De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Propaganda versus de echte cijfers. 22 covid-positief patiënten in grootste Brusselse ziekenhuis momenteel.

vrijdag 10 september 2021 10:35
Spread the love

 

Je zal maar ongevaccineerd zijn dezer dagen en af en toe eens de media volgen. Het aantal berichten dat al dan niet subtiel verdeeldheid en haat zaait is zorgwekkend. Gelukkig voor de vrede is (j)an met de pet gematigder ten aanzien van ongevaccineerden, hoe hard de media ook hun best doen.

 

 

Delta als schuld van de ongevaccineerden.

Zo stelde Bjorn Soenens vandaag nog dat de Delta variant zich kon verspreiden in de VS door de ongevaccineerden. Een haat zaaiende, polariserende boodschap die bovendien fout is. De Delta-variant is eigenlijk een voorbeeld van een punt van kritiek op vaccinaties tegen corona, namelijk dat er toch varianten komen en vaccinaties bijgevolg niet de grote bevrijder zijn zoals ons is beloofd. De Delta variant is niet veroorzaakt door ongevaccineerden maar geeft hen eigenlijk gedeeltelijk gelijk zou je kunnen stellen.

 

Cijfers uit Brussel.

De afgunst jegens Brussel was al groot bij een minderheid van de Nederlandstalige Belgen. Doordat een derde van de Brusselaars met geen stokken naar het vaccinatiecentrum te krijgen is neemt die afgunst enkel toe. Voor sommigen een bevestiging van hun beeld over Brussel. Een coronapas voor Brussel wordt geopperd als oplossing. Deze maatregel kan zijn nominatie indienen als ooit de meest absurde coronamaatregel gestemd zal worden. Al zal deze het waarschijnlijk niet halen van de mondmaskerplicht voor kinderen tijdens de lessen L.O. en de pauzes op school.

Gevaccineerd versus ongevaccineerd, Brussel versus Vlaanderen. Al die verdeeldheid, is het dat allemaal wel waard? Waar is de media mee bezig? Hebben mensen zoals professor Mathias De Smet niet gelijk dat het hier om massahysterie gaat waar we maar moeilijk uit raken? Zijn goede leiders niet mensen die de samenleving kunnen samen houden? Want wie nuchter naar de cijfers kijkt moet toch concluderen dat het dit allemaal niet waard is. 22 patiënten hebben een positieve covid test afgelegd in het UZ-Brussel, 9 onder hen liggen op intensieve zorgen. Het gaat om persoonlijke drama’s, laat ons er geen maatschappelijk drama van maken. Hebben de mensen die kozen geen vaccin te nemen nog niet genoeg geleden onder de maatregelen zoals lockdowns en mondmaskerplicht nu al 18 maanden lang.

 

Cijfers uit Israël.

Nog een ander interessant cijfer kwam van de Franse nieuwszender LCI over de situatie in Israël. 45% van de ernstig zieken met positieve covidtest (719 personen) in de Israëlische ziekenhuizen is volledig gevaccineerd, 53% niet en 2% ontving één dosis. Dit voorbeeld geeft mooi aan hoe zowel de vaccin-believers als de sceptici hun gelijk kunnen claimen. 89% van de 16-plussers is volledig gevaccineerd in Israël dus het aandeel ongevaccineerden is momenteel aanzienlijk hoger zegt de ene. Ook na vaccinatie kan je ernstig ziek worden zegt dan weer de ander.

Je kan dus concluderen dat op dit moment zowel believers als sceptici gedeeltelijk gelijk hebben i.v.m. het succes van de vaccinatiecampagne. Dat lijkt me een eerlijke conclusie die minder polariserend is dan hetgeen u dagelijks via de media te horen krijgt.

 

Oppassen in tijden van crisis.

De covid-crisis is super interessant als het gaat om de psychologie van de mens. Hoe mensen beschaafd, democratisch en voor gelijkheid zijn als het goed gaat, maar in tijden van crisis een zondebok zoeken, zich vastklampen aan leiders en hun gezond verstand verliezen. Als observator van de mens als diersoort is corona erg leerrijk. Het leert ons ook beter te begrijpen hoe landen die een grote crisis hebben meegemaakt meer geneigd zijn tot een totalitair systeem. Duitsland zat in slechte papieren bij de opkomst van het nazisme. Noord-Korea was letterlijk platgebombardeerd wat de voedingsbodem gaf voor een totalitair nationalistisch-communisme. Syrië kamt al decennia met de dreiging van Islamisten en fundamentalisten. Crisis, en de mens is een ander dier in vergelijking met tijden van voorspoed zoals het westen heeft gekend vanaf de jaren ’50 tot 2008.

Media, politici, experten, laat ons dus oppassen met polariseren en proberen elkaar te begrijpen. 

 

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!