Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

N-VA zuigt VB leeg maar wordt niet incontournable

Veel winnaars of net geen verliezers op het podium bij de verkiezingen van 25 mei. N-VA is de grote slokop maar riskeert opnieuw een pyrrusoverwinning. CD&V en SP.A hielden naar eigen zeggen stand. Groen kon de stap vooruit niet helemaal verzilveren in extra zetels en Peter Mertens komt niet in het parlement.
maandag 26 mei 2014

N-VA haalt in Vlaanderen verpletterend uit. De Vlaams-nationalistische partij haalt in de Kamer 32,8 procent. In het Vlaams Parlement klokt de partij af op 32,3 procent. Volgens Bart De Wever gaf de kiezer zijn partij een sterk mandaat. Hij drong aan op een “logische, sterke coalitie in Vlaanderen” en hij riep de andere partijen op om de belangen van Vlaanderen veilig te stellen op federaal niveau.

Toch zou dit opnieuw kunnen uitdraaien op een pyrrusoverwinning voor de troepen van Bart De Wever. Federaal won de partij vooral door het Vlaams Belang leeg te zuigen. CD&V en Open VLD winnen elk een zetel. SP.A blijft status quo. In de regering-Di Rupo hadden deze drie Vlaamse traditionele partijen geen meerderheid. Dankzij de winst van CD&V en Open VLD hebben ze deze keer wel meer dan 50 procent.

PS krijgt in het federaal parlement een pandoering van net geen 5 procent maar de socialisten blijven wel de grootste politieke familie. Ze hebben samen drie zetels meer dan N-VA. Uittredend premier Di Rupo verwees daar uitdrukkelijk naar in zijn toespraak.

Anderzijds heeft een rechtse coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en MR en CDH een zeer ruime meerderheid.

Ook in het Vlaams Parlement is een traditionele tripartite mogelijk. CD&V verliest er 4 zetels en Open VLD 2, maar samen met SP.A halen ze 64 zetels, Twee zetels op overschot voor een meerderheid. Voor een centrumrechtse Vlaamse regering heeft N-VA CD&V nodig. De Vlaamse christendemocraten hebben ondanks hun verlies daardoor meer dan ooit de sleutel in handen.

Liesbeth Homans haalt bijna drie keer zoveel voorkeurstemmen als Geert Bourgeois, terwijl de kieskring Antwerpen maar anderhalve keer meer kiezers telt dan West-Vlaanderen. Homans is daarmee de gedoodverfde minister-president van de Vlaamse regering, als N-VA er tenminste niet afgereden wordt.

Vlaams Belang leeggezogen

Voor veel progressieven is het verschrompelen van het Vlaams Belang een lichtpuntje. In het Federale Parlement houdt Vlaams Belang nog drie van de twaalf zetels over. Twee daarvan komen dan nog eens uit thuishaven Antwerpen. In verschillende provincies zakt de extreemrechtse partij onder de kiesdrempel. In Vlaanderen verliest het VB in één klap 15 zetels. Ex-voorzitter Bruno Valkeniers raakte daardoor niet verkozen.

Nadat eerder 55 politici de overstap maakten van het Vlaams Belang naar N-VA zitten nu ook de VB-kiezers bij de partij van De Wever. Recente interviews van Liesbeth Homans ('racisme is relatief') zullen daar niet vreemd aan zijn. N-VA zal die kiezers ook tevreden moeten houden. Als N-VA in een regering stapt, kan je met een boutade zeggen dat het cordon sneuvelt. Het verdwijnen van het Vlaams Belang lost het probleem van de verrechtsing en het racisme niet op in Vlaanderen.

Groen stijgt, Peter Mertens net geen zetel

Groen gaat federaal 1,3 procent vooruit en Vlaams 1,6. Enkel in het Vlaams Parlement vertaalt zich dat in extra zetels (+ 3). In de kieskring Antwerpen flirt de partij dankzij het Almaci-effect en de heisa rond de Oosterweelverbinding met de tien procent. In de stad Antwerpen zit Groen zelfs SP.A op de hielen.

PVDA haalt de verhoopte zetel van Peter Mertens niet binnen. De partij strand op een zucht van de kiesdrempel (4,5 procent). Aan Franstalige kant haalt PTB wel twee zetels binnen. Volgens Peter Mertens zal de tweetalige Raoul Hedebouw het ook voor de Nederlandstalige werknemers opnemen.

Kris Peeters verliest

SP.A verliest zowel in Vlaanderen (-1,3 procent) als op federaal niveau (-0,9 procent). De socialistische partij zakt daarmee onder het historisch dieptepunt van de vorige verkiezingen. Dankzij het spel van de kieskringen verliest SP.A wel geen zetels. In Vlaanderen verliest CD&V onder Kris Peeters maar liefst vier zetels.

Toch toonden beide partijen zich tevreden. “CD&V heeft stand gehouden”, zei Kris Peeters. Hij liet het initiatief voor de vorming van regeringen wel aan N-VA.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback gaf een aparte draai aan de oproep tot linkse samenwerking die zijn partijgenote Yasmine Kherbache vorige week deed. Hij ziet SP.A als de partij die links kan verenigen zoals N-VA rechts verenigde. Alleen heeft N-VA rechts en dan vooral extreemrechts gekanibaliseerd. Van rechtse frontvorming is er geen sprake. Zou Tobback echt de ambitie hebben om Groen en PVDA leeg te zuigen?

Open VLD daalde in Vlaanderen en steeg op federaal niveau. De liberale partij heeft de winst in het federaal parlement te danken aan Maggie De Block. Dankzij een harde houding tegenover enkele jonge Afghaanse vluchtelingen wist zij zich snel heel populair te maken.

PS niet oppermachtig

Aan Franstalige kant kon MR de kloof met de PS wat dichten. In het Waals Parlement verliezen de Franstalige socialisten 2,2 procent maar ze winnen er wel een zetel bij. In het Brussels Parlement zou MR de grootste partij worden, maar dat is onder voorbehoud want de resultaten in Brussel zullen pas in de loop van maandag definitief zijn.

Ecolo is de grote verliezer. Federaal dondert de partij vier procent achteruit. Ecolo maakte deel uit van de olijfboomcoalitie in het Waals Gewest en betaalt daar een zware prijs voor. De Franstalige groenen verliezen bijna tien procent en houden minder dan de helft over.

Europees doet N-VA'er Johan Van Overtveldt het minder slecht dan verwacht. Open VLD die met Verhofstadt nochtans de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie in huis had, verliest een half procent.

Voor SP.A resulteerde de minimale achteruitgang met 0,1 procent in het verlies van de zetel van Said El Khadraoui.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Florian op maandag 26 mei 2014

    Groen haalt wel degelijk ook in de Kamer een extra zetel. (Evita Willaert, Oost-Vlaanderen, volledige resultaten)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties