De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schrijfmarathon 2020: Grootste mensenrechtencampagne ter wereld uit de startblokken

Schrijfmarathon 2020: Grootste mensenrechtencampagne ter wereld uit de startblokken

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International zal er tijdens dit ‘coronajaar’ iets anders uitzien, maar de essentie blijft onveranderd: miljoenen mensen over heel de wereld schrijven brieven en online berichten naar presidenten, ministers en andere machthebbers om mensenrechtenschendingen te stoppen. De grootste mensenrechtencampagne ter wereld start op 1 december en loopt tot en met 31 december 2020.

donderdag 26 november 2020 17:19
Spread the love

 

“Grote schrijfevenementen zoals de afgelopen jaren zijn helaas niet mogelijk door de coronapandemie, maar thuis brieven schrijven is uiteraard perfect mogelijk en via digitale wegen kan je ook vrienden, buren en familie betrekken,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

“In je pen kruipen is op zich een heerlijke en ontspannende bezigheid, maar deze specifieke schrijfsels zijn eerst en vooral bijzonder impactvol. Al bijna 6O jaar lang gebruikt Amnesty International pen en papier als wapen omdat het werkt: een onschuldige gevangene wordt vrijgelaten, folterpraktijken worden stopgezet, gebrekkige wetgeving wordt aangepast of een belaagde mensenrechtenactivist krijgt bescherming.”

Bron: Amnesty International Vlaanderen

Miljoenen brieven die mensenlevens veranderen

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werden 6,6 miljoen brieven, kaartjes en andere boodschappen geschreven om mensen die het slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen te helpen. In Vlaanderen was de Schrijfmarathon goed voor niet minder dan 156.416 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen. Met de acties van onze Franstalige collega’s erbij geteld, kwamen we op een Belgisch totaal van 264.600 boodschappen.

Een groot deel van die brieven gingen eind 2019 naar de president van Zuid-Soedan met de vraag om de terdoodveroordeling van tiener Magai Matiop Ngong in te trekken. Magai was pas 15 jaar toen hij met een afgeketste kogel ongewild zijn neef dodelijk verwondde. De doodstraf voor minderjarige daders is een flagrante schending van het internationale recht en Magai werd tijdens het proces ook niet bijgestaan door een advocaat. Mede onder druk van de honderdduizenden protestbrieven werd de terdoodveroordeling van Magai ongedaan gemaakt. De zaak werd doorverwezen naar het Zuid-Soedanese Hooggerechtshof dat zal moeten oordelen over een gepaste straf.

Vorig jaar werd er ook geschreven voor Yasaman Aryani die in Iran 16 jaar celstraf kreeg omdat ze het aandurfde actie te voeren tegen de verplichte hoofddoek in haar land. Ze deelde zonder hoofddoek bloemen uit aan passagiers op de trein. Na de Schrijfmarathon van 2019 werd haar straf teruggebracht tot 9 jaar en 7 maanden, waarvan ze 5,5 jaar moet uitzitten. Natuurlijk blijft Amnesty actie voeren voor haar onmiddellijke vrijlating.

Tien nieuwe schrijfacties

Dit jaar richt de Schrijfmarathon de schijnwerpers opnieuw op een aantal personen en groepen die het slachtoffer zijn van schrijnende mensenrechtenschendingen. Zo zal er geschreven worden voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van mensenrechtenactiviste Nassima Al-Sada (46) in Saudi-Arabië. Ze voerde onder meer actie voor afschaffing van het rijverbod voor vrouwen en van het mannelijke voogdijschap. Nassima vloog in juli 2018 achter de tralies en zit daar nog altijd.

De Burundese mensenrechtenactivist Germain Rukuki (42) zit dan weer een celstraf van 32 jaar uit omdat hij opkwam tegen foltering in zijn land. Hij zou een bedreiging zijn voor de staatsveiligheid, werd er in het vonnis geoordeeld. De brieven gericht aan de Burundese president zullen zijn vrijlating eisen.

De schrijfacties hebben niet alleen betrekking op gevangenen. Zo is er de actie voor Popi Qwabe (24) en Bongeka Phungula (28). Deze twee vriendinnen uit Zuid-Afrika werden in 2017 vermoord, maar er werd geen grondig onderzoek gevoerd en de daders lopen nog vrij rond. We roepen de Zuid-Afrikaanse minister van Politie op om snel werk te maken van een grondig, eerlijk en onafhankelijk onderzoek. Hun families hebben daar recht op.

Dit jaar wordt er ook geschreven voor Gustavo Gatica (22), een student psychologie uit Chili. Eind 2019 nam hij in zijn land deel aan grote demonstraties tegen ongelijkheid. De politie reageerde met excessief geweld. Gustavo raakte blind toen hij in beide ogen geraakt werd door rubberkogels van de politie. Tijdens de Schrijfmarathon eisen we gerechtigheid voor Gustavo en de andere demonstranten.

Ook voor Melike Balkan (24) en Özgür Gür (25), twee studenten biologie aan de Technische Universiteit van Ankara, wordt er actie gevoerd. Sinds 2011 organiseren studenten elk jaar een Pride-mars op de campus om aandacht te vragen voor de rechten van holebi’s en transgenders. In 2019 werd de Pride echter verboden door de universiteit. Melike en Özgür weigerden zich bij deze vrijheidsbeperking neer te leggen en organiseerden samen met andere studenten een protestactie. De universiteit schakelde echter de politie in die buitensporig geweld inzette tegen de vreedzame actievoerders. Zeker 23 studenten, waaronder Melike en Özgür, werden gearresteerd. 18 van hen worden nu vervolgd en riskeren tot 3 jaar cel omdat ze opkwamen voor hun vrije meningsuiting en LGBTI-rechten. Tijdens de Schrijfmarathon gaan honderdduizenden mensen vanuit alle hoeken van de wereld brieven en berichten sturen naar de Turkse minister van Justitie met de vraag om de beschuldigingen tegen Melike, Özgür en de anderen in te trekken.

De vijf overige schrijfacties van deze Schrijfmarathon zijn gericht aan Myanmar, Colombia, Malta, Algerije en Pakistan. Alle informatie is te vinden opwww.schrijfmarathon.be. Op deze website kan iedereen gratis een schrijfpakket bestellen met alles wat nodig is om thuis een succesvolle marathon te organiseren. Al meer dan 1500 mensen in Vlaanderen hebben een pakket ontvangen en nog elke dag komen er nieuwe bestellingen bij. Vorig jaar werden tijdens de hele Schrijfmarathon 750 van die pakketten besteld.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!