Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het meel in de ogen als het over wit seksisme gaat

'We' durven niet te schrijven over seksueel geweld als er mensen van een andere origine bij betrokken zijn. Dat schrijft de hoofdredactrice van Het Nieuwsblad in een drukgelezen editoriaal. Hoe komt het dan dat de aanrandingen in Keulen al dagen voorpaginanieuws zijn en er over gelijkaardige feiten op het jaarlijkse Oktoberfest met geen woord gerept wordt?
donderdag 7 januari 2016

Het begint een ritueel te worden. Mensen – hoofdzakelijk uit linkse hoek – slaan een mea culpa. Ze verontschuldigen zich voor het feit dat ze de ogen hebben dichtgedaan, dat ze de waarheid verdoezeld hebben. De Gentse burgemeester Daniel Termont deed het enkele weken geleden nog in Knack. “We hebben ons altijd ingehouden als het over migratie ging, uit schrik stemmen te verliezen.”

Na de gebeurtenissen in Keulen is het de beurt aan enkele kopstukken binnen de media. “Kunnen we nu eindelijk ophouden te praten met meel in de mond?”, vraagt Liesbeth Van Impe, hoofdredactrice van Het Nieuwsblad. Want dat deden 'we' blijkbaar, 'we' durven niets negatiefs te vermelden over “mensen van Noord-Afrikaanse of Arabische afkomst”.

Volgens Van Impe is dat de reden dat de gebeurtenissen in Keulen pas vijf dagen later doordrongen tot de internationale media. “Er werd gezwegen, of er werd rond de feiten gepraat. Vermoedelijk uit schrik dat populisten en extremisten, wie dit geweld tegen vrouwen goed in het kraam past, met het verhaal zouden gaan lopen.”

Het is bevreemdend om dat te lezen uit de mond van een hoofdredacteur terwijl de kranten al decennia vol staan met het eeuwig aanslepende debat over het zogenaamde failliet van de multiculturele samenleving en de problemen die moslims veroorzaken.

Net omgekeerd

Wat in Keulen gebeurde, is verschrikkelijk. Meer dan honderd (hoofdzakelijk) vrouwen dienden een klacht in nadat ze op oudejaarsavond bestolen en aangerand werden. Daar wordt nu al enkele dagen druk over geschreven en bericht. Maar wellicht is het net omgekeerd. Net omdat de daders volgens de meeste slachtoffers “een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk” hebben, is Keulen al dagen voorpaginanieuws.

Wat in Keulen gebeurde, appeleert aan de diepe angst die sinds het uitbreken van de zogenaamde vluchtelingencrisis werd aangewakkerd. Vluchtelingen afkomstig uit moslimlanden komen de Westerse cultuur verstoren. Woordvoerders van de politie en de burgemeester van Keulen putten zich uit om te benadrukken dat er voorlopig geen enkele aanwijzing is dat er vluchtelingen bij de aanrandingen betrokken zijn, maar dat mocht niet baten. De Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken pakt in de slipstream van Keulen uit met een cursus 'omgaan met vrouwen' voor asielzoekers.

Dat de kleur van de daders bepaalt of seksuele agressie al dan niet de voorpagina's haalt, kan je gewoon afleiden uit de berichtgeving over het geweld op een overwegend wit evenement als het jaarlijkse Oktoberfest in Munchen. In 2014 waren er 720 arrestaties, waarbij 13 agenten gewond raakten en vonden er meerdere verkrachtingen plaats.

In 2003 werd er voor het eerst een hulppost speciaal voor vrouwen geopend, omdat het aantal aanrandingen en verkrachtingen in de jaren voordien drastisch de hoogte inging. Gemiddeld zijn er elk jaar 8 meldingen van verkrachting. Maar, zo benadrukt sociaal werkster Kristina Gottlöber, dat is een onderschatting. Veel vrouwen dienen geen klacht in. Vaak omdat het om buitenlandse toeristen gaat die geen heil zien in een lange Duitse procedure. Vaak ook omdat de slachtoffers kampen met schaamte. Ze waren zelf dronken en herinneren zich niet alle details van de feiten.

Kristina Gottlöber doet niet aan natte-vingerwerk. Ze staaft haar beweringen met de lijst van vrouwen die contact opnamen met gespecialiseerde diensten in Munchen maar die uiteindelijk beslisten om niet naar de politie te stappen. In 2014 kreeg de speciale hulppost op het terrein 14 vrouwen over de vloer die het slachtoffer waren van seksueel geweld. Twaalf andere vrouwen kwam hulp zoeken nadat ze slachtoffer werden van partnergeweld.

Natuurlijk trekt het 16-daagse festival veel meer bezoekers dan oudejaarsavond in Keulen. De verhoudingen zijn dus zeker anders, maar anderzijds kan je er niet naast kijken dat er geen enkele aandacht is voor de jaarlijkse slachtoffers op het Oktoberfest.

Dit jaar kwam het geweld op het bekende bierfeest trouwens wel aan bod. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann waarschuwde vluchtelingen om uit de buurt te blijven. "Als festivalbezoekers die al redelijk wat glazen op hebben 's avonds en in het weekend in contact komen met de grote aantallen kandidaat-asielzoekers zoals we die de afgelopen dagen hebben meegemaakt, dan zouden de dingen wel eens uit de hand kunnen lopen", klonk het.

Merk de banaliserende toon op van de minister. Geweld tegen asielzoekers wordt als iets vanzelfsprekend voorgesteld. Een vluchteling die een zatte Duitser tegenkomt, moet toch beseffen dat hij kans loopt op een pak slaag? 

Barbaars

In het Nederlandse Alkmaar hadden ze vorig jaar ook een mini-Oktoberfest. Organisator Dennis Poland is er nog niet goed van. "Bezoekers hebben zich barbaars gedragen tegenover de serveersters en ander barpersoneel. Bezoekers tilden rokjes omhoog en betastten de vrouwen. De twaalf serveersters zijn toen naar huis gegaan”, zei hij aan een lokale nieuwssite. Het nieuws haalde geen enkele Vlaamse krant. Dat had ook enkel kunnen gebeuren, mochten de daders een andere origine gehad hebben.

Dat past natuurlijk in het beeld van het verlichte Westen waar de rechten van de vrouw mooi verankerd zijn maar waar die rechten nu onder druk staan door de komst van moslims. Als het over seksisme door witte mensen gaat, hebben de media en commentatoren geen meel in de mond maar in de ogen.

Nog een klein detail maakt dat helemaal duidelijk. Sociale media-gebruikers vielen over elkaar om hun woede uit te schreeuwen over de onhandige tip van de burgemeester van Keulen. “Hou mannen op een armlengte afstand”, had die tijdens een persconferentie geantwoord op de vraag wat vrouwen kunnen doen tegen de ondertussen beruchte 'Antanzers'. Dat zijn zakkenrollers die hun slachtoffers eerst fysiek belagen om daarna hun hand in de zakken of handtassen te laten glijden.

'Victim blaming', was het snelle oordeel. Op de achtergrond klonk door dat Westerse vrouwen nu ook al hun bewegingsvrijheid moeten opgeven door de komst van moslims. De hulppost voor vrouwen op het Oktoberfest pakt al jaren uit met een lijst richtlijnen voor vrouwelijke feestvierders. Verlaat het feest nooit met iemand die je net leerde kennen, zo luidt regel één. Verder staat ook nog dat vrouwen beter geen gratis biertje aannemen van onbekenden. Je roes uitslapen in de buurt van het Oktoberfest wordt ook afgeraden. De meeste slachtoffers worden verkracht terwijl ze slapen op een bank of in het gras. Victim blaming? Wellicht, maar ook onmisbare tips om als vrouw te overleven in een patriarchale maatschappij waarin de fysieke integriteit van vrouwen alle emancipatiegolven ten spijt onvoldoende beschermd wordt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

30 reacties

 • door Frank Janssens op donderdag 7 januari 2016

  Dat is al heel wat genuanceerder en bevestigt wat Abu Jahah in een recent televisie interview trachtte duidelijk te maken:" Seksisme is geen uitvindsel van de islam". Hij is daarvoor al afgebrand tot op de grond in verschillende fora.

 • door Tanguy Corbillon op donderdag 7 januari 2016

  Erg wat daar is gebeurd, zeker. En volgens berichten 'gecoördineerd' zowaar...

  Maar wat te denken van de gecoördineerde re-acties van het duo Francken-Jambon. Je zou haast denken dat ze zich in hun (patriarchale) kruis voelen getast...

 • door Wendel op donderdag 7 januari 2016

  Kan de schrijver alleen maar bijtreden: in toeristische gidsen waarschuwt men alleenstaande vrouwen ook om bvb. zeker niet alleen tijdens de late uren van het Gäubodenfest in Straubing, zeg maar de zomerse tegenhanger van de Wiesn in Niederbayern, alleen op pad te gaan, dirndl of niet, de lederhose weet zich niet altijd te gedragen.

  Overigens, homo's op de Wiesn, het Oktoberfest, lopen best ook alleen maar op die ene dag, de Rosawiesn, hand in hand. Op andere dagen wordt dit afgeraden, daar niet iedereen daar mee weet om te gaan, lees je wel eens.

 • door joris de winter op donderdag 7 januari 2016

  Ik volgde het Kamerdebat over deze kwestie en het was duidelijk dat de rechtse politica's (Vlaams Belang en N-VA) het énkel over het aspect 'discriminerende Islam(cursus voor vluchtelingen)' hadden, terwijl linkse parlementsleden terecht het totaal plaatje belichtten.

 • door Anon JJ op donderdag 7 januari 2016

  Excuseer, maar het duurde dagen voordat de massa-aanrandingen in Köln überhaupt in de mainstream pers verschenen. Vrouwen werden aangerand, bestolen en enkelen zelfs regelrecht verkracht. En het duurde dagen voordat de pers er zich mee mocht bezig houden. Zelfs de politie van Köln sprak in eerste instantie van een "rustige oudejaarsnacht". Dat is walgelijk. Alles was goed om het "Wir schaffen das" van Mutti Merkel niet in discrediet te brengen. Dat daarbij de rechten en de waardigheid van de slachtoffers werden geschaad was voor Merkel niet zo belangrijk...

  En ook nu weer is er in Zwitserland een geval van twee 14-15 jarige meisjes die het slachtoffer werden van een groepsverkrachting door Syrische vluchtelingen.

  Enneuh, diezelfde feiten op het Tahrir plein, moeten we daar ook over zwijgen?

  Feit is dat het hier steevast gaat over (jonge) gefrustreerde moslim mannen. Daar valt geen speld tussen te krijgen. En nu het hier gebeurt mogen we gerust stellen dat er een probleem is.

  Wie de Duitse en andere buitenlandse pers leest, die weet dat het hier inderdaad over o.a. recent toegekomen vluchtelingen gaat. Dat is een probleem. Een probleem dat daadkrachtig moet worden aangepakt. Mannen die menen dat ze zich zoiets kunnen permiteren in onze samenleving, die moeten eruit.

  Ik ben uitgesproken links, maar de waarden van de verlichting en de waarden waarvoor de arbeidersbeweging heeft gestreden zijn heilig. Wie daar tegen ingaat, die moet er uit. Punt.

  Als ik me niet vergis zijn verkrachting, diefstal en aanranding van de eerbaarheid strafbare feiten.

  • door Tanguy Corbillon op vrijdag 8 januari 2016

   Waar een kwalijk gebeuren al niet goed voor kan zijn...

   Jambon die stelt dat seksueel geweld een prioriteit van deze regering is (cf. De Morgen). Misschien moeten we hopen op een gelijkaardig voorval i.v.m. fiscale fraude, of wat nog al meer waarbij sprake is van grensoverschrijdend gedrag door normvervaging...

   Criminaliteit sociologisch trachten te 'begrijpen' en er zich passend naar richten is al lang geen taboe meer. Historisch werd dit sociologische begrijpen zelfs eerst bij links courant. Het is de vermenging van sociologische analyse en een macchiavellistische benadering van politiek -"Voorbeelden stellen"- die er een straffe cocktail van maakt. Sociologie is een machtig wapen in de handen van degenen die de bevolking willen conditioneren.

   Respect 'afdwingen' is goed, steunen op een persoonlijk gewetensonderzoek is beter. Maar goed, dus, dat journalisten paragrafen toevoegen aan de schijnbare eensgezindheid die er nu is.

  • door Wendel op vrijdag 8 januari 2016

   Excuseer? Het duurde dagen? Ik was al op 2 januari op de hoogte.

   • door JTB op vrijdag 8 januari 2016

    Ahzo op dag 2 wist jij van 100 aangegeven verkrachtingen... (toen waren er misschien nog geen 10)

 • door Gie van den Berghe op donderdag 7 januari 2016

  Uitstekend en noodzakelijk artikel! Toch nog een paar moeilijke apolitieke vragen: - welke handtastelijkheden werden er eigenlijk gepleegd in Keulen? - is 100% van de klachten waar? Indien niet, welk percentage? - wat verstaan we precies onder 'seksueel geweld' of 'seksuele agressie'? hoe rekbaar zijn die begrippen? is een kort rokje opheffen seksuele agressie? is speels doen alsof je in de bips knijpt van een vrouwelijke versiering bij naast de eerste drie van een wielerwedstrijd 'seksuele agressie' (Sagan)? Als een vrouw hetzelfde doet bij een man, is dat dan ook seksuele agressie? Wie bepaalt dat? valt erotisch-uitdagende kleding daar onder? - waren in Keulen en elders alleen de mannen beschonken? - mogen vrouwen die zich zo erotisch mogelijk voordoen (ik heb het dus niet over vrouwen in het algemeen) zich beklagen als ze erotisch - niet seksueel agressief - benaderd worden? - als op elke straathoek iemand je probeert te verleiden met drugs of alcohol, en je daaraan toegeeft, is er dan (ook) geen sprake van gedeelde verantwoordelijkheid? - moet alles mogen?

  • door ken Vanderbiest op vrijdag 8 januari 2016

   @ Gie. 1) Als een vrouw hetzelfde doet bij een man, is dat dan ook seksuele agressie? Ja 2) Wie bepaalt dat? De wet 3) valt erotisch-uitdagende kleding daar onder? Neen. Je mag nog altijd dragen wat je wil 4) waren in Keulen en elders alleen de mannen beschonken? - mogen vrouwen die zich zo erotisch mogelijk voordoen (ik heb het dus niet over vrouwen in het algemeen) zich beklagen als ze erotisch - niet seksueel agressief - benaderd worden? Totaal niet van belang hier. 5) als op elke straathoek iemand je probeert te verleiden met drugs of alcohol, en je daaraan toegeeft, is er dan (ook) geen sprake van gedeelde verantwoordelijkheid? Neen. 6) - moet alles mogen? Zolang het binnen de wet valt wel ja.

   Wat een apologeet ben jij. Oh my word.

 • door Eric Hulsens op donderdag 7 januari 2016

  Een heel pertinente reactie met een uitstekende analyse. Overigens: ook als zou blijken dat er vluchtelingen zijn die zich misdragen hebben in Keulen, is dat geen reden om "de" vluchtelingen aan te pakken. Bij eender welk segment uit een bevolking kan je wel een percentage vinden dat zich misdraagt.

  De 'blaming the victim'-repliek wordt hier goed onderuitgehaald. Natuurlijk moet je als vrouw (en als man) om middernacht in het Antwerpse stadspark of het Gentse Zuidpark kunnen gaan wandelen of op een bankje zitten, maar het is veiliger dat niet alleen te doen, of helemaal niet te doen. Rechten zijn één ding, voorzichtigheid een ander. De rechten maken de voorzichtigheid niet overbodig. Dus ik vind wat de Keulse burgemeesteres zei heel wijs.

  • door ken Vanderbiest op vrijdag 8 januari 2016

   Een heel pertinente reactie met een uitstekende analyse. Overigens: ook als zou blijken dat er vluchtelingen zijn die zich misdragen hebben in Keulen, is dat geen reden om "de" vluchtelingen aan te pakken. Bij eender welk segment uit een bevolking kan je wel een percentage vinden dat zich misdraagt.

   Worden "de vluchtelingen" dan aangepakt?

   • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

    ... ja, ze worden aangepakt. Het hellend vlak doet zijn werk. En de beeldvorming is in volle ontwikkeling. De voedingsbodem tegen alles wat "uit den vreemde komt" wordt verder aangedikt.

 • door Babette op donderdag 7 januari 2016

  Ik heb echt geen meel in de ogen maar kan het bijna niet geloven dat een autochtone man, dit in het België van 2016 schrijft, zonder enige schroom. Geen wonder dat gelijke behandeling van vrouw en man nog steeds geen feit is in het België van 2016 als ik er mag vanuit gaan dat deze vertelstijl representatief is voor de mannelijke bevolking. Of bewijs ik de auteur nu te veel eer ?

  • door Naglfar op vrijdag 8 januari 2016

   Ik snap echt niet wat je zo ongelofelijk ongepast vindt aan dit artikel. De vertelstijl lijkt me behoorlijk gepast voor het onderwerp. Mis ik iets?

  • door Didier op vrijdag 8 januari 2016

   Ik heb een volle vijf minuten getracht iets zinvols uit jouw reactie te distilleren, zonder resultaat. Is het meel in de hersenen, Babette?

  • door sam vanderleyden op vrijdag 8 januari 2016

   Babette... wil je iets zeggen?

  • door StoffelDeHoningdas op vrijdag 8 januari 2016

   Ik ben het volledig eens met wat Babette zegt.

   Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de feiten hier geminimaliseerd worden, wegkijken of de werkelijkheid niet onder ogen wensen/durfen te zien. cfr Tahrirplein, Femme de la rue, ...

   Het is niet omdat een vrouw een kort rokje aanheeft ( of gewoon enkel een bikini om nog verder te gaan ) dat zij lastig moet gevallen worden. Je kan interesse tonen, dat is iets anders maar als die persoon te kennen geeft geen interesse te hebben, dan moet je niet beginnen met aanraken, ...

   Ik hoop dat de daders alsook iedereen die mee schuldig is zwaar zal gestraft worden. Ik denk dan aan de lakse politie, politiekers, ... Als de politie zegt dat ze schrik hadden dat er doden gingen vallen, waarom riepen/kregen ze geen versterking, waarom werd er niet ingegrepen ... desnoods criminelen neergeschoten?

   • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

    ... inderdaad uw "indruk". En de feiten zijn cijfers ... alle cijfers, het geheel kader. En waarom? Omdat het absoluut nodig is om het beeld te ontkrachten dat vluchtelingen (de mannelijken) gevaarlijke vrouwenzotten zijn. U weet maar al te goed dat dit voorval maar al te wansmakelijk wordt misbruikt om vluchtelingen en vreemdelingen in een slecht daglicht et plaatsen, te veralgemenen en maatregelen toe te passen die gestoeld zijn op etnie en religie. En dat laatste, mij besten, dat noemen ze rascisme. Opnieuw wordt er een smerige link gelegd met de islam door notoire rascisten... Er zijn in Keulen misdaden gepleegd door individuen en deze individuen moeten opgespoord en gestraft worden en niet al de mensen die de (zogenaamde) religie, de afkomst of -waarom niet?- het lievelingseten delen van de misdadigers delen.

  • door JTB op vrijdag 8 januari 2016

   Zeker niet voor mij Babette, ook ik vind het ongepast, en als ik zo'n dingen zou schrijven leg ik er de europol en UNODC statistieken naast sinds 2002, dan is er zichtbaar een probleem dat zich situeert in een cultuurverschil, als ik de redenering van dhr. Callewaert doortrek, kunnen de feiten in München dan misschien intercultureel leren, van de blanke man, zijn? Even dom als De oktoberfesten erbij te halen, waarvan van de origine van de daders zo goed als niets terug te vinden is. Er zullen altijd seksueel gefrustreerde mannen zijn, zowel blank als Arabische, maar er is wel een wezenlijk verschil: in onze westerse cultuur is de vrijheid van de vrouw een feit, doen, laten, studeren, kledij, werken, nee zeggen tegen mannen en geaccepteerd worden,... vraag dat maar aan de moeders die ons opgevoed hebben, en vraag erbij welke weg er al afgelegd is, en als je grootmoeder nog leeft, vraag het haar zeker! dat zijn doorleefde feiten, geen prikkels.

   • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

    @JTB Heeft u dan een sociologische of criminologe studie bij de hand die onomstotelijk en ondubbelzinnig aantoont dat er procentueel meer zedendelicten van dit soort afspelen onder moslims in Europa tov. onder niet-moslims in Europa? En is er een bovendien in zulke studie ook een directe causaliteit te vinden? Ik ben benieuwd... en tot dan , schol!...en doe ze nog eens vol.

 • door Yvon Princen op vrijdag 8 januari 2016

  Ik kan Babette heel goed begrijpen. Ik ben het zelfs helemaal met haar eens.

  Vrouwen hoeven niet voorzichtig te zijn omdat er mannen rondlopen die hun driften niet kunnen beheersen. Mannen die hun driften niet kunnen beheersen horen gewoonweg niet rond te lopen.

  Ik ken geen mannen die bij het uitgaan nadenken: "Dit of dat mag ik niet aantrekken of zus of zo mag ik mij niet gedragen want anders word ik mogelijk aangerand door vrouwen". Ik ken geen mannen die bij het uitgaan nadenken: "Dit of dat mag ik niet aantrekken of zus of zo mag ik mij niet gedragen want anders wordt ik aangerand door andere mannen".

  Het is bijgevolg heel seksistisch van een man om te poneren dat een vrouw voorzichtig moet zijn en zich zus of zo moet gedragen of kleden. En het is een verkeerde benadering van hulpverleners, politiemensen en politici om zo een aanpak voorop te stellen voor een probleem dat in de criminele sfeer thuishoort.

  De aanpak van diefstal gebeurt trouwens op dezelfde "victim blaming" wijze.

 • door antbover op vrijdag 8 januari 2016

  Wel , ik weet over die feiten helemaal niets te vertellen; ik was daar niet bij. Wat de media allemaal uitkramen ! De media die schande spreekt, die weten eveneens helemaal niet waarover ze het hebben. Van horen zeggen weet je wel, en anders met een slachtoffer komen aandraven op TV die eigenlijk helemaal niets weet te vertellen. Dit verhaal , ik betwist de feiten niet want ik was daar niet , is weeral eens voer voor een bepaalde politieke stroming om haar manifestatiedrang te bevestigen .Ineens moeten vreemdelingen " tout court" een cursus seksuele opvoeding krijgen , naast de cursus " Vlaams leren" ( ik zeg wel Vlaams en niet Nederlands). Nu nog een cursus vlagje zwaaien op welbepaalde dagen en we zijn er. In elk geval : de vingers van zwarte piet zijn niet de vingers van Sinterklaas, da's juist. Doe ik hier aan racisme tegenover vrouwen ? Neen , helemaal niet. Vrouwen hebben de volle 100 % recht op respect en het maken van eigen keuzes. Wat ik bedoel is , dat ieder feit in zijn ware context moet worden weergegeven en aangepakt , bestraft. Wat ik bedoel is ook , dat dat gekakel binnen de media , met politiek gerichte onderstroom , meer dan nodig moet stoppen. Een dader is slechts een dader nadat dit via de voorziene rechtskanalen binnen een maatschappij zoals de onze werd vastgesteld en bewezen. De rest , dat is laster en eerroof , op zijn minst stemmingmakerij. De Joden waren destijds ook diegenen die voor alles wat verkeerd liep in de maatschappij verantwoordelijk waren. Zij hebben het geweten nietwaar . Haat en nijd gedijt het beste op onvruchtbare grond blijkbaar. Wat de Oktoberfeesten betreft , dat is niet te gebruiken als vergelijking. Bij dat laatste feest is iedereen zowat , daar in Duitsland , erop uit aangerand te worden, man of vrouw.

 • door JTB op vrijdag 8 januari 2016

  U bent gelijkwaardig ad Duitse pers aangezien u geen kritische reacties dult op dit artikel, appelen met peren vergelijken gaat wel, over Scandinavische problemen geen artikels net de EU, ook ik ben links, maar niet vanachter een bureau, ik nodig u daarom ook uit om eens op stap te gaan met een femme of homme de la rue gewoon om wat realisme..

 • door Kurt op vrijdag 8 januari 2016

  De Duitse beschaving is niet perfect maar blijkbaar bijna toch bijna, als ik lees dat op de Oktoberfesten procentueel minder verkrachtingen plaats vinden dan in een gemiddelde Engelse stad op een gewone weekdag. Rekening houdend met het feit dat op de feesten zowat iedereen dronken rondloopt. Maar je bent van kwade wil als je dit gelijk stelt met de "beschaving" van het Midden-oosten die semi georganiseerd 100 slachtoffers maakt met duizend man. Er is geen vergelijk mogelijk tussen beiden.

 • door Tine Taveirne op zaterdag 9 januari 2016

  Zullen we aub niet meedoen met rechts/links spelletjes met achterliggende rechts/links agenda's, zoals persoonlijke afrekeningen? Dit leidt ons immers af van het échte probleem: een wijdverspreid seksisme, en het bijhorend taboe rond het schaden van iemands lichamelijke integriteit. Of je nu man bent of vrouw, of je nu blank bent of bruin of zwart, migrant of niet, laag of hoog opgeleid, arm of rijk, dik of dun, uit welke cultuur je ook komt: je schaadt de lichamelijke integriteit van een andere persoon niet, nooit. Dát is de essentie. Het is simpel: als iemand nee zegt zegt ie nee. Punt. Altijd. Overal.

  • door Tanguy Corbillon op zaterdag 9 januari 2016

   Ik begrijp jouw punt, Tine. De persoonlijke integriteit is geen links of rechts thema. Het is iets waarover je je best even bezint... de kwestie is moreel, meer dan politiek.

   En toch, wat je links/rechtsspelletjes noemt, is eigenlijk maar een poging zich te bewegen op het mijnenveld dat 'maatschappij' heet. Wat we nu zien is dat er een principieel debat is, weg van de werkelijkheid die plots schandalig bleek te zijn : we durven het ons nauwelijks voorstellen.

   Principes zijn nodig, maar ze vragen om actualisering in een wereld die nooit -nooit- ideaal kan zijn. Hoe je je tot dit ideaal verhoudt -kondig je het ideaal voortaan als grondwettelijk artikel af, of geef je het vertrouwen en de hoop een (nieuwe) kans?- is voorwerp van ideologie... Vertrouwen en hoop moeten het inderdaad vaak afleggen tegen het schijnbaar rationelere idee dat je principes kunt uitvaardigen (door er bvb. les over te geven), maar in de dagelijkse praktijk zullen vertrouwen en hoop als maatschappelijke krachten belangrijker blijven. Hoe je dit vertrouwen en die hoop vrijwaart wanneer iemand het vertrouwen schaadt, is ook de reden waarom deze gebeurtenis voor links zo'n "ongemakkelijke waarheid" vormt...

 • door Didier op zaterdag 9 januari 2016

  Eigenlijk discussiëren we compleet naast de kwestie. Het moment om de dingen in een ruimer perspectief te plaatsen? Deze intelligente analyse helpt ons alvast op weg:

  http://www.dewereldmorgen.be/blog/thomas/2016/01/08/de-keulense-clash-of-civilazations

  • door ria aerts op zaterdag 9 januari 2016

   Precies. De kwestie was of er een doofpotaffaire was. Daar hebben we het raden naar. Ik kan er inkomen dat met de recente hetze tegen vluchtelingen politici de beslissing nemen om alles nog niet meer op te rakelen. De gevolgen bleven namelijk niet uit. Tsjechië zag er alvast een reden in om geen vluchtelingen meer op te nemen. Bovendien vind ik het een goede zaak om bij misdrijven niet onmiddellijk de kleur of de vermeende afkomst van de vermeende daders uit te brengen. Er worden namelijk wel eens fouten bij gemaakt, mensen uit de vroegere Oostbloklanden aanzien voor Arabieren b.v., weet je nog? Wat mij meer verontrust is het feit dat het niet onmiddellijk vermelden van de vermeende afkomst van de daders gezien wordt als een fout en dat men zelfs een burgemeester moet ontslaan om de massa tevreden te houden. Is dat geen racisme, het verbinden van raciale kenmerken aan menselijke eigenschappen, dat hierdoor wordt goedgepraat en zelfs bevorderd?

  • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

   volmondig akkoord....

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties