Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Dageraadplaats wordt Tahrirplein

ANTWERPEN - Maandagavond werd de Dageraadplaats in Antwerpen tijdelijk omgedoopt tot Tahrirplein. Op dit plein stond een omgekeerde piramide waarop mensen hun solidariteit met de Arabische revoluties konden neerpennen. Deze actie vormt het begin van een reeks acties die de solidariteit van het Westen met Noord-Afrika en het Midden-Oosten wil bevorderen.
dinsdag 15 maart 2011

"Arbeiders aller landen verenigt u!" "Antwerpse steun aan de Arabische revoluties." "Khaddafi: you're next!" Een vijfentwintigtal mensen schreef boodschappen op een omgekeerde piramide.

Imperialistische machten

"Een revolutie is een omkering, daarom kozen wij bewust voor de omgekeerde piramide", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens in zijn toespraak. "In Tunesië en Egypte is de strijd nog lang niet gestreden."

"In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn nog altijd veel imperialistische machten actief. Er zitten nog steeds te veel corrupte lui die gesteund worden door de VS en Frankrijk."

Mertens doopte de Dageraadplaats symbolisch om tot het Tahrirplein. "Het Tahrirplein omdat daar een revolutie is begonnen", zegt Peter Veltmans, organisator achter deze actie. "En we doen dit op de Dageraadplaats omdat dit symbool staat voor een nieuwe dageraad."

Broederschap Antwerpen-Benghazi?

Uit solidariteit met de revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten richtte Veltmans het Antwerpse 17 december-comité op. De datum 17 december refereert naar de datum waarop Mohamed Bouazizi zichzelf in Tunesië in brand stak. 

Veltmans: "De mensen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben meer solidariteit vanuit het Westen nodig. Daarom zullen wij de komende tijd verschillende acties organiseren."

"Wij zullen aan het stadsbestuur vragen om te verbroederen met een Arabische havenstad. Een verbroedering tussen Antwerpen en Benghazi zou fantastisch zijn."

Het Antwerps 17 december-comité wordt ondersteund door PVDA, Socialisme21, SAP, LSP, SP.A Rood, het Masereelfonds en andere bewegingen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.