Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Justitie VS geeft financiële aasgieren vrij baan tegen Derde Wereld

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigert een gerechtelijk beroep van Argentinië tegen Amerikaanse hefboomfondsen te behandelen. Het verhindert daarmee de herstructurering van Argentijnse schulden en geeft zogenoemde aasgierfondsen vrij baan in arme landen.
dinsdag 17 juni 2014

DeWereldMorgen.be

Het besluit, dat maandag 16 juni bekendgemaakt werd, is een klap in het gezicht van Argentinië. Dat land voert al jaren strijd met twee Amerikaanse hefboomfondsen in een poging een grote herstructurering van schulden te verkrijgen. De afwijzing van de rechtbank heeft ook gevolgen voor andere landen die naar schuldverlichting zoeken.

"Ik ben nog steeds duizelig van dit nieuws", zegt Eric LeCompte, directeur van Jubilee USA, een overkoepelende organisatie van religieuze anti-armoedegroepen. "Het gedrag van de hefboomfondsen wordt niet alleen goedgekeurd, het wordt zelfs aangemoedigd. Nu hebben ze juridische instrumenten in handen om ook landen als Ivoorkust en Zambia snel op de knieën te krijgen."

Met de afwijzing van het beroep houdt het Hooggerechtshof een uitspraak van een lagere rechter in stand. Die besliste dat Argentinië 1,5 miljard dollar moet betalen aan schuldeisers. Een tweede besluit van het Hooggerechtshof geeft obligatiehouders bovendien de macht om banken wereldwijd te dwingen mee te werken aan het traceren van Argentijnse tegoeden.

Geld voor ontwikkeling opeisen

Op het spel staat de strategie van een aantal hefboomfondsen die vooral in de VS gevestigd zijn. Zij kopen ver onder de nominale waarde schulden op van arme landen, waarvan de kans klein is dat ze afbetaald worden. Vervolgens proberen ze via de rechter in de VS af te dwingen dat de betrokken regeringen alsnog de volledige schulden met rente terugbetalen. Op die manier kunnen ze beslag leggen op overheidsinkomsten en internationaal ontwikkelingsgeld.

Deze fondsen gaan door met hun juridische strijd, zelfs als andere investeerders instemmen met schuldverlichting en genoegen nemen met een lager rendement, zodat het land in kwestie kan beginnen aan economisch herstel. Eén investeerder of aasgierfonds kan zo op zichzelf voorkomen dat een schuldherstructureringsplan voor een land wordt uitgevoerd, want juridisch gezien kan zo'n overeenkomst alleen uitgevoerd worden met toestemming van alle betrokken schuldeisers samen.

Argentinië belandde in 2001 in een economische crisis en bleek niet meer in staat uitstaande staatsobligaties af te lossen. In de tien jaar daarna probeerde Argentinië twee keer deze schuld af te waarderen. Hoewel 93 procent van de schuldeisers daar uiteindelijk mee akkoord ging, weigerden twee Amerikaanse hefboomfondsen, NML Capital en Aurelius. Zij stapten naar de rechter.

Extreme winsten garanderen

Critici vrezen dat het besluit van het Hooggerechtshof, dat de strategie van aasgierfondsen legitimeert, meer investeerders zal aanmoedigen dergelijke constructies op te zetten. "Dit gedrag leverde al de hoogste rendementen in de wereld op en dit besluit maakt het acceptabel en nog winstgevender. Investeerders hoeven nu geen kostbare rechtszaken meer te voeren", zegt LeCompte van Jubilee USA.

"Het is moeilijk te zeggen hoeveel investeerders hier in zullen stappen. We kunnen echter aannemen dat ze geïnteresseerd zijn in acties die én wettelijk toegestaan zijn, én extreme winsten opleveren."

Sommige analisten beweren dat het NML en Aurelius niet zozeer te doen was om het geld van Argentinië, als wel om het legitimeren van hun strategie op lange termijn. De potentiële negatieve gevolgen kunnen divers zijn. Tegoeden van arme landen en internationaal ontwikkelingsgeld kunnen het doelwit worden van roofzuchtige investeerders.

De activiteiten van multilaterale geldleners zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of de Club van Parijs, die schuldverlichting voor negentig landen heeft gefaciliteerd, kunnen hier ernstig door bemoeilijkt worden. Investeerders zullen vanaf nu waarschijnlijk tegen herstructurering van schulden zijn, omdat hun rendementen daarmee in het geding komen.

Internationaal lopen er diverse initiatieven om aasgierfondsen tegen te werken en een formeel internationaal arbitragesysteem in te stellen voor overheidsschulden. Onder meer het IMF en verschillende VN-organen zijn hiermee bezig. Ook het Amerikaanse Congres werkt aan wetgeving op dit terrein. Eerdere pogingen van het Congres mislukten om de activiteiten van de hefboomfondsen te reguleren.

U.S. Supreme Court “Validates” Vulture Fund Activities

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.