Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Westerse militaire interventie in Syrië onwaarschijnlijk"

Schept de kennelijk succesvolle interventie in Libië, waar door de NAVO gesteunde rebellen Tripoli bijna in handen hebben, een precedent voor militair ingrijpen in andere landen? De kans daarop is niet groot, menen analisten.
donderdag 25 augustus 2011

Vooral over Syrië wordt gespeculeerd. In dat land trotseert de regering van president Bashir al-Assad internationale protesten tegen zijn gewelddadige onderdrukking van de grotendeels vreedzame demonstaties van het volk. In de afgelopen vijf maanden werden meer dan tweeduizend mensen omgebracht. Zo'n tienduizend anderen werden gearresteerd en zitten gevangen, volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie (EU) riepen Assad vorige week voor de eerste keer op om af te treden. Net als bij Libië, heeft Washington het Syrische regime zware economische sancties opgelegd, vooral met betrekking tot de energiesector. Naar verwachting zal de EU snel volgen.

Onderzoekscommissie

Westerse landen riepen ook met succes de VN-Veiligheidsraad op Assad te veroordelen en ze haalden de VN-Mensenrechtenraad deze week over om een speciale onderzoekscommissie in te stellen. Die gaat waarschijnlijk na of het mogelijk is belangrijkste mensen uit het regime aan te klagen bij het Internationaal Strafhof (ICC).

De genomen stappen komen sterk overeen met die van het Westen en enkele Arabische bondgenoten tegen Khadaffi, hoewel veel analisten niet geloven in interventie door de VS of de NAVO, zoals in Libië gebeurde.

"Wat we in Libië gezien hebben was 'sui generis' in de zin dat de internationale steun voor ingrijpen alleen mogelijk was omdat Khadaffi door vrijwel iedereen gehaat werd, ook - en in het bijzonder - door Saoedi-Arabië en andere Arabische regeringen", zegt Chris Toensing, directeur van het Middle East Research and Information Project (Merip) en redacteur van 'Middle East Report'.

"Hij had geen bondgenoten en had degenen die mogelijk hadden kunnen voorkomen dat er een coalitie tegen hem gesmeed werd, van zich vervreemd", zegt hij. Het was de Arabische Liga die half maart als eerste aan de VN-Veiligheidsraad vroeg een no-flyzone in te stellen boven Libië.

Israël

Assad krijgt nog steeds steun van Iran en in mindere mate van Irak. Saudi-Arabië en Turkije zijn zeer kritisch over Assad. Saudi-Arabië en andere Golfstaten riepen eerder deze maand hun ambassadeurs terug uit Damascus. Ze riepen, anders dan het Westen, nog niet op tot het aftreden van Assad en zullen dat waarschijnlijk ook in de toekomst niet doen.

Zelfs Israël, dat zich steeds meer zorgen maakt over de veiligheid van de grens met Egypte, is ambivalent over de Assad-dynastie, die bijna veertig jaar de vrede wist te bewaren op de Golan Hoogvlakte.
"Verandering is, wat Israël betreft, een onbekend en daarom beangstigend vooruitzicht", schreef Uriel Heilman, hoofdredacteur van de Jewish Telegrahp Agency (JTA) deze week.

Er zijn andere grote verschillen tussen de situatie in Syrië en Libië die militaire interventie onwaarschijnlijk maken, niet in de laatste plaats het feit dat Khadaffi's tegenstanders bijna direct de wapens opnamen en om militaire bijstand vroegen. De oppositie in Syrië heeft zich tot nu toe beperkt tot geweldloze protesten.

"En dus is militaire actie niet de gewenste koers, niet van het Syrische volk en niet van de Arabische of Europese of Amerikaanse leden van de internationale gemeenschap", zei Victoria Nuland, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week.  

Sterk leger

Daarnaast wordt het Syrische leger als veel krachtiger beschouwd dan het Libische. Dat zou militaire interventie, zelfs als die beperkt zou blijven tot het afdwingen van een no-flyzone, veel riskanter maken.
 
"We hebben het hier over een land met een echte militaire machine, met militaire capaciteit. In Libië was dat anders", zei Anthony Cordesman, militair expert van het Center for Strategic and International Studies (CSIS), tegen het Franse persbureau AFP. "De schaal waarop de militaire operaties bij ingrijpen moeten worden uitgevoerd, is veel groter dan in Libië. Dat brengt meer gevaar voor burgerslachtoffers en andere schade mee."
 
Dat het in Libië, ondanks een agressieve campagne in de lucht en de steun van adviseurs uit Groot-Brittannië, Frankrijk en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op de grond, vijf maanden heeft geduurd om Khadaffi te verslaan, is een andere reden waarom westerse landen waarschijnlijk zullen afzien van militair ingrijpen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Mario Bergen op donderdag 25 augustus 2011

  "De oppositie in Syrië heeft zich tot nu toe beperkt tot geweldloze protesten"? Toch best jou bronnen controleren: http://www.dewereldmorgen.be/blogs/Mario%20Bergen

 • door Teddy op donderdag 25 augustus 2011

  "De oppositie in Syrië heeft zich tot nu toe beperkt tot geweldloze protesten." Lol, u komt hoop ik terug uit een verre en lange vakantie? (At least eight Syrian military personnel have been killed in an attack by armed gangs in the western province of Homs, officials say. ) http://www.presstv.ir/detail/195691.html Maak eens uw huiswerk!

 • door Ivo Van Hemelryk op vrijdag 26 augustus 2011

  Het is bedroevend dat eenzijdige informatie zo klakkeloos wordt overgenomen. De berichtgeving die in onze media over Syrië verspreid wordt is haast uitsluitend gebaseerd op de standpunten van de Syrische oppositie en grotendeels vervalste You tube filmpjes. Er wordt geen rekening gehouden met andere berichten van waarnemers en toeristen ter plaatse die een heel ander verhaal vertellen, o.a. over het zogenaamd geweldloos verzet, de zogenaamde massademonstraties en de ontruiming van een Palestijns kamp. De verantwoordelijkheid van de VS in de destabilisatie van dit land lijkt mij zeer groot. Turkije en Sauodi Arabië zijn niet bepaald de landen die een ander de les moeten spellen over mensenrechten. Laat ons a.u.b. nuchter blijven en ons niet laten meeslepen door de eenzijdige propaganda van een oppositie waarvan we de agenda niet kennen, maar waarvan wij kunnen vermoeden dat hij niet precies beantwoordt aan wat wij onder democratie verstaan.

  • door dan op vrijdag 26 augustus 2011

   om de geschiedenis van de opstand in Syrië in vraag te stellen en te herschrijven: http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Syrian_uprising

   • door Mario Bergen op zaterdag 27 augustus 2011

    Elke journalist weet dat Wikipedia geen zuivere bron is, maar een samenraapsel van wie het meeste aanhang heeft om bepaalde zaken op deze elektronische woordenboek te plaatsen met heel wat lobbywerk van drukkingsgroepen die het niet nalaten om mensen die er een andere mening over nahouden te blokkeren op Wikipedia.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties