De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VR-technologie dekoloniseert ‘vergeten’ erfgoedstuk

woensdag 24 april 2024 10:30
Spread the love

21ste-eeuwse communicatietechnologie geeft duiding bij 100 jaar oude propaganda

Meer dan 90 jaar lag een monumentaal kunstwerk van 1913 in een museumdepot. Vandaag blaast een internationaal consortium het werk nieuw leven in. Hedendaagse communicatietechnologie zorgt niet alleen voor een internationale ontsluiting maar ook voor een broodnodige, eigentijdse duiding bij het koloniale verleden van ons land.

Het Congo-panorama: communicatieve spitstechnologie 

1600 m², zo groot is het “Panorama van Congo”. Het panorama was meer dan een gigantisch schilderij. Door de cirkelvormige opstelling en de maquette die ervoor stond, bood het panorama een ‘oldschool’ immersieve ervaring aan de bezoekers. Dit was in de 19de eeuw communicatieve spitstechnologie.

Koloniale propaganda

De reusachtige installatie werd gemaakt op vraag van het Ministerie van Koloniën en dit om het Belgische beschavingsoffensief in Congo in de verf te zetten.  De installatie werd voor het eerst  op de Gentse wereldtentoonstelling van 1913 getoond en bereikte daar alleen al een half miljoen bezoekers. Tot 1935 bleef het in gebruik, nadien kwam het stuk terecht in een museumdepot van het War Heritage Institute.

21ste-eeuwse communicatietechnologie geeft duiding aan 19de-eeuwse propagandamiddel

In 2022 verlaat het monumentale doek het depot en krijgt het een nieuw leven en een nieuw doel. Een internationaal onderzoeksteam fotografeert het doek meter per meter. Het resultaat is een zeer gedetailleerde digitale foto die via Virtual Reality voor een nieuwe vorm van ontsluiting zorgt en verder onderzoek mogelijk maakt.

Bovendien kreeg het werk ook een broodnodige duiding. In 100 jaar is onze visie op het kolonialisme ingrijpend veranderd. Daarom kreeg de VR-omgeving ook kritische reflecties van experten en kunstenaars. Met deze nieuwe vorm van ontsluiting voor het publiek hopen de onderzoekers bij te dragen aan het debat rond koloniaal erfgoed en koloniale propaganda.

Internationale samenwerking en dus ook een internationale lancering

Dat het Panorama van Congo opnieuw het licht ziet is het resultaat van het onderzoeksproject ‘CONGO VR, Decolonising the Panorama of Congo: A Virtual Heritage Artistic Research’. Twee jaar lang boog een internationaal team met onderzoekers uit België, Portugal en Ierland zich hierover. Ze zagen zich gesteund door het War Heritage Institute en een panel met kunstenaars en experten.

De virtual reality app wordt op 25 april in Talinn gepresenteerd aan het publiek. Het panorama zelf is momenteel te zien in Lissabon en zal in het voor jaar te zien zijn in het AfricaMuseum in Tervuren.

Deelnemende kunstenaars & onderzoekers

  • Betrokken LUCA-onderzoekers: Leen Engelen, Tomas Vandecasteele, Wim Forceville, Jon Stam, Veronika Romhány, Julian Garcia Long, Lennert Deprettere en Lies Van de Vijver.
  • Deelnemende experten en kunstenaars: Deogracias Kihalu, Kongo Astronauts, Hadassa Ngamba, Lukah Katangila en Castélie Yalombo.

Gefaseerde, internationale lancering

FilmEU_RIT SUMMIT, presentatie van de onderzoeksresultaten
25 & 26 april 2024Talinn Estland

THE PANORAMA OF CONGO, tentoonstelling
Tot 16.06.2024, Museo Nacional de História Natural e da Ciência (MUHNAC) in Lissabon, Portugal

THE PANORAMA OF CONGO, tentoonstelling
Voorjaar 2025expo in het AfricaMuseum (KMMA) in Tervuren, België. 

Organisatie

‘Decolonising the Panorama of Congo: A Virtual Heritage Artistic Research (Congo VR)’ is een onderzoeksproject van FilmEU_RIT, een consortium van LUCA School of Arts (België), Lusófona University (Portugal) en The Institute for Art, Design + Technology (Ireland) en wordt gesteund door de War Heritage Institute.

Dit onderzoek werd ontwikkeld in de context van het FilmEU – European Universities Alliance for Film and Media Arts werk en gedeeltelijk ondersteund door financiering van het FILMEU_RIT – Research | Innovation | Transformation project, Europese Unie GRANT_NUMMER: H2020-IBA-SwafS-Support-2-2020, Ref: 101035820 en het FILMEU – The European University for Film and Media Arts project, Europese Unie GRANT_NUMMER: 101004047, EPP-EUR-UNIV-2020.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!