De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terugkomen van vakantie

donderdag 6 augustus 2020 11:59
Spread the love

Als het aan de PvdA ligt komt de Tweede Kamer deze week nog terug van zomerreces en volgt er een debat over de toename van het aantal uitbraken van het SARS-CoV-2 virus. Nu ga ik niet zeggen: “Kijk dat had ik al voorspeld”, want ik kan helemaal niet voorspellen, maar door de chaotische beleidsperikelen, moest de ‘politiek met haar adviseurs’ de tweede golf al eerder aan zien komen en wisten we – als ‘niet-wetenschappers’ – dat het virus echt niet zou wachten tot na de zomer. 

 

Lodewijk Asscher is er dus ook achter gekomen dat de regels bijvoorbeeld in het kader van het Mondkapjesbeleid een lappendeken, typisch Nederland,  is geworden.
Voorbeeld: ik ga van de stad Harderwijk op bezoek bij de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, maar ik koop voor de burgemeester even een boek bij De Slegte in Utrecht. Van mijn huis naar de stadsbus hoef ik geen mondkapje, in de bus echter weer wel (OV-regel). Van de bus naar de trein hoef ik weer geen mondkapje, maar in de trein weer wel (OV-regel). In de tocht naar het boek hoef ik in Utrecht geen mondkapje, maar weer terug op het station en in de trein naar Rotterdam dus weer wel (OV-regel). Maar dan: hoe zit het in Rotterdam, waar moet ik dan wel en waar weer niet een mondkapje? En dat is nog maar één dag van één persoon. 

 

Mondkapjesbeleid
Volgens de PvdA-leider gaat het kabinet het Mondkapjesbeleid niet aanscherpen, dit in tegenstelling tot onze buurlanden, maar staat wel experimenten toe en volgens de heer Asscher laat het kabinet hierdoor de “… de burgemeesters bungelen … “ . Tsssss, beste Lodewijk, dat burgemeesters bungelen, tot daar aan toe, dat hoort bij hun vak; tenslotte hadden ze ook een ander vak kunnen kiezen, de burgemeesters zullen weinig last van de mondkapjes hebben. Maar het gaat juist om de burger, wie, wat en waar en vooral waarom, dat zijn juist de vragen waar het nu om draait. En wie bungelt er dan? Ja, ik !

 

Zoals het nu blijkt, gaat de premier dus een persconferentie houden, op het moment dat ik dit schrijf, kan ik nog zeggen, dat ik benieuwd ben, wat het gaat worden: weer strengere regels, of gewoon Nederlandse regels; de lockdown zal niet gaan komen en het Mondkapjesbeleid zal niet aangescherpt worden, denk ik.
Overigens is dat wel weer zeer opvallend te noemen, van waar wel en waar niet. Laatst had ik een afspraak, ging met de stadsdienst – verplicht mondkapje, alleen niet voor de chauffeur ! – onderweg weinig mondkapjes gezien en tevens ook op de afspraak, waar de anderhalve meter niet overal gehaald werd. Sta ik bij de bushalte, weer een nieuw mondkapje voor te doen, komt er zo’n onbeschofte chauffeur in zo’n oud bestelbusje voorbij – aan de overkant van de weg, maar toch – en die spuugt een half glas vloeistof wat hij in z’n mond had, door het raam naar buiten richting de bushalte. Onbeschoft, totaal van de ratten besnuffelde reactie. 

 

Op 25 juli konden we via EénVandaag horen dat sinds die dag in België er een mondkapjesplicht is op markten, kermissen en in winkelstraten, wat in Nederland bij lange aan nog niet gehaald wordt en waarschijnlijk niet eens ter sprake is geweest. De Belgische viroloog en adviseur van de regering vindt het daarnaast onbegrijpelijk dat Nederlandse politici op vakantie gaan, nu, op het moment van uitbraak van de tweede golf. De viroloog zegt het zo “ … Wanneer politici op dit moment op vakantie gaan, is dat een verkeerd signaal … In de grootste gezondheidscrisis in 100 jaar is vakantie vieren niet aan de orde en dienen ze thuis te blijven … “. Zo, die zit, meneer Rutte.   

 

Verspreiding virus
De Volkskrant doet ook nog maar eens een duit in het Corona-zakje op 28 juli en weet te melden dat het RIVM aangeeft dat het aantal testen in één week flink meer is dan daarvoor, nl bijna 112.000 mensen getest, waarbij in die week 1329 mensen positief zijn getest. Echter het RIVM meldde er wel bij, dat het aantal positieve testen niet alleen kwam omdat er veel meer mensen waren getest, maar ook dat het virus verder uitbreidt, waarbij de grootte van de clusters toeneemt en dat veel jongeren zijn besmet.
Dit laatste schijnt dus – nu dus ook voor het RIVM – opvallend te noemen, daar jongeren minder besmet zouden raken in eerdere berichten. Typisch een voorbeeld van voortschrijdend inzicht. 

 

Daarentegen komt Hart van Nederland met het bericht op 1 augustus dat het aantal patiënten met SarS-CoV-2 virus (of verdacht) op de IC in 24 uur was opgelopen van 19 naar 22, terwijl er op de verschillende verpleegafdelingen ook nog 67 patiënten liggen.
Maar wil zo’n getal nu wat zeggen? Niet elke besmette patiënt, is bekend bij de verschillende instanties. Tevens zijn er velen onder ons, die het mondkapjesbeleid in de la hebben liggen, wanneer men naar buiten gaat, en dat men ook moeite heeft met de afstand van anderhalve-meter, wat eigenlijk niet veel meer is dan dan beide armen uit te strekken en de afstand tussen linker vingertoppen en rechter vingertoppen. Zoiets hebben we meestal bij ons, die vingertoppen en dan moet die anderhalve-meter ook wel te berekenen zijn. Lukt dat niet, dan zie je overal pijlen, afzettingen en andere zaken die duiden op het virus, zo ook  als plastic platen bij elke afspraak waar je je komt melden, handontsmettingsmiddelen bij de vleet, en ga zo maar door. 

 

Echter we hebben af en toe toch wel ‘een bord voor de kop’, zeker als men weer groepjes mensen bij elkaar ziet zitten, kletsen, lachen en knuffelen zonder enige Corona bescherming. Het virus moet op die manier toch wel verspreiden ! 

 

En dan is er nog de onduidelijkheid tussen het RIVM en de gemeente Rotterdam, waarbij de eerste in eerste instantie een negatief reisadvies afgaf voor Rotterdam met de woorden (zie artikel AD) “ … Ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is … “ van Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM. Later moesten deze woorden teruggedraaid worden en werd er van gemaakt “ … We bedoelen dat we mensen vragen om drukke plekken te mijden. Dit geldt niet alleen voor Rotterdam, maar ook voor andere drukke steden en plaatsen … ’’. Yeah, right, in feite blijft het een negatief reisadvies voor plaatsen waar het virus haar eigen feestje houdt en steeds meer mensen infecteert.  

 

U bent in ieder geval gewaarschuwd.

Mondkapjes

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!