Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Afvaldumping verstikt het oudste zoetwatermeer Baikal

Ecologen waarschuwen dat het Baikalmeer in het zuiden van Siberië, het oudste en diepste zoetwaterreservoir ter wereld, als gevolg van afvaldumping verandert in een blubberig algenmoeras. De Russische overheid heeft beloofd miljoenen roebels in te zetten om het meer te redden.
donderdag 11 september 2014

Russische media citeren een rapport van Baikal Environmental Wave (BEW), een milieuorganisatie in Irkoetsk, waarin gesteld wordt dat elk seizoen 160 ton vloeibaar afval door afvalverwerkers illegaal in het meer of rivieren in de buurt wordt gedumpt.

De grootste vervuilers zijn echter schepen. Zij produceren jaarlijks 125.000 ton afval. Daarvan wordt slechts 1.600 ton fatsoenlijk verwerkt, volgens het rapport. Het afval heeft een sterke groei van algen en andere plantensoorten veroorzaakt, die het natuurlijke drainagesysteem in het meer blokkeren en de oorspronkelijke vegetatie verdringen.

Papierfabriek

Milieuactivisten pleiten ervoor om vrachtwagens van afvalverwerkingsbedrijven uit te rusten met gps-systemen, zodat gecontroleerd kan worden waar ze hun afval afleveren. Ook zou moderne technologie ingezet kunnen worden om het meer schoon te maken en de plaatselijke bevolking voor te lichten over de problematiek. Vrijwilligers halen nu al veel afval uit het meer.

In 2013 besloot de Russische overheid een papierfabriek bij het Baikalmeer te sluiten. Deze fabriek was tot dan toe de grootste vervuiler, maar ook een van de grootste werkgevers in het gebied. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Ecologie van de regio Irkoetsk, Oleg Kravtsjoek, zei onlangs de komst van "milieuvriendelijke bedrijven" te willen stimuleren.

Sinds de sluiting van de papierfabriek is de werkloosheid in de regio gestegen van 1,2 naar 6 procent. Zo'n tweeduizend werknemers van de fabriek slaagden er na de sluiting niet in nieuw werk te vinden, meldt de Russische krant Pravda.

Waterzuivering

Volgens persbureau Rianovosti heeft de Russische regering eind augustus 2014 aangekondigd ruim 6 miljoen euro uit te trekken voor de bescherming van het meer. Dat geld moet onder meer gebruikt worden voor waterzuiveringsfabrieken en afvalverwerking. Dit jaar geven de Russische autoriteiten bijna 13,5 miljoen euro uit aan een nationaal programma om het meer te beschermen.

Lake Baikal, world's deepest body of freshwater, turning into swamp – ecologists

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.