De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Worden mannen zwanger?
Mannen, Onderzoek, Zwangerschap, Symptomen, Prolactine -

Worden mannen zwanger?

zondag 23 oktober 2011 11:54
Spread the love

Mannen worden uiteraard niet zwanger, maar wanneer hun partner dat wel is ervaren ook zij een schokkend aantal zwangerschapssymptomen. Dat schrijft Jena Pincott in haar nieuwe boek ‘Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies?: The Surprising Science of Pregnancy.’ ‘Wat kunnen mannen verwachten wanneer zij in verwachting is?’, vraagt ze zich af in The Wall Street Journal.

Dat ze net als hun vrouw zullen bijkomen. Tot 15 kilo zelfs en dat tijdens haar zwangerschap.

Maar er is meer. Toekomstige vaders kunnen op zijn minst ook een van de volgende zwangerschapssymptomen verwachten: ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, zin in welbepaald voedingswaren of gerechten, humeurigheid en slaapproblemen. Die symptomen doen zich meestal voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, verdwijnen daarna om terug te komen in de laatste maanden van de zwangerschap.

Het gaat niet om een om een of andere stuiptrekking van de moderne metroseksueel. Het is een goedaardige biologische reactie op aankomend vaderschap dat lang onbespreekbaar was omdat echte mannen… geen last mogen hebben van ochtendmisselijkheid.

Twee onderzoekers, Anne Storey en Katherine Wynne-Edwards, zochten naar een verklaring achter dit biologische fenomeen en zoomden in op een hormoon dat naar de naam prolactine luistert en aanzet tot melkproductie. Omdat het prolactineniveau tijdens een zwangerschap sterk stijgt, worden suikers en vetten minder snel verbrand, wat de gewichtstoename uitlegt. Bij mannen vermindert prolactine het libido; het maakt mannen zachter, meer voldaan en emotioneel scherpzinniger.

Uit hun onderzoek blijkt nu dat mannen van zwangere vrouwen prolactineniveaus vertoonden die de niveaus van die vrouwen weerspiegelden. Hoe meer man en vrouw in harmonie leven in de maanden voor de geboorte van hun kind, hoe hoger het prolactineniveau bij de man was. En hoe hoger deze niveaus, hoe extremer de voormelde zwangerschapssymptomen ook bij de man opspelen.

Deze resultaten zijn goed nieuws voor de zwangere vrouwen: mannen met significant hogere niveaus prolactine blijken meer gehecht aan hun baby dan mannen met lage niveaus.

Beide onderzoekers concluderen dat mannen over een ingebouwd mechanisme beschikken dat hen voorbereidt op het vaderschap en het familieleven.

http://www.amazon.co.uk/Chocolate-Lovers-Have-Sweeter-Babies/dp/1439183341

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203476804576614901064779300.html?mod=googlenews_wsj

Bron : The Wall Street Journal / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!