Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Conflict in Jemen eist hoogste aantal burgerslachtoffers ter wereld

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die luchtaanvallen tegen rebellengroeperingen uitvoert in Jemen, wordt stilaan bekend als “de bende die niet recht kan schieten”, het gevolg van de vele missers waarbij vaak burgerslachtoffers te betreuren vallen.
maandag 5 oktober 2015

Vorige maand wilde de coalitie een fabriek vernietigen waar bommen geproduceerd worden. De aanval eindigde met 36 dodelijke slachtoffers in een waterbottelarij in het noorden van Jemen.

Een week geleden was er een luchtaanval van de Saoedische coalitie op een huwelijksfeest in Wahijah, een dorp net buiten de havenstad Mokha.

VN-secretaris-generaal  Ban Ki-moon reageerde verontwaardigd en veroordeelde de aanval, die het leven had gekost aan 135 mensen. In een officiële verklaring betuigde Ban zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

Gericht op burgers

In een interview met de New York Times  zei Democratisch congreslid Ted Lieu dat het onduidelijk is of het gaat om “grove nalatigheid van de coalitie of om het doelbewust raken van burgers.”

“Ik zie geen militaire waarde in een bruiloft”, zei hij.

Lieu wil dat de Verenigde Staten de medewerking aan de luchtaanvallen in Jemen staken “tot het moment dat de coalitie kan aantonen dat het alle veiligheidsmaatregelen om burgers te beschermen in acht neemt.”

Ook Amnesty International heeft in zijn laatste rapport over Jemen aangegeven dat ze een vermoeden heeft dat bepaalde acties rechtstreeks burgers viseren.

Waterfabriek

Afgelopen woensdag, op een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad in Genève, had de Saoedische regering bezwaren bij het voorstel van een groep westerse landen om een internationaal onderzoek te starten naar de burgerslachtoffers die door toedoen van de coalitie en van de Houthi-rebellen in Jemen vallen.

Het voorstel voor dit onderzoek wordt ondersteund door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein, die vorige maand een rapport indiende over de talrijke burgerslachtoffers die te betreuren vallen in Jemen.

Na de luchtaanval op de bottelarij verklaarde de militaire woordvoerder van de coalitie,  generaal Ahmed al-Assiri, aan persbureau Reuters dat de fabriek werd gebruikt door Houthi-rebellen om explosieven te maken.

Alle personen die door Human Rights Watch (HRW) werden geïnterviewd, verklaarden dat er water gebotteld wordt in de fabriek en dat deze niet gebruikt wordt voor militaire doeleinden.

Ook een groep van internationale journalisten die twee dagen na de aanval naar de plek reisde, kon geen bewijzen vinden voor militaire activiteiten.

Kennis delen

Volgens VN-woordvoerder Stephane Dujarric is het “aantal doden en gewonden als gevolg van de explosieven in Jemen het hoogste ter wereld.” Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar zouden al 4500 burgers gedood of gewond zijn, meer dan in welk ander land ook.

Volgens de VN zijn meer dan 95 procent van alle doden en gewonden die door explosieven in Jemen vallen burgers. De VN heeft daarom de verschillende partijen in het conflict herhaaldelijk opgeroepen om de burgerbevolking de nodige bescherming te bieden.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door landoalda op dinsdag 6 oktober 2015

    Waarom lees ik dit enkel hier, en nergens anders, waarom wordt hier zo weinig over verteld (vooral) op Brussel terwijl een grensschending (al dan niet) van Russische vliegtuigen tot grote paniek, verontwaardiging ... leidt in de VS en diens vazallen (VN, EU) ?

    Een onschuldig slachtoffer van een ideologische of gondsdienstoorlog wordt gesteund door westerse (en andere) landen die hun handen wassen in onschuld (beter in lafheid) ; do ut des nietwaar en steeds dezelfde richting uitkijken die waar de geldstroom heengaat of vanwaar hij komt.

    Tot slot (en ik voel mij een beetje gelijk Cato de oudere, sorry daarvoor) : de beste keuze voor Europa op het gebied van veiligheid is de keuze pro Rusland (ik bedoel op goede voet staan met ...) en dat weten alle Europese politici (Turkije en zelfs Oekraïne incluis). Wat zijn die Amerikanen gewiekste jongens, je zou hen bijna feliciteren, ze voeren niet alleen wapens uit, maar ook haatgevoelens allerhande, en ze misbruiken oude historische ruzies binnen Europa ; dat zou niet zo erg zijn, als ze hier niet zo dom en slaafs waren. Iedereen heeft recht op leven, ook alle Jeminieten, maar/en daarnaast is het krijgen van massa's ongewilde kinderen ook een misdaad, tegenover die kinderen zonder kansen op geluk en een menswaardig bestaan. Luister eens goed wat de Jezuitenpaus hierover zegt, Christenen bij naam, maar niet in het hart.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties