Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Opkomende economieën bemoeien zich met Syrië

NEW YORK —IBS A, de politieke coalitie van de opkomende landen India, Brazilië en Zuid-Afrika, roert zich steeds vaker op het diplomatieke toneel. Vorige week stuurden de landen een delegatie naar Syrië in een poging de politieke spanningen in het land te verminderen.
donderdag 11 augustus 2011

Kunnen de opkomende economieën bij de Syrische president Bashar al-Assad wel bereiken wat de Verenigde Naties, Westerse landen, buurland Turkije en de Arabische wereld niet lukt? De drie landen uit het Zuiden zijn niet alleen krachtige economische spelers op het internationale toneel, ze zijn ook niet-permanente leden van de vijftien leden tellende VN-Veiligheidsraad die graag een permanente zetel willen.

"Er dient zich een nieuw tijdperk van internationale politiek aan", zegt James A. Paul, directeur van het Global Policy Forum in New York, een organisatie die ontwikkelingen bij de Veiligheidsraad en de Verenigde Naties volgt.

Het Syrië-initiatief van de regeringen van India, Brazilië, Zuid-Afrika is erg belangrijk, zegt hij. "Deze landen zijn alle drie lid van de Veiligheidsraad en ze zijn tegen militair ingrijpen zoals in Libië is gebeurd", zegt Paul. "Ze geloven dat de actie in Libië, die is doorgedrukt door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, desastreuze gevolgen heeft gehad."

India, Brazilië en Zuid-Afrika doen er alles aan om te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict in Syrië, zegt Paul.

Innovatieve diplomatie

Sommige mensenrechten groepen vinden de IBSA-landen te terughoudend. "We zijn teleurgesteld over de verklaring van IBSA-delegatie over Syrië", zegt Peggy Hicks van Human Rights Watch. "Misschien is er achter gesloten deuren meer besproken, maar Brazilië, India en Zuid-Afrika moeten meer doen dan de verklaringen van de regering-Assad herhalen."

"Als de delegatie buiten Damascus was geweest en de door de Syrische troepen belegerde steden had gezien of een van de honderden detentiecentra had bezocht waar demonstranten gevangen worden gehouden, zou ze zelf gezien hebben dat de Syrische troepen de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het dood en verderf dat in de afgelopen vijf maanden gezaaid is." Volgens Hicks is het tijd om over "sancties, een wapenembargo en een onderzoekscommissie" te praten.

Paul stelt echter dat door het bezoek aan Damascus van IBSA-vertegenwoordigers de druk op het regime van Assad om verantwoordelijk te handelen, toeneemt. "We zijn hier getuige van een opkomende internationale diplomatie die flexibel en innovatief is, en tegen groot militair machtsvertoon is", licht hij toe.

Turkije is tot op zekere hoogte bij dat proces betrokken. Maar met de afnemende macht van de Verenigde Staten en een nieuwe crisis die op de loer ligt, "kunnen we van deze drie belangrijke spelers meer van dit soort initiatieven verwachten", zegt Paul.

India, Brazilië en Zuid-Afrika zijn niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en dat zijn ze voor een periode van twee jaar. Onlangs namen ze een gezamenlijk politiek standpunt in met betrekking tot onderwerpen op de agenda van de Veiligheidsraad.

Meerpartijenstelsel

De IBSA-delegatie bracht bij de Syrische president haar "diepe zorg over de huidige situatie in Syrië" over en veroordeelde "geweld van alle zijden." De delegatie riep ook op tot "een onmiddellijk einde aan alle geweld en respect voor mensenrechten en het internationale recht bij alle partijen."

De Syrische president zou de delegatie ervan verzekerd hebben dat hij hervormingen doorvoert, gericht op de invoering van een meerpartijendemocratie en herziening van de bestaande grondwet. De herziening van de grondwet moet in februari of maart volgend jaar rond zijn.

In de verklaring van de IBSA-delegatie erkende de Syrische president dat er "in de beginfase van de onrust fouten zijn gemaakt door de veiligheidstroepen" en dat geprobeerd wordt herhaling daarvan te voorkomen.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door froels op zondag 14 augustus 2011

  Dagelijks luisterend naar onze nieuwsberichten stel ik vast dat er geen journalisten terplaatse zijn, maar dat er wel cijfers over doden en betogingen blijven komen. Wie bericht ons over Syrië? Syriers die in het buitenland zitten, dat is voor een deel zeker. Maar hieronder waarnemingen van een Franse historicus die verschillende Syrische steden bezoekt, en die een heel ander beeld krijgt dan wat onze media blijven herhalen: http://www.michelcollon.info/Syrie-un-million-de-manifestants.html?lang=fr Ik heb ook de uitgebreide rapporten bekeken van Human Rights Watch. Uit niets blijkt dat er mensen van HRW terplaatse in Syrie vaststellingen hebben gedaan of foto's genomen. Al hun gegevens komen van anonieme getuigen, waarvan we niet weten waar ze zich bevinden noch hoe ze met HRW in contact kwamen. Indien ze zich in Syrie bevinden, weerleggen ze onrechtstreeks de bewering (van HRW) dat de overheden daar alle verbindingen met het buitenland hebben afgesneden. Er worden cijfers over honderden doden gegeven, maar nooit namen; dat zou men toch verwachten al was het maar om concrete juridische stappen mogelijk te maken. Op de video's die onze TV zenders ons tonen zijn hoogstens enkele dode lichamen te zien, en dezelfde beelden worden telkens opnieuw getoond. Vaststellingen van een Russisch reisagentschap: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25953 Wapensmokkel naar Syrische rebellen langs Libanon onderschept: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25995 US 10 jaren plan voor de omverwerping van een reeks regeringen: (Wesley Clark): http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25312

  • door dan op dinsdag 16 augustus 2011

   De dag dat Cameron alle buitenlandse journalisten de UK uitzet en enkel officiële propaganda media nog verslag laat uitbrengen, een Great Wall scherm organiseert inzake Internetnieuws, enz…, dan kan men zich terecht vragen stellen over wat er in Londen juist aan het gebeuren is….

   De door Assad opgelegde pers en internetcensuur gebruiken om elke solidariteit met de Syrische bevolking in de kiem te smoren is beschamend. Te meer voor iemand die elke dag de actualiteit in Syrië opvolgt!

   Wikipedia vermeld in zijn overzicht van de opstand in Syrië 406 à 500 “security forces” die zijn gesneuveld en 1.300 tot 1.857 gekwetsen aan hun zijde. Wil je ook deze cijfers in twijfel trekken? Een geval van uit de hand gelopen zelfmutilatie? http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Syrian_uprising

   Als je zware wapens inzet tegen je eigen steden, zoals hieronder tegen Latakia, onder andere ook door je eigen zeemacht, dan treft je je eigen bevolking en ook het Palestijns vluchtingskamp. Of slaat de helft daarvan op de vlucht zonder enige reden? http://www.youtube.com/watch?v=pEWEzwKKV8A&feature=player_embedded

   Is het niet de taak van elke progressief, waar ook ter wereld, als, opnieuw waar ook ter wereld, machthebbers hun leger inzetten tegen hun eigen bevolking, daartegen te protesteren?

   Toen vader Assad in 1982 de oude stad van Hama platbombardeerde zwegen we, We wisten immers niet over hoeveel doden het ging. Thans weten we dat het er minimaal 10.000 maar mogelijks ook 40.000 waren. Ook nu weten we niet hoeveel doden er reeds gevallen zijn in Hama….

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties