De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De donkerbruine oorlogsjaren van Hugo Boss
Nazi, Adolf Hitler, Hugo Boss, Fabrieken -

De donkerbruine oorlogsjaren van Hugo Boss

vrijdag 23 september 2011 10:42
Spread the love

Hugo Boss zei na het einde van W.O.II dat hij tijdens de oorlog met de Nazis had gesympathiseerd om zijn bedrijf in leven te houden. Het modehuis geeft nu toe dat er nog een andere reden was: Boss was gewoon een grote fan van de nazis. Hij was Hitlers geprefereerde kleermaker en de leverancier van de nazi-uniformen en de bekende bruine hemden. Dat schrijft Roman Koester, een economisch historicus bij de Bundeswehruniversiteit van München, in een boek over de oorlogsjaren van het  kledingimperium Hugo Boss.

De auteur legde de hand op documenten die aantonen dat een van de fabrieken van Boss bemand werd door 140 door de Gestapo in Polen gekidnapte werklui. Er werkten ook 40 gevangen genomen Fransen.

‘Het bedrijf wil vandaag zijn excuses aanbieden aan al wie schade en leed ondervond in de fabriek die onder toezicht stond van Hugo Ferdinand Boss,’ staat op de website van het bedrijf te lezen.

Hugo Boss zelf overleed in 1948. Hij werd na de oorlog berecht en beboet voor zijn link met de nazis.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15008682

Bron : BBC / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!