De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PROXIMUS een sociaal bloedbad

donderdag 7 november 2019 16:23
Spread the love

Proximus zorgt voor een sociaal kerkhof voor de werknemer, dit om de aandeelhouder te vriend te willen houden.

Er zijn volgens de leiding van Proximus ongeveer 5% arbeidsplaatsen te veel. Wanneer men dit voor waar aanneemt betekent dit dat 5% van de arbeidsduur in feite overbodig is. Vandaag zit men in dit telecombedrijf aan een werkritme van 38 uur per week. Wanneer men iedereen aan het werk houdt zou men  kunnen overschakelen naar een 36 urige werkweek.

Dit kan perfect zonder dat de werknemer moet inleveren. Proximus betaalt immers een mooi dividend uit, nl 1.5 € bruto per aandeel. Op een koers van ongeveer 27.5€ is dit een bruto rendement van 5.5%.

Daar de lonen (liberalen spreken van loonLAST) de belangrijkste kost zijn stel ik dat een vermindering van het aantal werkposten met 5% nodig is om het dividend op peil te houden. Wanneer men iedereen slechts voor 36 uur zou laten werken met loonbehoud zou men het bruto rendement van het aandeel ook moeten doen minderen met 5% dus nog 1,43 ivp 1.5€  . Een aandeelhouder die voor   10 000 € dividend opstrijkt zou nog 9 950 € incasseren.

Hiermee wordt aangetoond dat een daling van de noodzakelijke arbeid, omwille van de digitalisering, door de werknemer betaald wordt , dit om de aandeelhouder te plezieren. Ook al zou een beperkte daling van het dividend de aandeelhouder zeker niet naar de voedselbank verwijzen, toch laat men de werkers opdraaien.

Daar Proximus een overheidsbedrijf is smaakt de herstructureringspil extra bitter. Het dankwoord t.b.v.CEO Leroy van sommige werknemers,vooral kaderleden, op deze foto was erg misplaatst, of waren het aandeelhouders op deze prent?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!