De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sarkozy gebruikt Kärcher tegen Roma-zigeuners
Europa, Roma-Zigeuners -

Sarkozy gebruikt Kärcher tegen Roma-zigeuners

woensdag 21 juli 2010 18:46
Spread the love

Het alternatief Frans medium Mediapart.fr deed de Franse president wankelen. Maar Sarkozy weet van geen wijken. Zo gaf hij onlangs  opdracht een Roma-zigeunerkamp nabij Parijs te ontmantelen. Maandag gaf hij opdracht om een Manouche-gemeenschap in de Loirestreek te bewaken met 300 militairen. Vandaag ging monsieur le président nog een stap verder: alle clandestiene Roma-gerelateerde kampementen worden in heel Frankrijk met de grond gelijk gemaakt.

Frankrijk zit in een crisis. De alternatieve nieuwssite Mediapart.fr bracht Sarkozy aan het wankelen door gevoelige informatie in de zaak Bettencourt wereldkundig te maken. Sarkozy wil zijn gezicht redden en richt de aandacht op iets anders: Roma-zigeuners en Manouchen.

De Kärcher van Sarkozy

Tijdens de rellen in de Parijse banlieue van 2005 kondigde Sarkozy aan: “Wij zullen al het uitschot met de Kärcher bestrijden!” Vijf jaar later houdt Sarkozy nog steeds een Kärcher-politiek. Opmerkelijk is dat deze acties vaak gericht zijn tegen Roma-zigeuners en Manouchen.

Al wekenlang berichtten zowel de traditionele als de alternatieve media over diverse Franse politieacties die gericht zijn tegen Roma-zigeuners en Manouchen.

Roma’s Saint-Denis zijn nog steeds dakloos

De afgelopen weken berichtten wij op deze website over de ontwikkelingen rond het Roma-zigeunerkamp Hanul in de Parijse voorstad Saint-Denis. Bijna 200 mensen werden door het werk van de politiedienst CRS en enkele bulldozers dakloos. Deze mensen kregen geen alternatief onderdak aangeboden. Bij een protestactie in en rond de basiliek van Saint-Denis werden tientallen Roma-zigeuners en sympathisanten verdreven of gearresteerd door de politie.

Dinsdag, zo berichtte Mediapart.fr, verstuurde een steungroep een open brief aan de burgemeester van Saint-Denis. Hierin vroeg men aan de burgemeester om tot een duurzame oplossing voor de Roma-zigeuners te komen: “Op dit moment kunt u beter geen gezichtsverlies leiden. Daarom kunt u beter met ons in dialoog gaan over een duurzame oplossing.” Voor zover bekend heeft de burgemeester nog niet gereageerd. De 200 dakloze Roma-zigeuners slapen nog altijd in een circustent.

Vreemd politieoptreden in Parijs

In de gemeente Parijs, zo laat Indymedia Paris weten, heeft de politie al meerdere malen hardhandig en groepsgewijs opgetreden tegen Roemeense Roma-zigeuners. Op zondag 11 juli hield de politie een razzia op de Marché aux Puces in de wijk Clignancourt. Daarbij werd een minderjarige Roma-jongen door de politie gedwongen om zakken vol kleding op zijn rug te dragen over een lange afstand.  

Dinsdagavond 20 juli vond er weer een politiezoektocht plaats in Parijs. Ditmaal in de wijk Belleville, ook volgens Indymedia Paris. Een grote groep politieagenten ontnam de Roma-zigeuners een heleboel kleding en huishoudelijke bezittingen. Als reden gaf de politie op: we ontnemen jullie bezittingen om het milieu te beschermen.

300 militairen bewaken Manouche-gemeenschap

De afgelopen dagen werd het Franse dorp Saint-Aignan in het departement Loir-et-Cher even wereldnieuws. De krant De Morgen berichtte  dinsdag 20 juli dat de politie vrijdagnacht bij een achtervolging een woonwagenbewoner doodschoot. Een vijftigtal woedende woonwagenbewoners liet een spoor van vernieling in de regio na. Daarbij moesten twee politieposten het ontgelden.

Sarkozy heeft alvast 300 militairen rond Saint-Aignan gestationeerd die de regio moeten bewaken tegen erger onheil.

Clandestiene kampementen zullen verdwijnen

De Franse regering lijkt zich geen raad te weten met haar Manouchen en Roma-zigeuners. Vandaag ontdekte het Frans persbureau Agence France-Presse (AFP) de agenda van een vergadering die door zal gaan op 28 juli. Sarkozy schreef daarin dat hij alle clandestiene kampementen in heel Frankrijk met de grond gelijk wil maken. Dit als reactie op de incidenten in de Loirestreek.

De organisaties La Voix des Rroms en Parada France komen op voor de rechten van Roma-zigeuners, Roms, Manouchen en woonwagenbewoners. Woordvoerder Saimir Mile van La Voix des Rroms laat weten dat de betrokken gemeenschappen zich ernstig geviseerd voelen door het beleid van de Franse overheid.  

Roma-Zigeuners als doelwit in crisistijd

Saimir Mile vertelde het volgende aan AFP: “Het gaat slecht met Frankrijk. Het gaat slecht met de president. Hij manipuleert de publieke opinie. Wij zijn een gemakkelijk doelwit in een crisistijd. En dat weet hij. Toch gaan wij ons niet laten doen.”

Coralie Guillot van de organisatie Parada France reageert onthutst op de recente ontwikkelingen, zo meldt AFP: “Zulke toestanden hebben wij in Frankrijk nog niet meegemaakt. Als alle kampementen worden ontmanteld, wordt de situatie voor veel Roma’s nog penibeler. Zij kunnen nergens terecht.”

Wie geregeld door Frankrijk reist, ziet tal van clandestiene kampementen aan de spoorlijnen en de snelwegen. Indien deze kampementen verdwijnen, worden binnenkort duizenden mensen dakloos. Waar moeten deze mensen naartoe? Blijven zij in Frankrijk of trekken zij verder? Met een Kärcher kun je iets wegspuiten, maar niet veel oplossen.

Bronnen:
Mediapart: www.mediapart.fr/node/87361
Indymedia Paris: paris.indymedia.org/
Agence France Presse (AFP): www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jF14z7TlnluONM7He7KnA8eKhbhw

take down
the paywall
steun ons nu!