De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PVDA klaagt met actie schrijnende woontoestanden aan in Lolanden (Kessel-lo)

PVDA klaagt met actie schrijnende woontoestanden aan in Lolanden (Kessel-lo)

maandag 23 december 2019 00:38
Spread the love

PVDA klaagt met actie schrijnende woontoestanden aan in Lolanden (Kessel-Lo)

Een 40-tal personen hebben zondagnamiddag op initiatief van de PVDA actie gevoerd tegen de schrijnende toestanden, waarin een aantal bewoners de winter moeten doorkomen in de voormalige sociale woningen van Lolanden in Kessel-Lo (Leuven), die dit voorjaar door de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal in beheer gegeven werden van leegstandsbeheerder Camelot Europe.

Het gaat om een 40-tal voormalige sociale woningen waar een 50-tal personen via Camelot Europe tijdelijk onderdak vonden. Omdat Camelot naliet een conformiteitsattest te bekomen vooraleer er bewoners in de panden trokken en omwille van de verschillende gebreken in de panden verklaarde het stadsbestuur de woningen in september onbewoonbaar. De bewoners mogen er echter blijven wonen tot ze iets anders gevonden hebben. Het stadsbestuur helpt hen hierbij via Woonanker. Tot nog hebben echter nog maar enkele gezinnen een andere woonst gevonden.

Het Leuvense PVDA-gemeenteraadslid Line De Witte haalde in een toespraak scherp uit. “In een aantal woningen is er geen licht, nauwelijks verwarming, slechts één stopcontact, herhaaldelijk kortsluiting, zichtbaar asbest…. Deze bewoners hebben de keuze tussen een hele slechte woning en dakloosheid”, aldus De Witte die het stadsbestuur opriep in plaats van zwaar te investeren in prestigeprojecten zoals het openluchtzwembad aan de Vaartkom en een nieuw wetenschapspark werk te maken van noodwoningen om deze mensen te herhuisvesten en op termijn meer sociale woningen te bouwen, hierbij verwijzend naar de 5000 mensen die in Leuven op de wachtlijst staan.

Tijdens de actie gaven ook enkele bewoners een schrijnende getuigenis. Cindy bijvoorbeeld vertelde hoe zij door een Leuvense OCMW-assistente doorverwezen was naar dit appartement dat talloze mankementen vertoont. Zo kan het in deze winterkou door slechte isolatie en tekort aan verwarmingstoestellen onmogelijk verwarmd worden en is het er daarom s’nachts bitterkou. “Dieren leven in dit land beter dan wij”, stelde een andere bewoner. Camelot heeft volgens de bewoners de laatste tijd weliswaar inspanningen gedaan om de situatie te verbeteren maar deze zijn alsnog onvoldoende. “Wat kan je doen met één elektrisch verwarmingstoestel in een appartement met verschillende kamers”, aldus een bewoner.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!