Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

België mag gefolterde onderdaan Ali Aarrass in Marokko niet aan zijn lot overlaten

Amnesty International vraagt de Belgische autoriteiten om onmiddellijk actie te ondernemen in het dossier van Ali Aarrass, een Marokkaanse Belg die in Marokko na een oneerlijk proces voor terrorisme veroordeeld is op basis van bekentenissen verkregen door foltering. Hij is sinds eind augustus in hongerstaking en zijn gezondheidstoestand is momenteel bijzonder alarmerend.
donderdag 22 oktober 2015

“Wij zijn diep verontwaardigd over de passieve houding van België. Amnesty heeft al meermaals aangedrongen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken om iets te ondernemen, maar er gebeurt bitter weinig. Ali Aarrass, een slachtoffer van foltering en opgesloten in moeilijke omstandigheden, wordt door België aan zijn lot overgelaten. Wij roepen minister Reynders op om alles in het werk te stellen zodat Ali Aarrass de hulp krijgt die hij nu dringend nodig heeft,” zegt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen.

De 53-jarige Ali Aarrass zit sinds december 2010 in de gevangenis. Hij startte 58 dagen geleden een hongerstaking om de omstandigheden van zijn gevangenschap aan te klagen en zijn vrijlating te eisen. Aarrass protesteert ook tegen het uitblijven van een beslissing van het Marokkaanse Hof van Cassatie dat zich al drie jaar lang buigt over de zaak.

Amnesty vraagt aan België om politieke en diplomatieke druk op Marokko uit te oefenen zodat Ali Aarrass onmiddellijk toegang krijgt tot een dokter en beschermd wordt tegen nieuwe mishandelingen. België moet er bij Marokko ook op aandringen om de beslissing van de VN-Werkgroep Arbitraire Detentie uit te voeren. De Werkgroep eist sinds 2013 de onmiddellijke vrijlating van Ali Aarrass omdat zijn veroordeling gebaseerd is op bekentenissen verkregen door foltering.

Achtergrond

Ali Aarrass werd op 14 december 2010 door Spanje uitgeleverd aan Marokko. Zowel het VN-Mensenrechtencomité als Amnesty International hadden nochtans uitdrukkelijk verzocht dit niet te doen wegens risico op foltering.

Na zijn uitlevering werd Aarrass 12 dagen 'incommunicado' opgesloten in een geheim detentiecentrum zonder toegang tot een advocaat of zijn familie. Hij werd geslagen op zijn voetzolen, zijn testikels werden geëlektrocuteerd, hij werd langdurig opgehangen aan zijn polsen en hij werd verbrand met sigaretten. Nadien ging hij over tot bekentenissen.

De speciale VN-rapporteur inzake foltering en een onafhankelijke forensische arts bezochten Aarrass in 2012 en stelden op zijn lichaam sporen van marteling vast die overeenstemmen met de getuigenissen van Aarrass. Op 2 oktober 2012 werd Aarrass in beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel enkel en alleen op basis van bekentenissen verkregen door foltering.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Roland Horvath op donderdag 22 oktober 2015

  Zoals elk land behoort België onderdanen in moeilijkheden in andere landen bij te staan als dat mogelijk en redelijk is. In meerdere landen wordt er gefolterd. En als het over terrorisme gaat is de hysterie even groot als in de tijd van de inquisitie. Zelfs in landen als BE en NL gebeurt het dat van terreur verdachten veroordeeld worden op basis van zeer vage vermoedens. De vraag van Amnesty International moet voor België BE voldoende zijn om actie te ondernemen in de zaak Ali Aarrass.

  • door ria aerts op vrijdag 23 oktober 2015

   Denkt u dat ons land Belgen die in moeilijkheden zijn in andere landen helpt? Lees er maar eens getuigenissen op na. Ze worden gewoon in de steek gelaten. Als ze geluk hebben dat er andere landen bij betrokken zijn, kunnen bevrijde ontvoerden wel eens meeliften met het vliegtuig van een lotgenoot (in dit specifiek geval was dat Italië). Er zijn trouwens al in veel landen ambassades opgedoekt, als dat al iets mocht helpen.Ik zie het voor deze arme man dan ook somber in.

   • door Saïd Latona op donderdag 29 oktober 2015

    De regering zal ook alleen maar iets doen als jij iets voor hen (de politieker in kwestie) kan doen. Zo werkt het nu en heeft het altijd gewerkt. En dan zijn we rap om Rusland, Iran en Cuba sancties op te leggen voor het zogezegd "niet" respecteren van internationale wetten. Het wordt tijd dat het westen eens sancties krijgt voor het niet respecteren van zijn eigen opgemaakte internationale wetten. Maar jah, dat is precies een CEO die zijn werknemers vanalles verplicht en oplegt maar zelf doet wat hij wil omdat hij "the boss" is hé.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties