De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steeds meer nazistisch Hongarije is geen resultaat van een specifiek nationale mentaliteit
Hongarije, Roma-Zigeuners, Jobbik, Nazi -

Steeds meer nazistisch Hongarije is geen resultaat van een specifiek nationale mentaliteit

donderdag 21 juli 2011 12:17
Spread the love

Een Hongaarse rechtbank sprak vorige week de vermeende nazi-misdadiger Sándor Képíró vrij van oorlogsmisdaden vanwege een gebrek aan bewijs. Die uitspraak werd met grote vreugde onthaald door de in de zaal aanwezige rechtse extremisten. De Slovaakse zakenkrant Hospodárske noviny stelt zich vragen bij het succes van Hongaars uiterst-rechts en legt de vinger op de wonde:

“Een vertegenwoordiger van de uiterst-rechtse Jobbikpartij werd onlangs verkozen tot burgemeester van de gemeente Gyöngyöspata.

Extremisten in uniform marcheerden in de maanden voor de verkiezingen door de straten om angst en terreur te zaaien onder de lokale Roma-bevolking. Niemand verwacht dat Jobbik er in zal slagen om de gemoederen te kalmeren.

Het steeds meer nazistische Hongarije is geen resultaat van een specifiek nationale mentaliteit, maar het gevolg van problemen die te lang onopgelost zijn gebleven. Het is niet moeilijk om tolerant ze zijn wanneer je Roma-kampen enkel passeert in je auto; maar wanneer je zo’n groot asociaal kamp achter de hoek van waar je woont hebt wordt het wel iets anders. We kunnen onze afkeer voor de Hongaren uiten, maar ook bij ons zullen de eigen onopgeloste problemen vroeg of laat de kop opsteken.

Indien de democratische elite er niet in slaagt snel een geciviliseerde oplossing te vinden, zal een steeds meer gefrustreerde meerderheid oplossingen kiezen die niets met democratie te maken hebben.”

http://hnonline.sk/nazory/c1-52334510-sme-len-kusok-za-madarmi

http://www.jobbik.com/

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!