Een verwoeste stadswijk in Jemen (freedomsphoenix.com)

Conflict in Jemen eist hoogste aantal burgerslachtoffers ter wereld

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die luchtaanvallen tegen rebellengroeperingen uitvoert in Jemen, wordt stilaan bekend als “de bende die niet recht kan schieten”, het gevolg van de vele missers waarbij vaak burgerslachtoffers te betreuren vallen.

maandag 5 oktober 2015 17:01
Spread the love

Vorige maand wilde de coalitie een fabriek vernietigen waar bommen geproduceerd worden. De aanval eindigde met 36 dodelijke slachtoffers in een waterbottelarij in het noorden van Jemen.

Een week geleden was er een luchtaanval van de Saoedische coalitie op een huwelijksfeest in Wahijah, een dorp net buiten de havenstad Mokha.

VN-secretaris-generaal  Ban Ki-moon reageerde verontwaardigd en veroordeelde de aanval, die het leven had gekost aan 135 mensen. In een officiële verklaring betuigde Ban zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

Gericht op burgers

In een interview met de New York Times  zei Democratisch congreslid Ted Lieu dat het onduidelijk is of het gaat om “grove nalatigheid van de coalitie of om het doelbewust raken van burgers.”

“Ik zie geen militaire waarde in een bruiloft”, zei hij.

Lieu wil dat de Verenigde Staten de medewerking aan de luchtaanvallen in Jemen staken “tot het moment dat de coalitie kan aantonen dat het alle veiligheidsmaatregelen om burgers te beschermen in acht neemt.”

Ook Amnesty International heeft in zijn laatste rapport over Jemen aangegeven dat ze een vermoeden heeft dat bepaalde acties rechtstreeks burgers viseren.

Waterfabriek

Afgelopen woensdag, op een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad in Genève, had de Saoedische regering bezwaren bij het voorstel van een groep westerse landen om een internationaal onderzoek te starten naar de burgerslachtoffers die door toedoen van de coalitie en van de Houthi-rebellen in Jemen vallen.

Het voorstel voor dit onderzoek wordt ondersteund door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, prins Zeid Ra’ad al-Hussein, die vorige maand een rapport indiende over de talrijke burgerslachtoffers die te betreuren vallen in Jemen.

Na de luchtaanval op de bottelarij verklaarde de militaire woordvoerder van de coalitie,  generaal Ahmed al-Assiri, aan persbureau Reuters dat de fabriek werd gebruikt door Houthi-rebellen om explosieven te maken.

Alle personen die door Human Rights Watch (HRW) werden geïnterviewd, verklaarden dat er water gebotteld wordt in de fabriek en dat deze niet gebruikt wordt voor militaire doeleinden.

Ook een groep van internationale journalisten die twee dagen na de aanval naar de plek reisde, kon geen bewijzen vinden voor militaire activiteiten.

Kennis delen

Volgens VN-woordvoerder Stephane Dujarric is het “aantal doden en gewonden als gevolg van de explosieven in Jemen het hoogste ter wereld.” Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar zouden al 4500 burgers gedood of gewond zijn, meer dan in welk ander land ook.

Volgens de VN zijn meer dan 95 procent van alle doden en gewonden die door explosieven in Jemen vallen burgers. De VN heeft daarom de verschillende partijen in het conflict herhaaldelijk opgeroepen om de burgerbevolking de nodige bescherming te bieden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!