Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Facebook censureert een 50-tal accounts aan vooravond prinselijk huwelijk

Facebook heeft afgelopen weekend een 50-tal voornamelijk linkse studentengroepen uit het Verenigd Koninkrijk van de site gegooid. Volgens de activisten zou deze actie gekoppeld zijn aan de hardhandige aanpak en arrestatie van activisten aan de vooravond van het prinselijk huwelijk. Het plaatst activisten nogmaals voor een dilemma.
maandag 2 mei 2011

De verwijderde Facebookpagina's zijn vooral van organisaties die acties hebben gevoerd tegen de besparingen in het Britse hoger onderwijs. Facebook reageert dat de accounts verwijderd zijn omdat "ze de gebruiksvoorwaarden hebben overtreden".

In een 2.0-tijdperk is Facebook enerzijds niet enkel een ontmoetingsplek geworden, maar ook de plek bij uitstek om publieke debatten te voeren, beweging te bouwen en snel te mobiliseren.

Anderzijds is er het commercieel karakter van het platform met een bijna monopolie. Facebook kan zonder enige waarschuwing beslissen wanneer ze je boodschap, je profiel en of je groep, die je na maanden of jaren hebt opgebouwd, er kan afsmijten.

De vraag waarmee de activisten worstelen, is hoe ze hier uit kunnen geraken. Door Mark Zuckerberg onder druk te zetten en massaal online zelfmoord te plegen? Of door een eigen alternatief niet-commercieel platform te ontwikkelen?

Er is alvast een Facebookpagina gestart om Facebook te vragen te stoppen met censuur ...

Hieronder alvast een greep uit de lijst van gecensureerde accounts:

Open Birkbeck
UWE Occupation
Chesterfield Stopthecuts
Camberwell AntiCuts
IVA Womensrevolution
Tower Hamlets Greens
No Cuts
ArtsAgainst Cuts
London Student Assembly
Beat’n Streets
Roscoe ‘Manchester’ Occupation
Bristol Bookfair
Newcastle Occupation
Socialist Unity
Whospeaks Forus
Ourland FreeLand
Bristol Ukuncut
Teampalestina Shaf
Notts-Uncut Part-of UKUncut
No Quarter Cutthewar
Bootle Labour
Claimants Fightback
Ecosocialists Unite
Comrade George Orwell
Jason Derrick
Anarchista Rebellionist
BigSociety Leeds
Slade Occupation
Anti-Cuts Across Wigan
Firstof Mayband
Don’t Break Britain United
Cockneyreject
SWP Cork
Westiminster Trades Council
York Anarchists
Rock War
Sheffield Occupation
Central London SWP
North London Solidarity
Southwark Sos
Save NHS
Rochdale Law Centre
Goldsmiths Fights Back
Occupy Monaco

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Smoel op maandag 2 mei 2011

  Voor wie een niet-commercieel alternatief zoekt is de ontwikkeling van Diaspora zeker iets om in het oog te houden (en te steunen? ;) )

  https://joindiaspora.com

 • door Julia Guns op dinsdag 3 mei 2011

  27 jaar later en het is opeens 1984 …en kijk Big Brother bestaat !

 • door Bernard Decock op dinsdag 3 mei 2011

  Ik heb er in essentie geen problemen mee dat Facebook accounts censureert. Facebook is een commerciële organisatie en het is naief te denken dat zoiets dergelijks "vrij" zou zijn. Ik heb er meer problemen mee dat een Facebook-account vereist wordt om aan sommige discussies te kunnen deelnemen. De deelname aan dergelijke discussie is niet meer vrij, want er wordt vereist een Facebook-account te hebben. Dat is in principe een vorm van uitsluiting. (Ik wil ook geen nep-account, want wie zijn menig niet onder zijn eigen naam durft ventileren heeft zichzelf al onvrij gemaakt. Het wordt ook veelal voorbijgegaan aan het feit dat de gebruiker geen controle heeft over wat Facebook met zijn data aanvangt (Zie bvb. recente uiting van Assange over het gebruik van Facebook door inlichtingendiensten). Er zijn bovendien andere manieren om discussies en werving op te zetten.

 • door Pegasus op donderdag 12 mei 2011

  We weten toch dat Facebook van Goldman Sachs is en de connectie met de machthebbers? Ook Hyves en Twitter vallen daar onder. Censuur ten top.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties