Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Greenpeace blokkeert Wetstraat

Milieuorganisatie Greenpeace blokkeert de toegang tot de federale regeringsonderhandelingen uit protest tegen de plannen om oude reactoren langer actief te houden. De organisatie eist andere ingrepen, zoals energiebesparing en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie.
woensdag 10 september 2014

De regeringsonderhandelaars overwegen om Doel 1 en Doel 2 langer op te houden dan 2015, maar dat is totaal onverantwoord, zegt Greenpeace. Activisten van de organisatie, onder wie directeur Michel Genet, blokkeren daarom de toegang tot de formatiegesprekken.

“MR, Open VLD, N-VA en CD&V sluiten op dit moment een cruciaal akkoord voor de energietoekomst van ons land. En het gaat de verkeerde richting uit”, zei Michel Genet enkele minuten voordat hij naar Wetstraat 10 vertrok.

In 2011, nadat Doel 1 en Doel 2 de befaamde stresstests hadden ondergaan, deed het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een reeks belangrijke aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. Maar uit een recent rapport van datzelfde agentschap blijkt dat een groot deel van deze maatregelen nooit genomen zijn, omdat de twee kernreactoren zouden sluiten in 2015. Om de aanbevelingen nu nog te implementeren zou twee tot drie jaar nodig zijn, met een kostenplaatje van minstens 600 miljoen euro per reactor, zegt Greenpeace.

Nep-oplossing

"We kunnen niet aanvaarden dat de onderhandelaars zo licht over het Belgische energiebeleid gaan. Doel 1 en Doel 2 langer openhouden is een nep-oplossing die onze bevoorradingsproblemen op korte termijn niet zal oplossen", zegt Genet. "De onderhandelaars denken dat ze ons op het goede spoor zetten, maar dit is prutswerk waarmee ons land steeds verder achterop hinkt inzake energiebeleid".

Greenpeace verzet zich tegen een "nieuwe blunder" nadat vorig jaar het FANC de toestemming heeft gegeven om de "scheurtjesreactoren" Doel 3 en Tihange 2 weer aan te schakelen, met de geruststelling dat ze “101 procent betrouwbaar zijn”. "Intussen weten we beter. De onderhandelaars mogen beslissen wat ze willen, maar het is uiteindelijk het FANC dat groen licht moet geven voor een levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2."


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door gg op donderdag 11 september 2014

    Deze hele discussie toont alleen maar dat er veel te veel zelfverklaarde experts zijn. Doel 1 en 2 kunnen en zullen niet langer opengehouden worden. Zo'n verlenging vraagt jaren voorbereiding, bovendien is het economisch onhaalbaar om voor een korte periode (minder dan 10 jaar) te verlengen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties