Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Donoren krenterig voor humanitaire ramp in Syrië

Donoren hebben tijdens een donorconferentie op 31 maart 2015 voor Syrië 3,5 miljard euro hulp beloofd voor het door oorlog verscheurde land. Dat is 4,3 miljard minder dan waar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om gevraagd had.
woensdag 1 april 2015

In zijn toespraak voor 78 potentiële donorlanden en ngo's in Koeweit zei Ban Ki-Moon dat het Syrische volk "slachtoffer is van de ergste humanitaire crisis van onze tijd". Vier van de vijf Syriërs leeft in armoede en ellende, zei hij. Syrië heeft tijdens de vijf jaar dat het nu in oorlog is, veertig jaar aan ontwikkeling verloren.

Zijn oproep om 7,8 miljard euro te doneren voor humanitaire hulp bleek echter niet de gehoopte respons op te leveren. De EU zegden ongeveer 930 miljoen euro, de Verenigde Staten 473 miljoen en Koeweit 466 miljoen. Diverse ngo's en liefdadigheidsinstellingen, waaronder de Turkse Stichting voor Humanitaire Hulp, het Rode Kruis in Qatar en de Islamitische Liefdadigheidsorganisatie van Koeweit, beloofden gezamenlijk ook 466 miljoen euro.

De conferentie heeft dus slechts 3,5 miljard euro opgeleverd, veel minder dan de gehoopte 7,8 miljard. Zonder iets van zijn teleurstelling te laten blijken, concludeerde Ban Ki-Moon dat deze bijdragen een belangrijk verschil kunnen maken voor de 4 miljoen Syriërs die hun toevlucht hebben gezocht in buurlanden en de 5 miljoen die in eigen land nog zonder eten en medische hulp vastzitten in moeilijk bereikbare, belegerde gebieden in het land.

Situatie verslechtert

Valerie Amos, ontslagnemend VN-ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en Noodhulp, zei dat de bevolking van Syrië geconfronteerd wordt met "adembenemende niveaus" van geweld en wreedheid. "Vrede kunnen we niet brengen, maar dit geld kan humanitaire organisaties helpen levens te redden door voedsel, water, schuilplaatsen, medische zorg en andere hulp te bieden aan miljoenen mensen die in nood zijn".

Na de aankondiging van de bijdrage van de EU, zei eurocommissaris Christos Stylianides dat de situatie in Syrië met de dag verslechtert en dat het steeds moeilijker wordt voor hulpverleners om mensen in nood te bereiken. Sinds het begin van het conflict moesten meer dan 11 miljoen mensen hun huizen ontvluchten. Zo'n 3,9 miljoen mensen vluchtten naar buurlanden en meer dan 12 miljoen mensen hebben in Syrië dringend hulp nodig. Dat is 30 procent meer dan een jaar geleden, zei hij.

Vluchtelingen hebben onderdak gezocht in Libanon, Jordanië, Irak, Turkije en Egypte. Andy Baker, regionaal programmadirecteur van Oxfam in Jordanië, zegt in een reactie dat het met betrekking tot Syrië niet om een "spel van getallen" gaat – het gaat om mensenlevens. Burgers die klem zitten in het conflict moeten moeilijke keuzes maken: met een lekkende boot naar Europa, de kinderen vragen om broodwinners te worden of een vroegtijdig huwelijk voor hun dochter arrangeren. "De uiteindelijke keuze is vaak de lekkende boot", zegt hij.

Bron: Pledges for Humanitarian Aid to Syria Fall Short of Target by Billions

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.