and

Jemen: “Aanvallen van VS en VK ter ondersteuning van Israël, niet om vrije doorvaart te garanderen”

In Jemen reageren de politieke leiders woedend op de aanvallen van de VS en het VK op hun hoofdstad Sanaa en de steden Hodeida en Saada. Voor hen is het zonneklaar dat die aanvallen worden uitgevoerd ter ondersteuning van Israël en niet, zoals de VS en het VK beweren, ter verdediging van de vrije scheepvaart.

woensdag 17 januari 2024 16:12
Spread the love

 

Afgelopen donderdagnacht voerden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk namens de NAVO een reeks luchtaanvallen uit in Jemen, op de hoofdstad Sanaa en. Officieel is het doel om Jemenitische aanvallen op Israëlische schepen en schepen op weg naar een haven in Palestina te neutraliseren. Voor de Verenigde Staten bedreigen deze aanvallen de vrijheid van scheepvaart in de Rode Zee.

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, noemde de aanvallen van de VS en het VK defensief: “We richtten ons op zeer specifieke capaciteiten op zeer specifieke locaties met precisiemunitie om het risico op bijkomende schade aan burgers te beperken. Het doel van deze aanvallen is om de vrijheid van scheepvaart op een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld te behouden.”

Chirurgische aanvallen in Irak: menselijke catastrofe

Chirurgische aanvallen zijn niet nieuw. In Irak moesten die de mensen doen geloven dat het mogelijk is om oorlog te voeren zonder slachtoffers te maken onder de burgers. De realiteit is natuurlijk heel anders, zoals blijkt uit het aantal burgerslachtoffers in de Irak-oorlogen van 1990 en van 2003, twee van die “intelligente oorlogen”. Le Monde Diplomatique van februari 1991 beschreef in een artikel over de eerste Irak-oorlog de realiteit van deze ‘chirurgische aanvallen’ als volgt: “Technologische bekwaamheid, precieze geleiding, effectieve stoorsystemen, lokalisatie van doelen, intelligente wapens die chirurgische aanvallen kunnen uitvoeren – dit was het vocabulaire van deze oorlog. In werkelijkheid waren we getuige van een zware operatie die resulteerde in een menselijke catastrofe.”

Coalitie van zeven Westerse landen plus Bahrein en de Seychellen

De Anglo-Amerikaanse aanvallen worden uitgevoerd in het kader van een internationale strijdmacht van tien landen die door de Verenigde Staten is opgezet: de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Nederland, Noorwegen, Canada, Bahrein en de Seychellen. De strijdmacht telt onder andere drie Amerikaanse torpedojagers, een Britse torpedojager en een Frans multi-missiefregat. De omvang van de middelen die worden ingezet tegen wat wordt voorgesteld als een ‘Houthi-opstand’, zendt een boodschap uit van onvoorwaardelijke steun voor Israël van de Westerse strijdkrachten.

Jemen:  “wij viseren alleen Israëlische schepen, niet de doorvaart”

De viceminister van Buitenlandse Zaken van Jemen weerlegt de leugens van de VS: “Er is geen enkele rechtvaardiging voor deze agressie tegen Jemen, aangezien er geen bedreiging was voor de internationale scheepvaart in de Rode Zee. Ons doelwit waren en blijven Israëlische schepen of schepen die op weg zijn naar havens in bezet Palestina.” Hij wijst erop dat de staat Israël, in de woorden van de Verenigde Naties, bezig is een genocide te plegen in Palestina. Het doel van de Amerikaanse en Britse aanvallen was dan ook geenszins het waarborgen van de vrijheid van scheepvaart in de Rode Zee. Het is in feite steun aan de genocidale staat Israël.

70 procent Jemenieten heeft nu al humanitaire hulp nodig

Deze aanvallen van de VS en het VK komen op een moment dat Jemen, na acht jaar oorlog, een ongekende humanitaire ramp doormaakt. Volgens UNICEF heeft bijna 70 procent van de bevolking humanitaire noodhulp nodig, zijn 17,4 miljoen mensen acuut voedselonzeker en hebben 17 miljoen mensen, onder wie 9 miljoen kinderen, geen toegang tot drinkwater. Zogenaamde ‘chirurgische’ aanvallen kunnen in een dergelijke context alleen maar catastrofaal zijn voor de burgerbevolking.

Houthi-rebellen: “Wij zijn al jaren de regering van Jemen”

Bijna alle kranten hebben het over de ‘Houthi’s’, ‘Houthi-rebellen’ of ‘de Houthi-opstand’. Deze woordenschat is niet alleen beschrijvend, maar wil vooral een sociaal en politiek protest reduceren tot een etnische en religieuze zaak. De media proberen een bij uitstek politieke kwestie te depolitiseren. De meeste artikelen gebruiken de termen ‘sjiitisch’ en ‘pro-Iraans’ om de regering in Sanaa te beschrijven. In werkelijkheid gaat het om een regering die zich verzet tegen president Rashad Al-Alimi, die al sinds 2015 in Saoedi-Arabië woont. Sinds maart 2015 voerde Saoedi-Arabië – in een coalitie met de Verenigde Arabische Emiraten – bijna 25.000 luchtaanvallen uit tegen de zogenaamde Houthi-rebellen. Daarbij vielen meer dan 30.000 slachtoffers en geraakten tweeënhalf miljoen mensen ontheemd.

Altijd al solidair met Palestijnse volk

Een langdurig volkspolitiek protest, dat in 2014 tegen de regering begon, is zo gereduceerd tot een etnische en religieuze opstand, gemanipuleerd door Iran.

De Houthi-rebellen, die zichzelf liever de Jemenitische regering noemen, hebben zich altijd solidair verklaard met het Palestijnse volk. Als reactie op de voortdurende genocide hebben ze besloten om de staat Israël in de portemonnee te raken door zijn maritieme handel via de Rode Zee aan te vallen. De aanvallen van de VS en het VK zijn dus ter ondersteuning van hun Israëlische bondgenoot, niet omdat er een bedreiging is voor de wereldhandel.

Meer info

  • Laurent Bonnefoy, “Jemen: Comprendre la guerre”, Revue Etude, nr. 2, februari 2018, pp. 17-28.
  • Tegen de Houthi’s in de Rode Zee sluit Frankrijk zich aan bij een internationale coalitie: wat heeft dat voor zin?,  Huffingtonpost, 19 december 2023,.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!