ik zal het naar iedereen doorsturen die me nog onzinnige commentaren geeft over wat er hier werkelijk gebeurt.

 • door Luc Debbaut op dinsdag 14 februari 2012

  Hoe gaan ze hier in België reageren als de lijken uit de kast vallen ? Schuif nu vooral de zwarte piet niet door naar Di Rupo ( he could like it ), gelukkig hebben we hier zodoende nog een linkse rem op het rechtse globaal liberalisme ! Arme Grieken ! Ze nemen onze 'non' solidaire houding niet echt in dank af dus zal ik m'n reisplannen nog een jaartje moeten uitstellen, ( gelukkig hebben we Kostas de Griek in Sluis )...tenzij de vakbonden net zoals doornroosje, plotseling ontwaken uit hun Europese nachtmerrie ? Dat ze alsnog met onze Griekse Jannos-met-de-pet samen opkomen tegen onrecht ! Wat zullen we drinken ? Een Tsantali Makedonikos rosé graag...για μας !

 • door sabbas op dinsdag 14 februari 2012

  Zelfs met kwijtschelding van alle schulden en zonder rente te betalen, geeft de Griekse overheid nu nog ~20% meer uit dan het binnenkrijgt... Dat betekent dat Griekenland zonder steun en met kwijtschelding alle schuld nog veel zwaarder moet bezuinigen, simpelweg omdat er dan geen geld is!

  Griekenland had in 2009 direct in default moeten gaan. Had dan Argentijnse toestanden gekregen (werkeloosheid ruim 50%, salarissen met ~60% omlaag, enz), en was er na 2-3 jaar weer redelijk bovenop gekomen.

  Een van de niet aangeroerde problemen is dat de salarissen in Griekenland sinds 2005 veel harder zijn gestegen (~35%) dan elders (~5%, in Ierland zijn ze zelfs gezakt). Daardoor heeft het zich sterk uit de markt geprijsd (bv. in verg. met Turkije).

  Verder dat het percentage van het BBP dat aan belasting wordt afgedragen aan de overheid (~30%) veel kleiner dan dat elders in de EU (~40%).

  Verder had Griekenland allerlei diensten, zoals bijv. de Telecom allang moeten privatiseren, dan hadden ze een beter functionerende economie gehad.

  Helaas gebeurd dat alles nu nog steeds niet, waardoor het begrotingstekort over 2011 groter zal worden, dan het tekort over 2010 (was 10,6%). Over 2011 kan het wel 11% worden omdat men niet heeft gesaneerd! Dat kan omdat de Troïka is opgetreden als zachte heelmeesters die stinkende wonden maken!

  Die Troïka had privatisering en deregulering moeten afdwingen. Daarmee zou een bijdrage zijn geleverd aan het einde van het cliëntelisme dat in belangrijke mate verantwoordelijk is voor het slechte functioneren van de economie (bv. allerlei regels die het opzetten van een eigen zaak belemmeren; omdat dat bestaande zaken zou kunnen beconcurreren) en voor de uitgedijde niet functionerende staatsbedrijven. Dat zijn (vaak tegen alle EU regels!) staatsbedrijven omdat de politici anders hun vriendjes geen baantjes meer kunnen toeschuiven... Daarom kan Deutsche Telekom ook geen groter aandeel in Hellenic Telekom kopen... Bij dergelijke corruptie helpt maar een ding: totale shock = failliet gaan.

  • door svdl op dinsdag 14 februari 2012

   Meehuilen met de wolven! En maar zwijgen en zwijgen... en nog maar eens zwijgen over de Griekse Elite, de corruptste der corrupten met deweten van de "Europese rondetafel"... De Grieks rederijen, de vriendjespolitiek, niet allen onder de Trojka maar met em met goekeuring van Europa en Goldman Sachs! En niet te vergeten... -vergetende sabbas-.... AL dat Grieks "geld" van enkele rijke families op zwitserese bankrekeningen. Is er soms een reden waarom je dit verzwijgt?!! Natuurlijk te begrijpen, je komt hier bewust de aderlating promoten voor iemand met bloedarmoede. Hoe dwaas! Nog minder regulering? Nog minder belasting? Wat wil je nog? Dat de grieken elke zondag zelfs een zak geld aan de deuren van de Reders hun landgoed komen droppen??? Lees eerst een het boek en de argumenten van Peter mertens, gebouwd op onverdachte (!) bronnen. "Eerst kopke vullen, dan lullen"

   • door EddieValiant op woensdag 15 februari 2012

    Geef eens antwoord op deze simpele vraag; moet de EU doorgaan met leningen verstrekken aan Griekenland of juist niet?

 • door Axelle op dinsdag 14 februari 2012

  Bedankt!

  Eindelijk een artikel dat de situaties schetst zoals ze is. Ik woon als Belg al 17 jaar in Griekenland en de manier waarop de "gewone" bevolking wordt uitgeperst maakt me zo woedend! Ik ben het helemaal eens met Jef hieronder en hoop dat de verontwaardiging over zoveel onrecht inderdaad zal eindigen in een krachtige verzetsstroom. Ik sta in elk geval mee op de barikaden in dit prachtige land dat ik zo liefheb! Alhoewel ook ik sceptisch ben t.o.v.partijen zoals de PVDA, meen ik wel dat het hoogtijd wordt dat het echte socialisme in Europa weer de kop op steekt en krachtig zijn stem laat horen!

 • door Annelies Verbeke op woensdag 15 februari 2012

  Beste Peter Mertens, Een heel knap onderbouwde, noodzakelijke analyse. Ik heb er aandacht aan besteed in mijn column in NRC Handelsblad van vandaag.

 • door Ronny VD op woensdag 15 februari 2012

  Er wordt heel wat onzin geschreven over de Griekse crisis, maar dit artikel (en boek?) slaat alles. Allemaal populistische mist om te verhullen dan deze crisis heel eenvoudig is en te herleiden is tot twee duidelijke problemen.

  Ten eerste! Elk jaar geeft de Griekse overheid tientallen miljarden euro's meer uit dan ze binnen krijgt. Daardoor wordt haar uitstaande schuld ook elk jaar groter. Zo groot dat bijna niemand, behalve een paar solidaire Europese regeringen en het IMF, haar nog geld willen lenen. Tot nu toe al 110 miljard euro en straks nog eens 130 miljard! Er is nu bijna een akkoord over een herschikking van de resterende Griekse schuld bij private schuldeisers. Dit gaat er op neer komen dat Griekenland 100 miljard Euro wordt kwijtgescholden!! En dat de rest van de schuld tegen een gunstige rente in een veel langere periode mag terug betaald worden. Maar dat heeft natuurlijk geen effect als de schuld tegen het huidige tempo blijft groeien. Want dan staan we binnen een jaar of twee weer waar we nu staan. Zoals het er nu naar uitziet is de Griekse regering niet bereid of in staat haar rekeningen op orde te brengen. Voor alle duidelijkheid "op orde" wil zeggen niet meer uitgeven dan je binnen krijgt. Moet daar een tekening bij? Het klinkt allemaal heel triestig die verhalen over de wegvallende 13de maand, de gedaalde pensioenen en de armen in de straten, maar wat je niet hebt kan je niet uitgeven. En als je denkt dat je het geld ergens anders kan gaan halen (rijken, rederijen, kerk, ...) doe dat dan!

  Ten tweede. Elk jaar koopt de Griekse bevolking veel meer goederen en diensten in het buitenland dan ze uitvoert. Ook nu nog! Ondanks al die verhalen over besparingen en dalende inkomens voor de modale Griek slaagt dit land er in een gigantisch tekort op haar handelsbalans te boeken. Wat doen al die werkende Grieken? Waarom maken ze met z'n alle dingen die niemand wil, zelfs zij zelf niet? Hoe kan een economie floreren als er alleen maar te dure rommel (= wat niemand wil) wordt aangeboden? Door meer overheidsuitgaven? Ik denk het niet. Zie daarvoor eerste punt! Een zieke kapitalistische economie kan je gezond maken. Koop maar één of andere "Economy for dummies". Er is niets aan. Maar vraag het niet aan de schrijver

  Je hoeft dus inderdaad geen groot economisch wonder te zijn om deze twee oorzaken te begrijpen. En ook de enige mogelijke oplossing is geen "rocketscience"!

  Wat hier ontbreekt is een Griekse politicus met ballen aan z'n lijf. Eentje die eindelijk durft te zeggen waar de klepel hangt en wat er nodig is en dat vervolgens in daden omzet. Eéntje die niet op zoek gaat naar excuses of de schuld bij iemand anders neerlegt, zoals de schrijver van dit artikel wel doet. Al dat gezeik over het "diktaat" van Berlijn of Parijs of het IMF of de banken of de rijke Grieken is niet meer dan dat. Gezeik! Het is spijtig dat Maggy dement is. Zij zou wel weten wat ze moest doen én ze zou zich door geen enkele buitenlander wat laten dicteren.

  Elk volk verdient de leiders die het heeft. Zeker in een West-Europese democratie. Als er straks weer verkiezingen zijn in Griekenland, heb ik slechts één advies. Kies iemand die gaat voor de lange termijn, liefst iemand met een diploma economie, en stuur die huidige prutsers naar huis! En stop met het zoeken naar schuldigen. Het is jullie eigen gedeelde Griekse schuld!

 • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

  Onder de volgende link kan u een ontluisterend beeld krijgen van de wijze waarop de Griekse en Europese politieke en financiële elite in samenwerking met Goldman Sachs de boel belazerd heeft: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

  Vermits de doorsnee Griek bij mijn weten niet in de Raad van Bestuur van Goldman Sachs zetelt is het alvast niet mogelijk om de Griekse bevolking met de vinger te wijzen, al zullen er altijd wel een paar exemplaren zijn die de schuld in de schoenen van 'Stavros en Helena' willen (blijven) schuiven: "Hoe durven ze?". Ze ontkennen het zonlicht. De uitzending van Tegenlicht (VPRO) vormt een interessante aanvulling op het hoofdstuk uit het boek van Peter Mertens.

  • door ekimov op woensdag 15 februari 2012

   Het is de schuld van Goldman Sachs. Natuurlijk. Mooi argument is dat. Linkse regeringen overal ter wereld moeten stante pede Goldman Sachs inschakelen. Hebben ze altijd een excuus truus bij de hand. Eind van het liedje is natuurlijk dat het altijd de schuld van de Joden is. Net als voor WOII. In bepaalde extreem-linkse en extreem-rechtse kringen heeft zelfs een holocaust dat sentiment niet weg kunnen nemen.

   • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

    Uw reactie raakt kant nog wal! U zou beter een keertje naar de reportage van Tegenlicht kijken alvorens u compleet belachelijk te maken met inhoudsloze en verwijtende argumenten. Overigens, Alexander Oey - de regisseur van de reportage - heeft 'insiders' oftewel mensen die voor Goldman Sachs werkten of werken aan het woord gelaten en de mogelijkheid gegeven om hun visie op de Griekse tragedie te geven. Die mensen doen dat vanuit hun professionele achtergrond en dat heeft met een linkse noch een rechtse overtuiging iets te maken. En ja, uit de reportage blijkt dat Goldman Sachs wel degelijk medeverantwoordelijk is voor het Griekse debacle. Dat strookt misschien niet met uw overtuiging of wereldbeeld, maar dat is dan uw probleem. "Free your mind cause you're so shallow!"

    • door ekimov op woensdag 15 februari 2012

     Soms vind ik het nodig om op botte wijze tegenwicht te bieden aan de inhoudsloze en verwijtende argumenten die ook hier weer gedebiteerd worden. reactie - antireactie, begrijpt u. Even voor de duidelijkheid: u bent van mening dat het een complot betreft van het grootkapitaal om Griekenland te vernietigen. Ik ben van mening dat de democratisch gekozen regering van Griekenland - dus de door het volk gekozen regering - stelselmatig de verkeerde beslissingen heeft genomen de afgelopen 15 jaar. Zoals hierboven ook al overtuigend gesteld door sommige anderen (gelukkig). Dat de bevolking op zijn klompen kon aanvoelen dat deze beslissingen verkeerd waren. U kunt proberen de schuld "Goldman Sachs" in de schoenen te schuiven. Ik zeg: leg de verantwoordelijkheid waar deze ligt. Bij de Grieken en hun regeringen zelf.

     • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

      Dat de beleidsmakers in Griekenland fouten hebben gemaakt, daar kan niemand omheen en dat ontken ik dus niet. Maar u legt de verantwoordelijkheid bij de bevolking terwijl er sprake is van een parlementaire democratie. Wie is er in een parlementaire democratie verantwoordelijk? De parlementairen en de regering. De verantwoordelijkheid van de bevolking is bij een parlementaire democratie beperkt tot het stemhokje en bijgevolg kan u die bevolking niet verantwoordelijk stellen voor het gevoerde beleid. Ik ga u hetzelfde zeggen als wat ik gereageerd heb op een andere reactie op DWM: Laat ons uw redenering met betrekking tot Griekenland toepassen op de Belgische politiek: Volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de opvangcrisis; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor het Dexia-debacle; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de deelname van het Belgische leger aan de oorlog in Libië; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de dood van Belgische para's in Rwanda; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de Agusta-Dassault-affaire;... U hebt immers als Belgisch kiesgerechtigde - ik neem aan dat u over uw burgerrechten beschikt - voor de politici gestemd die verantwoordelijk waren voor de voornoemde feiten. Misschien kan het strafhof akte nemen van uw schuldbekentenis en u alsnog, met terugwerkende kracht, een gepaste straf opleggen?

      Nergens in mijn reactie heb ik gezegd dat het over een complot gaat, nergens heb ik het begrip samenzwering in de mond genomen. U reageerde heftig en tracht achteraf ietwat zalvend taalgebruik te hanteren, maar daar neem ik geen vrede mee. U maakt zichzelf nog steeds ontzettend belachelijk: enerzijds door dingen te suggereren die ik niet gezegd heb en anderzijds door de feiten uit de reportage van Tegenlicht domweg naast u neer te leggen. Die feiten spreken voor zich, maar dat blijft u halsstarrig ontkennen. Kijk een keer naar de reportage van Tegenlicht en indien u daar het een en ander op aan te merken hebt dan kan u met uw opmerkingen ongetwijfeld terecht bij William D. Cohan. Hij heeft jarenlang bij Goldman Sachs gewerkt en heeft er zelfs een boek over geschreven: 'Money and Power: How Goldman Sachs came to rule the world.'

      Maar u weet het ongetwijfeld veel beter dan personen die het reilen en zeilen van Goldman Sachs van binnenuit kennen!

      • door ekimov op woensdag 15 februari 2012

       Niemand is te oud om te leren, dus ik ook niet. Dank voor uw reactie. Uw verklaring omtrent "parlementaire democratie" kan ik me deels in vinden. Niettemin weten de Grieken best wel hoe het in hun samenleving reilt en zeilt; en in elke samenleving. Machinisten die 70.000 tot 100.000 euro per jaar verdienen in een relatief arm land, dat gaat ergens fout. Dat weet de politicus en dat weet de machinist. Ik geloof inderdaad niet dat Goldman Sachs "rules the world", hoe graag de mensen die er werken dat wensen te geloven. En hoe graag de mensen die menen dat alle ellende in de wereld heden ten dage het gevolg is van kapitalisme (ik geloof dat niet, dat moge duidelijk zijn), dat wensen te geloven. Dat wereldbeeld getuigt vooral van grenzeloze onderschatting van de complexiteit en dynamiek van de globale economie en samenleving. Het is vrij simpel voor landen als Noord-Korea of Syrie om Goldman Sachs buiten de deur te houden. Toch levert dat nu niet bepaald een prettige samenleving op.

       De waarheid ligt ergens in het midden. Kapitalisme kent ook zijn grenzen. En die grenzen moeten gesteld worden. Maar om het kind met het badwater te vergieten en in te ruilen voor het keurslijf van een socialistische samenleving waarin een relatief kleine groep "idealisten" weet wat goed is voor de rest van de bevolking, nee dank u. Voor de Grieken geld dat ze het zwakste jongetje van de klas zijn. En daar kunnen ze niet Goldman Sachs de schuld van geven. Ik zou zeggen. De eigen politici. Vervolgens de EU. En dan ergens achteraan bungelt GS. Iemand anders gaf het hier al aan: wees consequent. Uit de EU met de grieken. Faillissement. Geef ze een eigen munt, waarschijnlijk komen ze een heel eind vervolgens.

       Overigens is het helaas waar dat anti-semitisme vaak een achterliggend motief is om de Angelsaksen als zondebok voor alles aan te merken. Ik zou niet durven beweren dat dat ook uw bedoeling is of was.

       • door Nicolaas op dinsdag 21 februari 2012

        Kunt u bewijzen/onderbouwen dat een machinist 70-100.000 euro per jaar verdient?

        Of heeft Geert Wilders dit u verteld en praat u hem nu na?

        • door Lewis op donderdag 7 juni 2012

         @ Nicolaas: google eens met de naam michael lewis. En lees wat hij over griekenland geschreven heeft. De griekse minister van transport heeft zelf toegegeven dat het goedkoper was om iedere griek in een taxinte zetten, dan om treinen te laten rijden. Ook een leerzaam artike is: The Big Fat Greek Gravy Train.

   • door Marc Bosmans op zondag 19 februari 2012

    Wat hebben die er nu weer mee te maken ? De Holocaust gebruiken om je stellingen over de griekse crisis kracht te geven is toch wel flink bij de haren getrokken. Al eens van Mauthausen gehoord ? Daar zijn ook flink wat grieken opgestookt ...

 • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

  "Greek crisis used to find out how far finance can drive down wages and privatize" (Michael Hudson) http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&I...

 • door Vasco op donderdag 16 februari 2012

  Is hier een Engelse vertaling van? Ik ga dit artikel laten vertalen naar Chinees.

 • door Tiemessen op vrijdag 17 februari 2012

  Uw artikel is bijzonder interessant en duidelijk echter, minimaal eenzijdig. Daar waar ik samen met mijn vrouw al sinds jaren in Griekenland verblijven hebben wij meermaals iedereen die het weten wilde erop gewezen dat de gewone Grieken zelf ook boter op hun hoofd hebben. Meermaals, of altijd, havenmeesters die te lui waren om havengelden te innen of domweg toegang weigerden om 'werk' te voorkomen. Onvriendelijke mensen die geenszins van plan waren enige vorm van dienst te verlenen en duidelijk aan het wachten op de laatste dag van de maand, betaaldag. Honderden voorbeelden kan ik noemen, die meermaals ter sprake zijn gekomen in de vele gesprekken met medezeilers die hetzelfde meemaken, iedere keer weer. Geen wonder dus dat buurland Turkije, alhoewel duurder, het favoriete winter verblijf is geworden en Griekenland langzaam buitenspel is komen te staan. Natuurlijk, u heeft gelijk, banken en overheden hebben een grote rol en spelen een verkeerd spel, echter, niet alleen in Griekenland. Het spel van lenen en terugbetalen via orders en smeergelden is zelfs in andere west Europese landen niet vreemd. De bevolking in Griekenland deed tijdens verkiezingen niets om de rijken en banken te stoppen. Ze kozen, keer op keer voor een liegende en bedriegende regering die velen, onnodig aan het eten hielden. Aan overmoed, trots en arrogantie is het land ten onder gegaan. Valse Arrogantie. De banken en buitenlandse steun waren daarbij slechts de sleutel die de deur naar ellende nog open moesten draaien. Natuurlijk is het vreselijk dat een bevolking lijdt onder de maatregelen die nu worden getroffen. Anderzijds kan niet worden verlangt van Europese burgers dat zij de rekening betalen voor een land waarin het mogelijk was geen belasting te betalen en het aantal geregistreerde Porsches hoger was dan het aantal mensen die verklaarden meer dan 50.000 USD per jaar te verdienen. Daar waar het geld nu zit moet het natuurlijk worden opgehaald. Dus niet bij de burgers maar bij de rijken en oplichters die het land aan de afgrond hebben gebracht. De honderden dieven, sheeps-magnaten, maar ook haven baronnen die EU gelden inden maar er geen dienst tegen over stelden en het geld in eigen zak staken. Daar zit de pijn. Waar er nog een aantal weken geleden een lijst werd gepubliceerd met de 200 grootste schuldenaren aan de staat, waaronder grote namen, was de uitkomst al bijvoorbaat klaar. Er komt geen geld terug. Voor deze houding kan Europa niet verantwoordelijk worden gehouden. U haalt het niet? Wij betalen er in ieder geval niet voor! En dat is zonde en vreselijk voor de ongetwijfeld duizenden die met deze crisis misschien wel niet zoveel te maken hebben. Griekenland moet terug naar af en opnieuw beginnen. Vreselijk. Het is alleen de enige weg en een duidelijk signaal naar de wereld dat leven op de pof uiteindelijk fataal wordt. Een hopelijk sterker Griekenland komt dan terug op de kaart. Waar mensen weer vriendelijk zijn, service gericht, voorkomend. Een land dus waar het goed toeven is en ook de vele reizigers zich weer welkom en onbedrogen voelen. Ik hoop dat Griekenland nog mee te maken.

  • door radoveden op vrijdag 17 februari 2012

   Wat erg !!!! Plezier zeilers worden niet meer zo vriendelijk behandeld als voor de crisis. Ik verbijf niet in Griekenland, maar ik ken wel iemand, die daar woont en werkt en op korte tijd tweederde vvan zijn inkomen heeft ingeleverd. U eist van deze mensen dat ze dezelfde kwaliteit van arbeid blijven afleveren. U moet wel over een erg groot inlevingsvermogen beschikken !!!!

   • door Tiemessen op zondag 19 februari 2012

    U heeft mij reactie duidelijk niet goed gelezen: voor de crisis was het een groot drama, nu plots is het veel beter.... maar te laat

 • door Stefanos V op zaterdag 18 februari 2012

  Beste Peter Mertens , lezers , sympathisanten en kritikasters , op deze internationale dag van actie : 'we zijn allemaal Grieken' http://usa.greekreporter.com/2012/02/17/first-we-take-manhattan-then-we-take-berlin/ wil ik hier een oproep doen. Ik ben geen communist , geen kapitalist , ik beschik over bescheiden eigen middelen en noem mezelf een realist. Ik heb een zeer sterke band met Griekenland en dan vooral met het eiland Lesbos in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Al het geschrijf en al die theoriën over Griekenland op allerlei fora komen me langzamerhand de strot uit. Het is tijd voor actie ! Wie heeft er genoeg solidariteit voor de Grieken om één (of meer) vrachtwagen(s) met eerlijke , Griekse producten te sponseren om de kleinschalige bedrijfjes ginds een opsteker te geven en de produkten hier aan de man te brengen (bv. kwaliteitsvolle olijfolie uit blikken tonnetjes hier verkopen waarbij de winst volledig ten goede komt aan de noodlijdende boerencoörporatieves daar) ? Met vereende krachten en als ieder een duit in het zakje doet , moet zo'n actie toch mogelijk zijn. Of blijft het bij hoogdravende woorden en theoriën ? Wat Griekenland nu nodig heeft zijn jobs , investeringen en handel. Geen gehakketak over wie nu de schuld draagt voor de huidige malaise. Moest het mogelijk zijn een vrachtwagen met Griekse producten vol te krijgen , kunnen we er misschien ook voor zorgen dat hij vol terugkeert naar Griekenland met iets dat men daar nodig heeft (Athene is er het ergste aan toe) : bv. geneesmiddelen. Ik heb totaal geen ervaring met het opzetten van zo'n actie maar waarschijnlijk lopen er wel genoeg mensen rond die daar ervaring mee hebben en daarbij kunnen helpen. Yassou !

  • door Tom 0606 op zondag 19 februari 2012

   graag zou ik eens met u praten via mail. U kan mij bereiken via mijn contactformulier door mijn naam hier aan te klikken.

   Ik heb geen ervaring met handel drijven of met acties opzetten. Ik kan dus niet garanderen dat ik u kan helpen, maar dit initiatief lijkt mij zeer goed.

   Voor elk persoon die toevallig mijn commentaar zou lezen en die niet naar de bovenstaande commentaren heeft gekeken, wil ik herhalen om aub de oproep van Stefanos V, juist boven mijn commentaar, te lezen.

  • door Marc Bosmans op zondag 19 februari 2012

   Beste Stefanos V., Mijn middelen zijn niet toereikend om zoiets mee te financieren. Wèl doe ik wat in mijn reikwijdte ligt. De gezondheidstoestand van mijn echtgenote maakt twee " warmtekuren " in lente en herfst noodzakelijk. Wij proberen die door te brengen waar ze ook de plaatselijke bevolking iets opbrengen, en als het kan niet te ver weg. Zo oa. reeds Portugal en Kreta. Dat laatste was +/- teleurstellend: dicht bij Herchonissos werd dat uitwijken naar Heraklion. Maar we gunnen graag een herkansing. In september Chania ? Graag wou ik zelf nog eens terug naar Noord - Griekenland ( Grevena ), maar dat soort reizen wordt voor mijn echtgenote te vermoeiend. Kop op: de grieken ( en wijzelf ) geraken er wel terug, denk aan het ezeltje ...

 • door ALEXANDRA ZOI op zondag 19 februari 2012

  Met bewondering las ik het artikel van Peter Mertens., Langzaam aan komt de waarheid in het licht. Griekenland blijft het land van het drama en van waarden die het fundament zijn in onze "democratische" Europese samenleving. Griekenland is de hoofdrolspeler in de variatie van " the weakest link" dat aasgieren met macht hebben opgezet. De strijd van het Griekse volk is diep symbolisch: de wereld van waarden tegen de wereld van de swaps. Schande, dat de progressieve Europa heeft dit allemaal laten gebeuren. De progressieve partijen moeten ook hun verantwoordelijkheid onder ogen zien; wachten tot morgen, is het te laat! Hartelijk dank : aan allen die Griekenland steunen en het gelijk van Griekenland durven te propageren! Alex.Zoi, Amsterdam

 • door Jannis Mitropoulos op zondag 19 februari 2012

  Beste meneer Mertens. Wanneer ik als Griek dit artikel lees weet ik dat ik niet bang hoef te zijn dat het ooit mis zal gaan met mijn land omdat er mensen als jij bestaan. Dank u wel! jannis Mijdrecht Nederland

 • door Eveline op maandag 20 februari 2012

  Dank voor het schrijven van dit boek. Ik woon nu 13 jaar in Griekenland , zelf merkte ik dat de democratie hier stierf toen Papandreou precies het tegenovergestelde beleid ging voeren dan wat hij van te voren had verkondigd en waar het volk voor gestemd had. Ik wou nog aangeven dat alle kamerleden asiel hebben. Wat betekent dat je in principe zoveel wandaden kan doen als je wilt en dat je doorvoor niet vervolgt kunt worden. Dus Papandreou kan wettelijk niemand en vooral zichzelf niet aanklagen want alle partijen hebben zichzelf gevrijwaard met deze wet. Er bestaat geen motie van wantrouwen. Een kabinet kan niet vallen vanwegen hun steekpenningen en andere wandaden. U heeft het over de KKE en de Pame ( een vakbond van de KKE) als verzet waarschijnlijk daar uzelf een marxist bent naar ik begrijp. Er zij maar weinig mensen die vertrouwen hebben in de KKE want ook zij werken volgen dezelfde regels en houden hun winkel veilig. Zij hebben ook belangen daar zij de grootstse drukkerij hebben in Griekenland die de meeste kranten en tijdschriften van Griekenland en ook een deel van buurlanden drukken en ook zij maken gebruik van het asiel met hun zetels in de kamer. Er is denk ik niet 1 politiek figuur daar met schone handen. De enige organisatie die zich verenigd en onpartijdig is de E.Pa.M hun site is www.epam-hellas.gr naar mijn weten.

 • door Jan van den Heuvel op dinsdag 21 februari 2012

  Een geweldig artikel dat eens goed de vinger op de zere plek legt. Enkele jaren geleden zeer vaak in Griekenland geweest ivm relatie met een Griekse. Overduidelijk was te zien dat de "gewone Griek" zich drie slagen in de rondte moest werken om de eindjes aan elkaar te knopen, zeker sinds de komst van de Euro. En nu wordt diezelfde "gewone Griek" door blonde clowns als Wilders weggezet als lui en als een profiteur die met 50 jaar met pensioen gaat. Jammer dat dit soort verhalen niet een wat breder podium krijgen maar geheel worden overstemd door wat de mensen hier aan de borreltafel willen horen.

 • door Yvo op dinsdag 21 februari 2012

  Kijk eens naar deze reportage (http://video.canvas.be/panorama-zondag-2-januari). Zeg nog eens dat de gewone Grieken van niets wisten.

  Als ik geld leen aan iemand, heb ik ook graag dat die mij terugbetaalt.

  Peter Mertens behandelt de Grieken als slachtoffers die onwetend door het kapitalisme naar de slachtbank worden geleid. Houd aub eens op met deze slachtofferrol.

  • door Steven Frans op donderdag 23 februari 2012

   Heel wat goede Belgische huisvaders/moeders verloren geld aan de bankencrisis, allemaal eigen schuld? Het is tegenwoordig al moeilijk genoeg om zo mee te draaien in de samenleving, je kan toch niet van iedereen verwachten dat ze hun vrije tijd besteden aan kritisch burgerschap en consumentengedrag, zeker niet als media noch onderwijs nauwelijks moeite doen om zo'n rol aan te moedigen, integendeel eerder me dunkt.

   Onwetend, misschien niet altijd dus maar velen missen de tools en/of incentives om met de weinige informatie die ze wel ter beschikking hebben aan de slag te gaan.

   Een particratie die de burger zeker niet aanmoedigt betrokken te zijn, gecombineerd met een economische elite die niet al te graag in haar kaarten laat kijken, geeft uiteraard een gevaarlijke mix. Het resultaat is dat nu (in Griekenland alleszins) een punt bereikt is waarop de burger niet anders kan dan zich engageren omdat zijn hele bestaan aangetast wordt door wat politiek en economie jarenlang bijna ongeremd bedisselden.

   U doet me denken aan Captain Hindsight (uit de Amerikaanse tekenfilmreeks South Park), achteraf is het altijd gemakkelijk praten, zeker als je zelf niet (of nauwelijks, ik ken uiteraard uw persoonlijke toestand niet maar de gemiddelde Belg gaat het alleszins nog steeds veel beter af dan de gemiddelde Griek met alweer besparingen voor de boeg) op de blaren moet zitten.

   • door Le grand guignol op donderdag 23 februari 2012

    Yvo leunt aan bij het gedachtegoed van de Nederlandse Burke stichting (cf. het reactionaire Burkeaans conservatisme: www.burkestichting.nl ). Hij heeft me dat ooit in een reactie op een artikel op DWM duidelijk gemaakt (cf. http://www.dewereldmorgen.be/foto/2011/11/16/op-de-werkvloer-groeit-het-ongenoegen#comment-26476 ). Dat hij dergelijk gedachtegoed aanhangt, daar kan niemand iets op inbrengen. Anderzijds zegt het wel iets over de ideologische strekking tot dewelke die persoon behoort. Dalrymple, De Wever en Voka scharen zich eveneens achter het reactionaire Burkeaans conservatisme (zie bv. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/12/28/bart-de-wevers-werkbare-waarden-onder-de-loep ).

   • door Yvo op vrijdag 24 februari 2012

    [title]Beste Steven, Ik veronderstel[/title]Beste Steven,

    Ik veronderstel dat je bedoeld naar de zogenaamde goede "huisvader-aandelen". Al die goede huisvaders waar u naar verwijst hebben nooit de rol opgenomen die van hen verwacht werd. Als aandeelhouder moet je immers toezien op wat de raad van bestuur beslist en vragen stellen tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Als je die rol niet kan of wil opnemen, dan moet je achteraf niet komen klagen als het fout loopt.

    Mijn ouders hebben me altijd geleerd nooit te investeren in zaken waar je geen controle over hebt. In de goede jaren zag ik mensen rondom mij rijker worden door beleggingen. Het vraagt dan moed om niet mee te stappen in die hausse.

    Uw opmerking over kritisch burgerschap begrijp ik ook helemaal niet. Als lid van een samenleving, draag je de verantwoordelijkheid voor die samenleving. En als je daar geen tijd aan wil besteden, dan moet je achteraf niet komen klagen.

    Ik ben het met u eens dat het politieke systeem, de particratie waar we ook in België mee te maken hebben, niet bevorderlijk is voor het democratisch gehalte van de samenleving. Want het zijn net de politici die de economische elite in toom kunnen houden. Maar zijn wij als burgers niet op zijn minst medeverantwoordelijk doordat we dit systeem in stand houden?

    Het komt voor een groot deel neer op het nemen van verantwoordelijkheid. Als je meerijdt op de "gravy train" wanneer het goed gaat, dan moet je blijven zitten wanneer het slecht gaat.

 • door wp Heikamp-Alafouzou op vrijdag 24 februari 2012

  zeer verhelderend verslag wij wonen in Nederland en af en toe in Griekenland en zien de vernedering van dit mooie volk met de geweldige oude cultuur en dat allemaal door toedoen van Amerikaanse banken en slechte politici,een schande voor Europa om dit land uit te leveren aan koopjes jagers.Een gemeen spel en een groot DRAMA voor de Grieken,

 • door Tiimon op zondag 4 maart 2012

  Eindelijk iemand die de waarheid aan het licht brengt. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Een kleine groep mensen die zichzelf bevoordeelt ten koste van de meute.

  Het wordt tijd dat we ook in West-Europa de straat opgaan. Helaas zien veel mensen de noodzaak hier niet van. Misschien besluit een groepje mensen uiteindelijk geweld te gebruiken tegen deze graaiers. Ik zou dat niet betreuren, alhoewel aan de andere kant het beste zou zijn hen te treffen op de meest gevoelige plek: besteel hen op de manier zoals zij dat ook gewend zijn te doen.

 • door alexandra zoi op vrijdag 9 maart 2012

  nogmaals : geweldig! U herstelt mijn vertrouwen in de geest van het nederlandse humanisme en helder denken dat voor velen van ons een groot ideaal blijft. De hel van de wereld van de PVV met de "wildertjes" - een echo van de wereld van Orwell in 1984, moet stopgezet worden. Momenteel lijkt alsof Nederland zich in een trance bevindt: Cherso, Barbie, slikken en spuiten, een bloeiende reality tv en media propaganda; de leugen regeert! Bedankt, eucharisto!

 • door Paul K op vrijdag 16 maart 2012

  In relatie tot een eerder bericht van KP waarin staat dat dit artikel vertaald zou worden in de Griekse taal, is dit al gedaan en zoja, waar kan dit gevonden worden op het internet? Ik zou dit graag aan mijn Griekse vrienden doorsturen. Met dank.

  • door Le grand guignol op dinsdag 22 mei 2012

   Een tijdje geleden is er inderdaad een aanvraag geweest om het hoofdstuk uit het boek van Peter Mertens in het Grieks te mogen vertalen. De toestemming tot vertaling werd verleend. Ik zal proberen na te gaan wie de vertaling heeft gedaan en waar ze gepubliceerd werd.

 • door apenootje op maandag 21 mei 2012

  Beste domme mensen, willen jullie hier even over nadenken..... De Griekse tekst gaat niet alleen op voor Griekenland maar voor nog eens meer dan 125 landen; Ik ben in ieder geval blij dat er ook anderen zijn die de Waarheid willen zien... Voor de domme en naieve mensen : 1. U weet helemaal niets omdat de Media ervoor zorgt dat u niets weet, dit is geen complot maar een zorgvuldig geregisseert gebeuren. 2. Het Volk wordt door particulieren slaafs gemaakt, dit is verboden en wordt landverraad genoemd. Volksvertegenwoordigers die eraan meedoen plegen dus ook gewoon landverraad. 3. Een gemiddelde politieagent of militair heeft een eed afgelegd om het Volk te beschermen, helaas hebben die mensen zelf niet in de gaten dat ze meehelpen het Volk te naaien en bestelen. Misschien moeten ze zichzelf arresteren. 4. John F. Kennedy wilde die hele financieele boevenbende afschaffen, hij wist dat het zelfmoord was voor het Amerikaanse Volk. Hij was druk bezig met afschaffen toen ie doodging. Opvallend is dat daarna al zijn werk in de vuilnisbak verdween, alles werd teruggedraaid in het voordeel van de boeven en niemand sprak erover omdat alle aandacht uitging naar zijn mysterieuze dood. 5. Adolf Hitler wilde er ook niet aan meedoen, hij wilde dat het Duitse Volk onafhankelijk zou blijven. Hij was zelfs bereid een oorlog te starten. Maar dat hoor je niet als die naam valt. 6. Als we Mario Draghi en zijn vriendjes even laten ondervragen door leden van "Los Zetas" dan gaan die zo vreselijk zingen dat het pijn aan je oren doet, dan zal je zien dat alles bekend wordt. 7. Stemmen, iedereen die wil, gaat of moet stemmen kan alleen maar op zorgvuldig geselecteerde (pro-boeven) partijen stemmen dus dat is een hele grote wassen neus. Ik heb in de afgelopen 30 jaar NOG NOOIT een Volksvertegenwoordiger over de echte problemen (en oplossingen) horen praten dus ook dat is allemaal een pot nat. De laatste die er iets over durfde zeggen was JFK. Daarna hield iedereen de bek dicht, dat zou al voldoende bewijs moeten wezen dat er echt iets aan de hand is maar mensen willen over het algemeen heel dom zijn, graag verkracht worden en hun hele hebben en houden overgeven aan de grootste schreeuwer of degene met de mooiste fluwelen tong. En daar maken de boeven (getuige de ontwikkelingen van de afgelopen 99 jaar) heel goed gebruik (misbruik) van. 8. Napoleon wilde het ook niet, dus zo lang speelt het al minimaal. Ik meen me zelfs te herinneren dat er in de geschiedenis iemand was (2000 jaar geleden) Die maar een keer in zijn leven echt kwaad werd en tegen de geldtafels schopte omdat hij het ook niet wilde, hij wilde er zelfs zijn leven voor geven......; Helaas is daar een of andere "heilige" verklaring voor gegeven zodat de boeven weer vrij spel hadden. Helaas is het bestelen van een Volk een hele lucratieve bezigheid en als er geen wetten tegen worden gemaakt kan het altijd plaatsvinden. Opvallend is ook dat de originele wettekst die al die chaos en diefstal mogelijk maakt (de Federal Reserve Act) is opgesteld door bankiers en niet door Volksvertegenwoordigers, eigenlijk zou dat al voldoende bewijs moeten zijn. 9. Veel van de feiten uit de "Griekse" tekst staan ook in het boek "Corruptie" van M. van Hulten; Ik wil geen reclame maken maar als je wil weten hoe het globaal geregeld is door de boeven en VEEL MEER schandalige feiten wil ontdekken moet je dat boek ook maar eens lezen.

  En nu maar wachten totdat de eerste de beste superkneus laat weten hoe dom ie is...................

 • door belastingbetaler op woensdag 6 juni 2012

  Geachte heer Mertens, wat verschrikkelijk zielig allemaal. Maar de Grieken zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor de regering die ze kiezen, voor de leningen die die regeringen zijn aangegaan, en zullen dus uiteindelijk ook moeten betalen. Dat een leraar (volgens u) 600 euro verdient en een miljonair geen belasting betaalt, dat is een probleem voor de Grieken. En niet voor de belastingbetaler uit D, B, NL die alweer gevraagd wordt om bij te storten.

  • door Le grand guignol op donderdag 7 juni 2012

   In een parlementaire democratie ligt de beslissingsbevoegdheid inzake het beleid niet bij de bevolking dan wel bij het parlement en in het bijzonder bij de regering. Bent u verantwoordelijk voor de augusta-Dassault-affaire; bent u verantwoordelijk voor het Dexia-debacle? Ik dacht het niet. Met dien verstande gaat het ook niet op om de Griekse bevolking met alle zonden van Israël te beladen. Trouwens, het zo genaamde reddingsplan voor de Grieken is in wezen een reddingsplan voor de banken (o.a. Deutsche Bank). Zie Monitor (vergelijkbaar met Panorama): "Teure Griechenland-Rettung: ein geschickter Coup der Deutschen Bank?" (cf. http://www.wdr.de/tv/monitor/sendungen/2011/0616/Griechenland.php5 ).

   • door apenootje op donderdag 14 juni 2012

    Eerst even een reactie op het bericht hiervoor Beste belastingbetaler, je bent heel dom, waarschijnlijk verdien je een goed salaris en komt je kennis rechtstreeks van de tv, misschien is het een idee om jezelf iets beter te verdiepen in wat er niet in de media wordt vertelt. Vind je het op zijn minst niet vreemd dat bankiers eerst miljardenleningen (VOOR WAPENS) verschaft terwijl het A. niet nodig is en B. het onbetaalbaar is? Vind je het daarna ook niet vreemd dat dezelfde bankiers nu de rol van de regering overnemen, niet om orde op zaken te stellen maar om er meer aan te verdienen?? Ik wil je toch even wijzen op het feit dat alle schulden NOG STEEDS BLIJVEN GROEIEN. Er wordt niet eens gepraat over stabilisatie, Ja, voor de banken. Denk daar maar eens over na, onee, dat kan je niet want je bent te dom. En beste Le Grand G, Je maakt me blij door te laten merken dat jij niet dom bent en wil zien wat er werkelijk gebeurt. Het is alleen jammer dat het overgrote deel van de bevolking nog steeds dom wil zijn.

 • door Johan Groot op zaterdag 16 juni 2012

  Een bijzonder goed geschreven stuk. Laatst de documentaire debtocracy gezien. Deze beklemtoont de noodzaak van een audit comittee die de oorsprong van aangegane schulden analyseert. Volgens het principe "obvious", namelijk zodra een schuld door een land is aangegaan, terwijl de schuldeiser duidelijk (obvious) weet dat het niet ten gunste van de inwoners van het betreffende land is, dan dient die schuld te worden geelimineerd resp. Gereduceerd. Het is goed als er ook een deegelijke audit commissie komt die gaat beoordelen. Vervolgens de "boefjes" aan te pakken van de aangesmeerde schulden. Laat de onderste steen boven komen.

  • door apenootje op dinsdag 19 juni 2012

   Het is natuurlijk een prachtig idee, zo'n audit. Van Nederland weet ik dat er tientallen miljarden moesten worden geleend voor oorlogstuig anders zouden de bankiers wel even zorgen dat het Amerikaanse leger bij Scheveningen ons land zou binnenvallen. Met zo'n soort "mes op de keel" zijn heel veel landen aan hun leningen "geholpen". Helaas weten de bankiers ook dat daarmee gangbare normen zijn overschreden en om te voorkomen dat ze daarvoor op enigerlei wijze kunnen worden vervolgd zijn er reeds wetten geinstalleerd die dat onmogelijk maken. Dus een autit is een leuk idee maar door de immuniteit van de "daders" eigenlijk een kansloze onderneming.

 • door ineke muller op zaterdag 8 december 2012

  iedereen hier in Nederland zou dit verplicht moeten lezen. maar ja ...ze geloven liever het slechte ...en nemen de moeite niet Wat Peter Metrens schrijft wist ik al jaren..kom al decennia in Griekenland en zie zelf hoe hard mijn schoonzoon en dochter werken-hoeveel huiswerk de kinderen maken, en hoe goed ze bijna allemaal op hun 12de al engels spreken-ze zijn bescchaafder dan de jeugd hier, en hebben nog respect voor ouders en verdere familie...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties