Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VS gebruiken TTIP tegen EU klimaatplannen

De bijdrage werd niet nagelezen door een lid van de redactie
De VS en Canada gebruiken onderhandelingen over het TTIP-vrijhandelsakkoord om de EU-klimaatdoelstellingen onder druk te zetten. Dat zeggen verschillende grote milieuorganisaties op basis van een nieuw rapport.
vrijdag 18 juli 2014

De EU is verwikkeld in verregaande onderhandelingen met Canada en de VS over het TTIP-vrijhandelsakkoorden. De onderhandelingen, die achter gesloten deuren verlopen, hebben betrekking op onder meer voeding, energie, consumentengoederen en financiële diensten. Ze zullen een belangrijke impact hebben op de levens van burgers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Uit uitgelekte documenten blijkt echter dat de VS onderhandelingen als een hefboom gebruiken om de Europese klimaatdoelstellingen af te zwakken of te vertragen. Zo blijft de EU meer afhankelijk van olie en gas uit de VS. Canada voert op zijn beurt een agressieve lobbycampagne om de invoer van bijzonder vervuilende olie uit de Canadese teerzanden op te dringen aan de EU.

Elf leden van het Amerikaanse Congres vroegen in een brief al om uitleg van de Amerikaanse handelsgezant bij de onderhandelingen. Ze wijzen er op dat Amerikaanse pogingen om de Europese klimaatinspanningen te ondermijnen, lijnrecht zouden ingaan tegen de doelstellingen van het Climate Action Plan van president Barack Obama.

"Teerzandolie is een van de meest klimaatonvriendelijke brandstoffen op de planeet", zegt Ilana Solomon van de Amerikaanse organisatie Sierra Club."Het is schokkend dat de VS de EU onder druk zetten om de klimaatdoelstelling af te zwakken, terwijl de regering-Obama het heeft over haar engagement om de klimaatverandering aan te pakken."

De milieuorganisaties vrezen dat de aanvallen door de VS en Canada het klimaatbeleid van de EU effectief beinvloeden. "De EU faalt opnieuw om het eigen beleid te verdedigen", zegt Fabian Flues van Friends of the Earth Europe (FoEE). "Het vrijhandelsakkoord wordt als een Trojaans paard gebruikt om vuile olie uit de teerzanden naar de Europese kusten te vervoeren. Schone brandstofstandaarden kunnen zo de eerste slachtoffers zijn van dit handelsakkoord, nog voor het gesloten is."

"De Europese Commissie voert altijd aan dat de vrijhandelsakkoorden het 'recht om te reguleren' niet ondermijnen", zegt ook Jos Dings van de organisatie Transport & Environment. "Prima. Het echte probleem is echter dat vrijhandelsakkoorden een 'vrees om te reguleren' creëren."

U.S. Accused of Forcing EU to Accept Tar Sands Oil

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.