Vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower, momenteel in de Rode Zee. Foto: US Navy/CC BY 2.0 DEED
Explainer -

Hoe gevaarlijk zijn de Houthi’s?

Op donderdag 11 januari lanceerden de VS en Groot-Brittannië luchtaanvallen tegen stellingen van de Houthi’s in Jemen. Ze kwamen er als antwoord op de aanhoudende drone- en raketaanvallen van de Houthi’s op commerciële schepen in de Rode Zee, die begonnen nadat Israëlische oorlog tegen Gaza uitbrak. Wie zijn de Houthi’s en hoe gevaarlijk zijn ze?

vrijdag 12 januari 2024 17:23
Spread the love

 

Wie zijn ze?

In het Westen spreken de mainstreammedia over de Houthi’s. Hun werkelijke naam is Ansar Allah of ‘aanhangers van God’. Zij zijn een gewapende groep en vormen de facto de regering van Jemen. Zij controleren de meest bevolkte delen van Jemen, waar ongeveer 80 procent van de bevolking woont, inclusief de hoofdstad Sanaa en westelijke en noordelijke gebieden.

De Houthi’s controleren het westen en delen van het noorden van Jemen, daar woont 80 procent van de bevolking. Kaart: Wikimedia Commons

Deze beweging ontstond al in de jaren tachtig als verzet tegen de religieuze invloed van buurland Saoedi-Arabië in Jemen. Pas in 2014 kreeg ze bekendheid toen ze in opstand kwam tegen de regering van Jemen. Onder haar impuls moest die regering aftreden en verkreeg ze controle over een belangrijk deel van het land.

De afgelopen jaren hebben ze veel gevechtstraining opgedaan en volgens experts zijn ze ook zeer goed georganiseerd

Dat was echter niet naar de zin van buurland Saoedi-Arabië die samen met andere landen uit de regio en met steun van de VS een uiterste bloedige oorlog uitvocht tegen Ansar Allah.

Naar schatting kan Ansar Allah rekenen op 20.000 strijders. Ze zijn goed bewapend. Van de voormalige regering hebben ze Russische wapens geërfd en hun regio ligt op een kruispunt van wapensmokkel. De afgelopen jaren hebben ze veel gevechtstraining opgedaan en volgens experts zijn ze ook zeer goed georganiseerd.

De groepering behoort tot de Zaydi-sjiitische sekte. Ideologisch is die niet zo sterk verbonden met Iran als andere sjiitische militante bewegingen in de regio, zoals Hezbollah. Bij de oorlog tegen Saoedi-Arabië konden ze rekenen op steun van Iran en daardoor is er meer toenadering met Teheran.

Waarom vallen ze schepen aan in de Rode Zee?

Ansar Allah heeft het in de eerste plaats gemunt op commerciële en militaire schepen van of naar Israël. Ze zegt dat de aanvallen tegen schepen met potentiële Israëlische banden in de eerste plaats bedoeld zijn om Tel Aviv onder druk te zetten om de oorlog tegen Gaza te beëindigen. Op 18 november enterde de groep een vrachtschip, genaamd de Galaxy Leader, dat ze sindsdien hebben omgebouwd tot een toeristische attractie voor Jemenieten.

Het geënterde schip de Galaxy Leader. Foto: Ansar Allah, Wikimedia Commons / CC-BY-4.0

“We hebben tegenover iedereen benadrukt dat operaties [van Ansar Allah] bedoeld zijn om het Palestijnse volk in de Gazastrook te steunen. We kunnen niet werkeloos toekijken tegenover de agressie en belegering”, zei Houthi-hoofdonderhandelaar en woordvoerder Mohammed Abdulsalam tegen Al Jazeera in december.

Naast een onmiddellijk staakt-het-vuren eist de groepering ook dat Israël meer humanitaire hulp aan Gaza toestaat.

“We kunnen niet werkeloos toekijken tegenover de agressie en belegering”

Hun aanvallen, ook al hebben ze beperkt succes, hebben wel zeer grote gevolgen. De Rode Zee is een van de dichtst bevolkte scheepvaartkanalen ter wereld. Het ligt ten zuiden van het Suezkanaal, de belangrijkste waterweg die Europa met Azië en Oost-Afrika verbindt. Langs daar passeert 30 procent van het containerschipverkeer in de wereld.

Sinds het begin van de aanvallen hebben verschillende grote rederijen beslist dat ze in plaats van via de Rode Zee de schepen via Afrika zullen omleiden. Dat kost heel veel geld en tijd.

Reactie van de VS en GB

Als reactie op aanvallen van Ansar Allah kondigde de VS op 18 december de oprichting aan van Operatie Prosperity Guardian, een alliantie om een escorte te vormen voor de schepen in de regio. Washington wist echter weinig landen te overhalen om mee te werken. Slechts twaalf landen namen er aan deel.

Washington onthield zich van directe confrontatie tot 31 december. Toen vielen helikopters van de marine een groep kleine boten aan die probeerden aan boord te komen van een containerschip. Daarbij kwamen tien militanten van Ansar Allah om. Dat markeerde een nieuwe fase in de crisis.

Op 9 januari schoten Amerikaanse en Britse oorlogsschepen 21 drones en raketten neer die waren afgevuurd door Ansar Allah. Op 11 januari werden dan verschillende stellingen van de beweging in Jemen aangevallen door raketten.

Het is maar zeer de vraag of die aanval effectief, laat staan zinvol is. Volgens een analist bij het Sana’a Centrum voor Strategische Studies, is het moeilijk om doelen te vinden in Jemen die aanzienlijke schade kunnen toebrengen. De leiding van Ansar Allah is volgens hem ondergronds gegaan.

Volgens hem zal een aanval tegen de populariteit van Ansar Allah in Jemen alleen maar vergroten. Eigenlijk bewijzen de Verenigde Staten hen daarmee een dienst.

“Ansar Allah zal Israëlische schepen of schepen die op weg zijn naar de havens van bezet Palestina blijven aanvallen”

Bovendien zouden deze vijandelijkheden roet kunnen gooien in de vredesgesprekken die momenteel lopen tussen Ansar Allah en Saoedi-Arabië.

De Jemenitische groepering heeft na de aanvallen van de VS en GB aangekondigd dat ze hoe dan ook zal doorgaan met het aanvallen van Israëlische schepen. “Ze hadden het mis als ze dachten dat ze Jemen zouden afschrikken om Palestina en Gaza te steunen. De groep “zal Israëlische schepen of schepen die op weg zijn naar de havens van bezet Palestina blijven aanvallen”.

 

*          *         *

 

We hebben hier vermoedelijk te maken met de eerste humanitaire zeeblokkade uit de wereldgeschiedenis. De hele wereld staat op deze genocide te kijken zonder dat iets ondernomen wordt. Behalve wat gemakkelijke retoriek doen Westerse landen niets. Integendeel, via wapenleveringen vanuit hun (lucht)havens zijn ze zelfs medeplichtig aan deze slachting.

De enige daadwerkelijke steun op het terrein die werkelijk druk kan uitoefenen, komt er van een straatarm land, dat zelf zwaar gehavend uit een militair conflict komt. Het contrast met het rijke Westen kan niet groter zijn.

 

Bronnen:

Who are Yemen’s ‘Houthis’? Why are they attacking Israel-bound ships in Red Sea?
Who are the Houthis?
Who are the Houthis and how did the US and UK strikes on Yemen come about?
Who are the Houthis?
Who are the Houthis? A simple guide to the Yemeni group

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!