De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tot aan de knieën in de wijn – aardbeving in Chili

Tot aan de knieën in de wijn – aardbeving in Chili

dinsdag 9 maart 2010 15:27
Spread the love

Leo Ghysels op 8/03/2010 10:23:10
Onderwerp: Tot aan de knieën in de wijn

Zaterdag 6 maart.

Het was vandaag een drukke, moeilijke en bij tijden ook emotionele dag.

Deze ochtend kwam Aaron aan in Curicó.
Daarna bezoeken we samen de leden van Vinos Lautaro, de wijnproducenten van Sagrada Familia.

Eerst bezoeken we de wijnmakerij ‘La Fortuna’. Bij het oprijden van het terrein is de schade meteen zichtbaar. Van het oude, lemen, gebouw is de prachtige gallerij volledig ingestort. De daken zijn beschadigd en er zitten scheuren in de muren. Het gebouw is nog enkel goed om af te breken. Ook alles wat er in stond is zwaar beschadigd.
In de grote ‘bodega’ (wijnmakerij) zijn de hoge daken naar beneden gevallen bovenop de inox wijnvaten. Vooral de wijnvaten die vastgeschroefd stonden op betonnen platen in de vloer zijn beschadigd. De inox vaten die niet vastgeschroefd stonden schommelden tijdens de aardbeving heen en weer maar zijn verder niet beschadigd. Na een telling kwamen ze bij La Fortuna uit op een verlies van zo’n 17 à 18.000 liter wijn.

Daarna trekken we naar de wijnmakerij van Sebastian, of ‘Tatán’ voor de vrienden. Daar is de schade nog groter. De hangar waar de wijnpers staat bleef behoorlijk gespaard. Momenteel verwerken ze daar opnieuw de witte druiven die net geoogst zijn.

Maar in de oude gebouwen is de ravage enorm. De inox wijnvaten zijn één na één omgevallen, gescheurd en volledig leeggelopen. Tatán vertelt mij dat hij vlak na de aardbeving, om 4 u ‘s ochtends, onmiddellijk naar de wijnmakerij liep. Met een kaars stommelde hij in het donker tussen de kapotte vaten, en hij stond tot aan zijn knieën in de wijn.

Het deel waar de Gran Lautaro in eiken vaten ligt te rijpen is erg moeilijk toegankelijk, maar het grootste deel van de houten vaten heeft de aardbeving wel overleefd. De chaos in het magazijn is enorm. Het is alsof een reuzenhand de eiken vaten optilde en door elkaar gooide. Enkele vaten zijn kapot en leeggelopen, maar het grootste deel kunnen ze redden en verschepen, zodat we de Gran Lautaro toch zullen kunnen verkopen in de wereldwinkels.

Het huis van Tatán is ook zwaar beschadigd. Verderop is het huis van zijn vader volledig ingestort. Zowel zijn vader als de stichter van Vinos Lautaro kwamen daarbij om het leven.
 

take down
the paywall
steun ons nu!