De vale gier (Gyps fulvus) voedt zich vooral met de karkassen van dode runderen (WikiMediaCommons)
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Belgische ngo’s verdedigen wet tegen werking aasgierfondsen

De ngo's 11.11.11. en zijn Franstalige partner CNCD-11.11.11 en het CADTM zullen op 7 maart getuigen voor het Grondwettelijk Hof. Zij verdedigen samen met de Belgische Staat de wet van 2015 tegen de aasgierfondsen. Het aasgierfonds NML Capital wil deze wet ongrondwettelijk laten verklaren.

donderdag 1 maart 2018 16:01
Spread the love

De drie ngo’s 11.11.11, CNCD-11.11.11 en het CADTM scharen zich achter de Belgische wet van 2015 die aasgierfondsen in België verbiedt. (CADTM is de afkorting van Comité pour l’annulation de la dette du tiers-monde, nu is dat het Comité pour l’abolition des dettes illégitimes = Comité voor de afschaffing van de illegitieme schulden). Het aasgierfonds NML Capital heeft klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de wet ongeldig te laten verklaren.

NML Capital is eigendom van Paul Singer, een Amerikaan die rijk is geworden met het aftroggelen van derdewereldlanden. Een aasgierfonds is een commercieel bedrijf dat openbare schulden van landen overkoopt van schuldeisende banken of staten. Die kopen ze over aan zeer lage prijzen, waarna ze gaan procederen tegen de schuldlanden om alsnog de schulden aan hen te betalen. Het gaat daarbij niet om de nominale schulden, maar om bedragen die tot tientallen malen groter zijn dan het oorspronkelijk leningsbedrag.Paul Singer was een welkome gast op het World Economic Forum van 2013 in Davos (World Economic Forum).

Deze aasgierfondsen eisen de financiële middelen op van overheidsdiensten voor gezondheidszorg en onderwijs. Zij laten beslag leggen op overheidsgelden op buitenlandse rekeningen, waardoor het betrokken land geen invoer en uitvoer van goederen en diensten kan organiseren. Deze fondsen zijn zelf geregistreerd in belastingparadijzen zoals de Virgin Islands, de Cayman Islands en de Amerikaanse staat Delaware.

In 2015 heeft de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers als eerste (en voorlopig enige) land ter wereld een wet goedgekeurd die de werking van dergelijke aasgierfondsen onmogelijk maakt. Het wetsvoorstel werd bijna unaniem goedgekeurd door meerderheid en oppositie.

De advocaten van NML Capital zullen op 7 maart eveneens hun argumenten voorleggen aan het Grondwettelijk Hof. Voor aanvang van de zitting zullen de betrokken ngo’s een symbolische actie houden op het Koningsplein in Brussel voor het Hof met een flashmob en een die-in.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!