De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Portretten uit Syrië, Fracties #15#
Syrië, Human rights watch, Deraa, Aleppo, Bashar al-Assad, Sarah Leah Whitson, Hamza al-Khateeb -

Portretten uit Syrië, Fracties #15#

vrijdag 3 juni 2011 11:28
Spread the love

De macht van de Syrische president Bashar al-Assad smelt verder weg. Niet in het minst heeft dat te maken met de dood van de 13-jarige Hamza al-Khateeb. “Op 29 april arresteerden de veiligheidsdiensten de jongen, een maand later kreeg de familie zijn lichaam terug: doodgeschoten, gefolterd en gecastreerd”, schrijft De Morgen. De jongen is een symbool geworden voor het opgeschroefde verzet tegen Assad. Al probeert de president de schade te beperken. Op de staatstelevisie zei een arts dat hij geen sporen van marteling op het lichaam van al-Khateeb heeft gevonden, “de verminkingen komen door een natuurlijke ontbinding.”

Whitson van Human Rights Watch: ‘Voor meer dan twee maanden hebben de Syrische veiligheidsdiensten ongestraft hun eigen volk kunnen doden en martelen’

Woensdag publiceerde Human Rights Watch een rapport gebaseerd op meer dan vijftig interviews met slachtoffers en getuigen over geweld in Deraa, het epicentrum van het Syrische verzet. “Voor meer dan twee maanden hebben de Syrische veiligheidsdiensten ongestraft hun eigen volk kunnen doden en martelen”, zegt Sarah Leah Whitson, Midden-Oosten-directeur van Human Rights Watch. “Het geweld moet stoppen – indien dat niet gebeurd, is het de verantwoordelijkheid van de VN-Veiligheidsraad om te garanderen dat de overtreders berecht worden.”

Canadees fotograaf Leyland Cecco reisde in de lente van 2010 door Syrië. Voor Zonder Graten brengt hij enkele veelzeggende portretten uit het Syrische straatleven.

De foto vindt u hier.

take down
the paywall
steun ons nu!