De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie zijn de True Finns?
Europa, Finland, True Finns, Timo Soini -

Wie zijn de True Finns?

maandag 18 april 2011 12:50
Spread the love

De verkiezingsoverwinning in Finland van de populistische anti-europartij True Finns onderlijnt een pan-Europese trend waarbij uiterst-rechts en populistische politieke partijen profiteren van de economische misnoegdheid onder de bevolking en de grote vraagtekens bij de Europese immigratiepolitiek. De True Finns, die in 2007 amper 4,1% van de stemmen behaalden, eindigden gisteren op een verbazingwekkende 19%, bijna een vervijfvoudiging van hun score, dus.
In Finland hebben deze ‘Echte Finnen’ de stem van de Finse belastingsbetaler weten te behalen door de Europese hulppaketten voor de zuiderse landen in vraag te stellen- een sentiment dat ook in Nederland en Duitsalnd steeds vaker zichtbaar wordt.

Kort voor de verkiezingen interviewde de Britse The Telegraph Timo Soini, de leider van de partij en een aantal partijgenoten:

“Het feestje is voorbij. Waarom moeten Finnen iedereen ter hulp komen? We zullen niet toelaten dat onze koeien door anderen worden gemelkt.’

“Mijn tegenstanders zeggen dat we lid van Europa moeten zijn en aan de grote tafel moeten zitten en grote beslissingen moeten nemen. Ik zegt dat we niet aan die tafel moeten zitten om rekeningen te betalen’.

‘Hier in het Noorden trekken we een lijn tussen de fatsoenlijke, hardwerkende landen van het noorden en de meer relaxte zuiderse landen. Voor ons is het een erezaak om onze schulden op tijd afte betalen. Wij hadden onze eigen recessie, van 1991 tot 1994- we zagen af, maar uiteindelijk losten we zelf onze problemen op. We zijn tegen die financiële hulp.’

‘Ik ben niet bereid om mijn zakken leeg te maken om andere EU-landen te helpen. We zijn lid van de EU en dat is goed, maar moeten wij betalen voor andermans fouten?’

In tegenstelling tot de meeste andere landen van de eurozone, bepaalt de Finse wet dat indien Finland een financiëel hulppakket wil steunen, daarvoor toelating van het parlement nodig is.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/finland/8456051/Timo-Soini-The-Finnish-bear-mauling-the-EUs-bailout-plans.html

Bron : The Daily Telegraph / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!