De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zonder arbeidsherverdeling gaat de jeugdwerkloosheid in de Franse voorsteden naar 80 % stijgen.

Zonder arbeidsherverdeling gaat de jeugdwerkloosheid in de Franse voorsteden naar 80 % stijgen.

zondag 12 februari 2017 14:17
Spread the love

Ik vraag me af hoe “men” dat kan voorspellen, vooral omdat het gaat om 30 % op zo’n korte periode. Kondigen de bedrijven dat aan? Wat er ook van zij, het lijkt erop dat de problemen schrikwekkende proporties gaan aannemen. Meer van hetzelfde – brute bezuinigingen en besparingen om de begrotingstekorten te compenseren – is een garantie voor nog meer miserie. Om tienduizenden banen te creëren, nu eenmaal de enige manier om grote groepen ook nog eens veelal laaggeschoolden in een land in economische stagnatie (eufemisme) een zinvol bestaan te geven, zijn er niet veel opties.

De Europese oplossingen moeten er komen, ook omdat de extreem-rechtse voor velen zo verleidelijk zijn. “Als we de unieke kans niet grijpen om weer voor onszelf te gaan zorgen, dan komen we nooit uit het moeras waarin we nu zitten met onze 700.000 werklozen. Dat is precies de keuze waar wij vandaag voor staan: Ons richten op de toekomst en op de wereld, of ons vast kluisteren aan Brussel en ten onder gaan.”

https://www.pvv.nl/index.php/36-fj-related/geert-wilders/7614-pvvopinie100514.html

In Nederland gaat het weer in de goede richting, maar de crisis in de mediterrane landen gaat niet met wat reparatiewerk voorbijgaan. Een onderkomen huis moet grondig gerenoveerd worden, en zonder geld – uiteraard vele miljarden – die moeten komen van diegenen die ze op overschot hebben gaat het richting ruïne.

————————————————-

“Het baart Stiegler grote zorgen dat door automatisering en robotisering de werkloosheid schrikbarend zal toenemen. In veel Franse voorsteden ligt de jeugdwerkloosheid nu al rond de 50 procent en die zal de komende 10 jaar waarschijnlijk oplopen naar 80 procent.”

“Hij legt uit dat we in de jaren tachtig en negentig onze ziel hebben verkocht aan het kapitalisme. Er ontstond een systeem dat niet langer het beste uit de mens wilde halen, maar zoveel mogelijk aan hem wilde verkopen.

Stiegler ziet het fundamentalisme als een symptoom van onze kapitalistische ziekte. Bijna de helft van de Franse fundamentalisten was aanvankelijk geen moslim; ze zijn het later pas geworden. “Terreurgroep IS heeft goed begrepen dat in de Europese voorsteden honderdduizenden jongeren in wanhopige omstandigheden zitten te wachten op iemand die hun een ideaal geeft.”

http://www.ninefornews.nl/de-oorzaak-van-onze-ziekte-is-het-westerse-kapitalisme/

De conclusie is: men zal de misnoegde losers eronder moeten houden met een extreem-rechtse oplossing of inderdaad het kapitalisme ingrijpend hervormen.

Veel steden in Zuid- en zelfs Noord-Amerika kennen gewelddadige jongerenbendes met vuurwapens. Vaak zelfs geromantiseerd door rappers … Hoeveel (meer) doden gaan er vallen door “normaal” gettogeweld, maar ook escapistisch drugsgebruik, zelfmoorden, alcoholisme, … i.p.v. wereldwijd opgemerkte aanslagen?

———————————————————————–

“De affaire-Théo heeft andermaal de aandacht gevestigd op de slechte verhoudingen tussen de politie en de jongeren uit de banlieue, veelal van Maghrebijnse of Afrikaanse afkomst. In juli vorig jaar overleed Adama Traoré na een arrestatie in Beaumont-sur-Oise. Volgens een gerechtelijk arts leed hij aan een ‘zware infectie’, een verklaring die in de banlieue net zo min werd geloofd als het verhaal dat de wonden van Théo ‘per ongeluk’ zijn ontstaan. Bij een contra-autopsie was de infectie opeens verdwenen en de zaak-Traoré is nog altijd in onderzoek.

Anderzijds is er ook veel geweld tegen de politie. Zo pleegden jongeren in oktober in Viry-Châtillon met een molotovcocktail een aanslag op een politieauto, waarbij twee agenten ernstig gewond raakten.

De verhouding tussen de politie en jongeren uit minderheidsgroepen is in Frankrijk veel slechter dan in andere landen, constateerde de politicoloog Sebastian Roché. In Frankrijk worden minderheden vaker gecontroleerd, waarbij zulke controles ook vaker uit de hand lopen, stelde hij. ‘Er is een structurele spanning tussen de politie, de arme buurten en jongeren uit minderheidsgroepen. Zelfs voordat de politie ingrijpt, weten beide partijen dat het slecht gaat aflopen’, zei Roché in Le Parisien.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/demonstratie-voorstad-parijs-loopt-uit-op-vernielingen-en-brandstichting~a4461452/

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!