Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Pesticiden gevaarlijk voor boeren

Boeren, hun gezinnen en mensen die in de buurt van intensieve industriële landbouw wonen, zijn kwetsbaar voor de gevolgen van bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de milieuorganisatie Greenpeace.
dinsdag 12 mei 2015

Greenpeace onderzocht de meest recente studies over het verband tussen bepaalde pesticiden en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, en ziekten bij pasgeboren kinderen. Daaruit blijkt dat blootstelling aan sommige pesticiden verband houdt met een aantal soorten kanker. Specifieke middelen, zoals pyrethroïden, kunnen het menselijke immuunsysteem en de hormoonhuishouding verstoren. Pesticiden worden ook in verband gebracht met chronische ziekten zoals astma.

Blootstelling aan middelen tijdens de zwangerschap brengt bijkomende risico's voor het kind met zich mee, doordat gifstoffen via de baarmoeder bij het ongeboren kind kunnen leiden tot geboorteafwijkingen en vertraagde cognitieve ontwikkeling. Het risico voor de gezondheid van kleine kinderen is groter, omdat ze te maken hebben met relatief grotere blootstelling en hun lichaam de middelen langzamer afbreekt, stelt Greenpeace in het onderzoek. Bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor het zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld de organofosfaten, carbamaten, pyrethroïden en neonicotinoïden. Zelfs bij lage blootstelling zouden sommige van deze chemicaliën tot langdurige ondermijning van de gezondheid kunnen leiden.

Onaanvaardbaar

"Het is onaanvaardbaar dat diegenen die ons voedsel produceren het meeste te lijden hebben onder het enorme gebruik van bestrijdingsmiddelen op onze akkers", zegt Brecht Van der Meulen van Greenpeace. "Boeren en hun families dragen de giftige last van ons falende industriële landbouwsysteem. Dit rapport laat duidelijk zien dat bestrijdingsmiddelen nooit 'veilig' zijn en onderstreept de urgentie van een snelle koerswijziging naar ecologische landbouw – voor gezond voedsel en gezonde boeren."

"Het is vandaag nagenoeg onmogelijk om niet in aanraking te komen met pesticiden", zegt Bruno Schiffers, hoogleraar aan de Universiteit van Luik en expert in pesticiden, die de Greenpeace-studie heeft ingekeken. "Je hoeft niet zelf bestrijdingsmiddelen te gebruiken om eraan blootgesteld te worden. De meesten van ons komen ermee in aanraking via voedsel, maar pesticiden zitten ook in de lucht, in het milieu, in water, enzovoort."

De enige zekere manier om onze blootstelling aan giftige pesticiden te beperken, is een omschakeling naar volledig ecologische landbouw, vindt Greenpeace. "Door duurzaam te telen, kan je de bodem, het water en het klimaat beschermen, en de biodiversiteit stimuleren - zonder het milieu te verontreinigen met chemicaliën", zegt Van der Meulen.

Nederlandstalige samenvatting "Pesticides and our Health – A Growing Concern".

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door antbover op woensdag 13 mei 2015

    Een pesticidevrije omgeving, dat is nu nog eens een wensdroom zie, ook bij mij. Echter , er moet volop gewerkt worden een mentaliteitswijziging , vooral bij de voedselproducenten , maar evenzeer , als motor , bij de man in de straat . Hier kan een taks-shift een vrolijke weg zijn naar beperking van het gebruik van dat vergif. Maar ja , multinationals moeten eerst bevraagd worden zeker , over , kunnen wij , politici, zoiets wel doen. Greenpeace : doe zo voort .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties