De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zesde Extinctiegolf bleef onopgemerkt, maar nu is er Gerardo Ceballos en “Stop Extinction”

vrijdag 14 augustus 2020 09:27
Spread the love

Goede morgen. De Standaard brengt vandaag in de krant voor het O.L.H-Hemelvaart weekend een naar mijn gevoel historische bijdrage. Sinds tien of twintig jaar speelt in mijn achterhoofd de strategische gedachte dat van alle problemen die er voor de Mensheid het meest toe doen, waarschijnlijk het risico dat de mensheid de dieren doet uitsterven, op termijn het allergrootste is. En helaas tot voor kort het minst opgemerkte. In de laatste aflevering van de reeks “Zieners” interviewt Inge Renson de Mexicaanse hoogleraar conservatiebiologie Gerardo Ceballos over drie pagina’s. Ik kom er later op terug.

 

De boodschap is indringend, alarmerend, maar toch ook hoopvol. “Met al mijn kennis denk ik dat de menselijke samenleving gaat instorten” is wat de geëngageerde wetenschapper aan de ene kant ziet; anderzijds is hij een van de eerste topwetenschappers die er goed in slaagt gehoord te worden. Hij zet samen met zijn senior collega Paul Ehrlich uit de VSA een organisatie op genaamd “Stop Extinction”. Die groeit zeer snel. In eigen land heeft hij de gevaarlijk dalende aantallen van o.a. zeeschildpadden spectaculair kunnen doen toenemen. Een multimiljardair die Ceballos hoorde spreken, komt met groot geld over de brug.

 

Ceballos brengt klare data maar heeft ook een krachtig plan. Zo spreekt hij over het opkopen van bepaalde regenwouden met verbod op betreden. De inzichten in de economische aspecten van het redden van de dieren en dus de Mensheid bij de man vallen me op. Ik hoop dat zijn talenten in uiteenlopende gebieden en zijn “punch” hem zullen doen slagen.

 

Ik ben zeer blij met de snel stijgende aandacht voor dit probleem, dit gevaar dat ik bij de grote drie risico’s voor de mensheid reken. De zesde extinctiegolf dus, naast opflakkering van Oorlogsgeweld en de Klimaatopwarming.

 

(Momenteel dreigt een oorlog tussen Griekenland en Turkije, de Franse president Macron stuurt twee oorlogsschepen naar het gebied.)

 

Ceballos benadrukt overigens dat de nieuwe virussen zoals Covid19-Sars2, die zoönosen zijn, te maken hebben met een gelijkaardige, helemaal verkeerde (en met name al te respectloze) omgang van de mens met onze “fellow creatures”, de Dieren.

 

Het is wat eigenaardig dat de krant het nieuws niet op de cover brengt, maar dit is misschien het beste: het is bekend dat de mens het meest getroffen wordt door nieuws dat hem ‘zijdelings’ bereikt…

 

Foto: Ceballos wijst erop, als case study voor het belang van de ‘welvaart der dieren’ voor het leven en overleven van de mensheid, dat de Olifant de spontane, geniale & onvervangbare beheerder is van de Savanne. Hij houdt het gras kort, anders zouden de aantallen ratten en muizen exploderen. Met groot gevaar voor de mens, wegens de ziektekiemen die deze sociale knaagdieren dragen.

 

Beeld: olifantenfamilies in hun natuurlijke habitat. Hansdam, Flickr

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!