Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Pesticiden bedreigen niet alleen bijen

Greenpeace heeft een rapport uit waaruit blijkt dat pesticides uit de groep neonicotinoïden, die sinds 1985 algemeen gebruikt worden in de landbouw niet alleen schadelijk zijn voor bijen maar voor een heleboel andere insecten zoals hommels, vlinders, etc. Greenpeace vindt het gedeeltelijk Europees verbod onvoldoende en pleit voor een complete ban van al deze pesticiden.
maandag 16 januari 2017

Uit de studie1 die Greenpeace heeft laten uitvoeren door wetenschappers van de universiteit van Sussex blijkt dat ondanks een gedeeltelijk Europees verbod op vier pesticiden van de groep der neonicotinoïden ze nog steeds de bijenpopulatie aantasten en daarnaast ook een impact hebben op heel wat andere insecten zoals hommels, vlinders,….

De studie toont aan dat deze pesticiden het centraal zenuwstelsel van insecten aantasten, waardoor ze hun oriëntatievermogen verliezen en niet meer kunnen overleven, wat dan weer gevolgen heeft voor de voedselketen.

Pesticiden tasten zenuwstelsel insecten aan

Volgens Muriel De Pauw van Greenpeace verspreidt deze generatie pesticiden zich in de planten die worden bespoten en blijven ze daarna aanwezig in alle onderdelen van de plant, ook in het blad en het stuifmeel, de voedingsstoffen van de insecten. 

“Europa heeft sinds 1993 een gedeeltelijk Europees verbod ingevoerd dat vooral gericht is op bepaalde periodes en bepaalde gewassen. Zo mogen fruitbomen in bloei niet met deze pesticiden bespoten worden omdat honingbijen in die periode de bloemen bestuiven. Na de bloei mogen deze pesticiden wel gespoten worden.

Deze pesticiden mogen daarnaast ook gebruikt worden bij zaadcoating. Dit is een techniek waarbij zaden voor ze gezaaid worden eerst omhuld worden met een laagje pesticide. Die verspreidt zich vervolgens in de plant terwijl die groeit”, legt De Pauw uit.

 “Neonicotinoïden zijn niet enkel aanwezig in gewassen die behandeld zijn maar ook op de beplanting rondom de behandelde planten. Deze stoffen zijn moeilijk af te breken en komen daarna ook terecht in de bodem en in onze waterlopen. Een gedeeltelijk verbod is ontoereikend zoals de studie aantoont. Wij vragen een compleet verbod op de vier betrokken stoffen2”,benadrukt De Pauw.

Greenpeace Internationaal voert in heel de EU campagne tegen deze pesticiden. In België is de campagne vooral gericht tegen één specifieke pesticide die hier veel wordt gebruikt:  glyfosaat. Dit is een pesticide die zowel in de landbouwsector als door particulieren gebruikt wordt.  

Glyfosaat kankerverwekkend

“We hebben in België een campagne gestart voor een volledig verbod op glyfosaat, in de eerste instantie voor het gebruik door particulieren. Het is een pesticide die niet alleen in België maar in heel de wereld veel gebruikt wordt. Je vindt het terug in producten als Repsol en Roundup (van Monsanto). Het is een product dat alles verdelgt waarop men het spuit. In 2015 is er een studie uitgekomen van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek die glyfosaat classificeert als kankerverwekkend” zegt De Pauw.

“We hebben momenteel een mediacampagne lopen gericht tegen de grootwarenhuisketen Brico. We vragen hen om het product uit de rekken te halen. Daarnaast zijn er ook radiospotjes en advertenties  die lopen naast kleine acties.”

 En ja, het kan anders meent De Pauw: ”We pleiten voor de promotie van een  ecologisch landbouwbeleid waarbij afgestapt wordt van het gebruik van alle soorten pesticiden.”

Voetnoten:

1. Literatuurstudie van wetenschappelijke studies die verschenen zijn sinds het gedeeltelijk Europees verbod op de vier stoffen van de groep neonicotinoïden: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam en fipronil.

2.In België is professioneel gebruik van volgende neonicotinoïden toegelaten:

clothianidin: zaaizaden voor verschillende graangewassen (zoals wintertarwe, winterrogge, wintergerst, wintertarwe, winterhaver) en bieten;

- fipronil: zaaizaden voor prie, sjalotten en uien;

- imidacloprid: zaaizaden van verschillende graangewassen en bieten, zaaizaden van verschillende slasoorten, sproeien van appelbomen, spruitkolen, sierplanten en grasvelden;

- thiamethoxam: sproeien van perenbomen, aardappelen, sierbomen en -planten, zaaizaden van verschillende soorten slasoorten, wortelen, koolsoorten en bieten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Ronald Van Beneden op maandag 16 januari 2017

    Vraag het eens aan de heren lobbyisten van monsanto of bayer. • Monsanto’s products include saccharin, aspartame, Agent Orange, PCBs, DDT, Roundup (the active ingredient of which is glyphosate) and herbicide-resistant genetically engineered seeds • Since 1974, 1.8 million tons of glyphosate have been applied to US fields; two-thirds of that volume has been sprayed in the last 10 years; 9.4 million tons of glyphosate was used worldwide • Tests show 93 percent of Americans have detectable levels of glyphosate in their urine, at an average level of 3.096 parts per billion (ppb) Maar dat mag niet gezegd worden zeker. Monsanto has vehemently fought: • rBGH-free labeling • Food labeling of genetically modified organisms (GMOs) • Glyphosate toxicity warning labels Monsanto's history really speaks for itself, and its current behavior tells us nothing has changed since the days of DDT, PCBs and Agent Orange. The only thing that has changed is that now the company is able to ensure that virtually every person on the planet is affected by its toxic chemicals, via food.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties