De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

wat de conciërge van het theater vindt (cairo)

wat de conciërge van het theater vindt (cairo)

woensdag 5 december 2012 18:17
Spread the love

Gisteren naar het theater geweest in Cairo. “Ze hebben me gezegd dat het hier is”, een oud stuk van kort voor de revolutie, dat opnieuw wordt opgevoerd.

Aan de hand van een aantal eenvoudige scènes worden sociale problemen in de verf gezet. Als het gaat over conservatief versus progressief wordt de baard natuurlijk een handig element. Salafisten, religieuze fundamentalisten die een lange baard laten staan naar het voorbeeld van hun profeet, (moslimbroeders hebben een kortere verzorgde baard) worden doorheen het stuk belachelijk gemaakt als luie, kleingeestige, onderontwikkelde figuren.

Nu, ik blijf het moeilijk hebben met dit soort van humor waarbij je je eigen maatschappij in het belachelijke trekt en zelf denkt er boven te staan. En ik zal dit in een ander artikel verder proberen uit te werken (zijn er trouwens voorbeelden van gelijkaardige kunst/humor in België?).

Maar terug naar Cairo. Ik spreek over de humor met Abu Hasan, de conciërge van het theater. “Waarom zou we niet met hen mogen lachen? Ze hebben ons en het hele land belachelijk gemaakt.”

Geboren in 1946 heeft hij al verschillende Egypte’s gezien en hij kan dus vergelijken. Abu Hasan is straatarm en woont met zijn gezin in een kot naast het theater, dat zelf een oude garage is.

“Waar is mijn plaats in de grondwet? De armen worden helemaal niet beschermd. De mensen kwamen met de revolutie op straat om een menswaardig leven te eisen, respect. En wat hebben we gekregen? Een regering die ons uitsluit en uitlacht, in de plaats van iemand die naar ons luistert. Een regering die een huis geeft als ik dakloos ben. Eén die werk geeft als ik geen werk heb.”

IJdele hoop? Mensen komen echt met heel verschillende eisen naar Tahrir. Maar hoe realistisch zijn deze? Velen zijn tegen de hele gang van zaken in Egypte, in het algemeen. Jarenlang zijn ze uit de boot gevallen, de verkeerde beslissingen gemaakt, in de verkeerde familie geboren. Er zijn heel veel zaken die kunnen tegenzitten in Egypte.

Een algehele anti-houding dus, die het beste werd uitgedrukt door een man met een eenvoudige boodschap. FUCK.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!