Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

1 op 7 huishoudens VS heeft te weinig geld voor eten

Meer dan 14 procent van de Amerikaanse huishoudens – een op de zeven – heeft moeite om dagelijks goed voedsel op tafel te zetten. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat gisteren verscheen.
donderdag 4 september 2014

Het cijfer ligt al sinds de economische crisis hoger dan 14 procent, met vorig jaar een volgens het USDA te verwaarlozen daling: van 14,5 procent in 2012 naar 14,3 procent in 2013. Het rapport spreekt bij deze groep van "voedselonzekerheid", wat betekent dat het niet noodzakelijk om honger hoeft te gaan.

Vijf procent gaf echter aan te kampen te hebben met "zeer lage voedselzekerheid", wat wil zeggen dat iemand in het gezin minder moest eten dan hij of zij zou willen, of dat maaltijden werden overgeslagen.

De problemen zijn meestal niet chronisch. Arme gezinnen hebben vaak moeite om eten te kopen op bepaalde momenten in het jaar, of aan het einde van de maand.

Diabetes

Uit een onderzoek van Feeding America, een netwerk van tweehonderd voedselbanken, blijkt dat niet alleen werklozen met problemen kampen. Meer dan de helft van de cliënten van de voedselbanken heeft werk.

Nancy Roman, hoofd van de Capital Area Food Bank in Washington, zei aan website Voanews.com dat goedkoop voedsel uiteindelijk duur kan uitpakken. "Mensen die slecht eten, hebben een veel hogere kans om ziekten zoals diabetes of hartproblemen te krijgen."

Achtenvijftig procent van de huishoudens die Feeding America bevroeg, heeft een gezinslid met hoge bloeddruk, en een derde een gezinslid met diabetes.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.