De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Let Cuba and Palestine live!

Let Cuba and Palestine live!

donderdag 2 mei 2024 15:37
Spread the love

Op de afgelopen 1 mei sloot in Gent een blok van meer dan 50 mensen de traditionele optocht af achter een spandoek “Let Cuba and Palestine live”. Slogans als “Free, free Palestine!”, “Cuba sí, bloqueo no!” wisselden elkaar af.

Deze deelname was een initiatief van de Gentse afdeling van Cubanismo.be en verliep in samenwerking met het Palestina Praatcafé, een van de organisaties die al verschillende solidariteitsbetogingen met de mensen in Gaza en de Westbank op het getouw zetten.

Maar waarom werden Cuba en Palestina hier met elkaar verbonden?

Cuba en Palestina zijn al tientallen jaren het slachtoffer van agressie:

Sinds de Cubanen in 1961 voor de opbouw van een socialistische maatschappij kozen, doen de VS er alles aan om dat te bemoeilijken: moordaanslagen op Fidel Castro, biologische oorlogsvoering, (steun aan) terreuraanslagen en een financiële, commerciële en economische blokkade. Dat laatste is sinds Trump nog aangescherpt, en vormt de belangrijkste reden van de economische moeilijkheden waarmee het eiland te kampen heeft.

De VS zetten Cuba bovendien op hun lijst van “staten die het terrorisme sponsoren”, wat een grove leugen is maar er wel voor zorgt dat financiële transacties met het eiland zo goed als onmogelijk worden. Een internationale campagne wil hiertegen protesteren door een miljoen handtekeningen te verzamelen.

De Palestijnen zijn van hun kant al 75 jaar het slachtoffer van landroof, verdrijving, bezetting, onderdrukking en discriminatie door de apartheidsstaat Israël die hiervoor de volle steun van de VS geniet. De huidige aanvallen op de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever kostten al het leven aan meer dan 33.000 Palestijnen, waaronder heel wat vrouwen en kinderen.

Beide volkeren blijven zich echter verzetten!

Cuba heeft de Palestijnse zaak altijd gesteund: het recht op terugkeer en op een Palestijnse soevereine staat. Zonder rechtvaardigheid voor de Palestijnen zal er in het Midden-Oosten nooit duurzame vrede zijn. Cuba eist, zoals de meeste landen, een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Momenteel studeren 224 Palestijnen (waaronder 78 uit Gaza), volledig op kosten van Cuba, geneeskunde in Havana. Sinds 2005 studeerden er daar zo al 104 Palestijnse artsen af.

Redenen genoeg dus om de strijd van beide volkeren onder de aandacht te brengen op 1 mei.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!