Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Razzia in onthaalcentrum vluchtelingen

Op woensdag 2 april viel de politie binnen in een vijftal woningen, van en gelieerd aan de vzw VLOS (Vluchtelingenondersteuning Sint-Niklaas). Officieel had die actie plaats om de staat van de woningen te controleren. Dat er bij de actie vijf personen zonder geldige verblijfspapieren werden opgepakt, heet 'toeval'.
vrijdag 4 april 2014

Was de staat van de woningen werkelijk voorwerp van inspectie? Twee gezinnen zonder geldige verblijfspapieren werden opgepakt. Eén gezin, waartoe een kind van nauwelijks een jaar behoorde, werden in een zogeheten terugkeerwoning geplaatst. Een ander gezin, bestaande uit een gehandicapte vrouw en haar zoon, werd naar een gesloten centrum overgebracht.

Jozef Hertsens, coördinator van het VLOS is er het hart van in. “Het gaat immers om mensen die vaak al trauma's hebben opgelopen, die zich in een erg precaire situatie bevinden. De manier waarop ze nu worden aangepakt is beneden alle peil.”

Zwart maken

Dat het hier gaat om een onderzoek naar de kwaliteit van de aan de vzw gelieerde panden, is larie volgens Hertsens. “Op dit moment heb ik er het gissen naar waarom men precies binnengevallen is. Men heeft trouwens niet alleen mensen zonder geldige verblijfspapieren opgepakt. Ook werden er computers en dossiers in beslag genomen tijdens de actie. Ik vermoed dat onze lijnen op dit moment ook afgeluisterd worden. Zo ver gaat het.”

Het lijkt er in ieder geval op dat het parket iets anders op het oog heeft dan de staat van de woningen. Het feit dat ook de privéwoning van Herstsens zelf werd aangedaan, versterkt dit vermoeden. Volgens Hertsens wil men er alles aan doen om zijn vzw in een kwaad daglicht te stellen. “Men heeft vermoedelijk de computers in beslag genomen in een poging om ons te kunnen beschuldigen van mensensmokkel. Men wil onze organisatie zwartmaken en aan banden leggen. Enkel en alleen omdat wij ons inzetten voor mensen met de meest zwakke positie in onze samenleving.”

Spierballengerol

Het motief achter dit alles? “Politiek”, zo verzekert iemand die actief is binnen het vluchtelingenwerk. “Illegalen helpen is niet strafbaar. Maar men probeert het wel zo moeilijk mogelijk te maken. Deze actie past in dit kader. Het heeft volgens mij te maken met politiek spierballengerol. Men wil aantonen dat er kordaat opgetreden wordt tegen asielzoekers.”

“We hadden er weet van dat dit soort acties ook plaatsvindt in Antwerpen. Ook daar valt men woningen binnen onder het mom van inspectie om illegalen op te pakken. Blijkbaar brengt men deze voortvarende aanpak nu over naar Sint-Niklaas.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Rudy Baker op vrijdag 4 april 2014

    Afspraken tussen NVA-Antwerpen en NVA-StNiklaas? Daarbij misbruik maken van het gerechtelijk apparaat voor electorale doeleinden? Is dit niet iets dat men zou kunnen omschrijven als 'politieke racketeering'. En dus strafbaar. Dat zou het toch moeten zijn. Het valt op dat het lokale gerechtelijk apparaat zich hier wel erg gewillig laat gebruiken.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties