De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steekt het antisemitisme straks de kop op in de Europese buitenlandpolitiek?
Hongarije, Teheran, Oostenrijk, Jobbik, NPD, Vrijheidspartij, Toenadering -

Steekt het antisemitisme straks de kop op in de Europese buitenlandpolitiek?

vrijdag 30 maart 2012 23:10
Spread the love

Rechtse partijen in Europa zien in het Iraanse regime een mogelijke partner, schrijft politiek wetenschapper Stephan Grigat in Die Zeit. Hij waarschuwt daarbij voor een nieuwe aanvaarding van antisemitisme:

‘In Hongarije bekijkt het extreem-rechtse Jobbik of het een alliantie kan aangaan met Mahmoud Ahmadinejad. Ook in Oostenrijk wijst de Vrijheidspartij op het ‘het geopolitieke belang van de Islam’. En hoewel het uiterst-rechtse NPD in Duitsland de Islam als een ‘agressieve vreemde godsdienst’ in Europa omschrijft, sluit het tegelijkertijd niet uit om de ‘Islamitische wereld in termen van buitenlandse politiek te zien als het laatste bolwerk tegen de overkapitalisering en over-Amerikanisering van de wereld’.

Moet Europa zich dan niet de vraag stellen of Jobbik en zelfs de regeringspartij Fidesz een politieke en economische toenadering tot het regime in Teheran als een serieus alternatief voor de EU beschouwen?  Als dat het geval is zal op lange termijn antisemitisme de richtlijn voor de buitenlandpolitiek worden.’

http://www.express.be/joker/nl/brainflame/steeds-meer-nazistische-hongarije-is-geen-resultaat-van-een-specifiek-nationale-mentaliteit/149544.htm

Bron : Die Zeit / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!