Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Spontaan protest tegen Michel I

Op enkele plaatsen brak spontaan protest uit na de bekendmaking van het regeerakkoord van Michel I. In Herstal verlieten werknemers van FN de fabriek. Bij de start van het congres van CD&V betogen militanten van de christelijke vakbond ACV.
donderdag 9 oktober 2014

Het moeten zelden gezien zijn dat er spontaan protest uitbreekt tegen een regeerakkoord waarvan de inkt nauwelijks droog is. Zelfs de namen van de ministers zijn nog niet bekend. 

Een grote delegatie van het ACV vatte post aan de ingang van de Albert Hall in Brussel waar de leden van CD&V zich straks mogen uitspreken over het regeerakkoord. 

In Herstal verlieten enkele honderden werknemers van wapenfabriek FN de werkvloer en bezochten ze scholen en bedrijven in de buurt.

Straks wordt ook nog betoogd bij het congres van MR in Brussel. Onder meer de christelijke bediendecentrale CNE en de Brusselse afdeling van het ABVV mobiliseren hun militanten voor die actie.

Op de VRT was om half vijf een boodschap van de vakbonden te zien tegen de besparingen van de Vlaamse regering. De openbare omroep zal het volgend jaar met 128,5 voltijdse equivalenten minder doen, maar dat pikken de vakbonden niet, klinkt het. Zij deelden vandaag een eerste prik uit.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door jan peeters op donderdag 9 oktober 2014

  Ik ben vooral blij dat FN het werk neerlegt. Zij fabriceren immers de wapens waarmee al miljoenen mensen zijn afgemaakt. Volhouden zo jongens... blijf staken.

 • door Hugo Casteels op donderdag 9 oktober 2014

  Hoeveel van deze protesteerders zijn gewone ACV-leden en hoeveel zijn betaalde medewerkers van de vakbond? Op het CD&V congres waren 12 (twaalf) stemmen tegen. Aan de hand hiervan kan je de spontaneïteit en het draagvlak van deze actie afleiden.

  • door SvenR op vrijdag 10 oktober 2014

   Aan Hugo Casteels.

   Ik was erbij en ben militant voor LBC en was er gisteren bij. De werkgeversfederaties hebben via woordvoerder Bart De W(erkg)ever een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar bekomen. Ik werk zelf in een contactcenter en daar gaat men er bij de werkgeversfederatie van uit dat een agent na maximaal 3 jaar dient te worden vervangen. Diezelfde ondernemers vragen aan de regering om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar, maar zij zullen ze wel niet tewerkstellen. Hoe hypocriet kan je zijn. En laten we niet flauw doen, via een rechtvaardige fiscaliteit is een verhoging van de pensioenleeftijd gewoonweg niet nodig, maar dat gaat vermoedelijk in tegen de zelfbedieningsreflex van de huidige generatie politici. Dit is een propagandaregering, niet meer of niet minder.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties