De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ISIS vernielde het hoofdkwartier van het Vrije Syrische Leger wat zich net tegenover de kantoren van ANA New Media Association bevond.
Syrië, Dictatuur, Al-Qaeda, Assad-regime, Vrije Syrische Leger, ANA, ISIS -

Syrische Vrije Media onder vuur

vrijdag 8 november 2013 04:05
Spread the love

Op 4 november besloot het Raqqa Informatie Centrum om al haar activiteiten te stoppen.  De redactie nam die beslissing uit protest tegen de voortdurende aanvallen en pesterijen door ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië, een Al-Qaeda filiaal) en na de recente agressieve aanranding van één van hun activisten.

De verklaring:
Toen we twee jaar geleden het mediacentrum oprichtten was ons doel om nieuws vanuit Raqqa uit te zenden en de misdaden van het Assad-regime aan het licht te brengen zodat de hele wereld ze konden kennen.  We deden wat we konden ondanks het feit dat, voor de bevrijding van Raqqa, het overgrote deel van onze managers en correspondenten door het regime werd vasgehouden en gemarteld.
Na de bevrijding zijn we blijven verderwerken met onze live streams en zonden het nieuws van Raqqa en van de slachtpartijen langs onze verschillende distributiekanalen.
Vandaag, nadat één van onze correspondenten werd gegeseld door ISIS omdat hij aan het filmen was in Al Sa’aa – een gedeelte in het centrum van Raqqa -, worden we beschuldigd van hoogverraad en spionage.  Daarom verklaren wij dat wij alle activiteiten ivm media, journalistiek en documentatie stopzetten en we de website van het centrum stilleggen. 
Wij vragen God voor de veiligheid van onze broeders en zusters in Syria en van onze collega media activisten.

Wij willen erop wijzen dat één pagina in het bijzonder een campagne tegen ons is gestart waarbij we beschuldigd werden van secularisme en  een hoop andere dingen en waardoor we nu verplicht worden ons centrum te sluiten en toe te geven aan hun eisen.
Aan onze gezinnen en de mensen in Raqqa, vergeef ons.
We willen niets liever dan een beetje vreugde en hoop in jullie leven brengen.

Onze wens was dat onze slotverklaring pas zou komen na de val van de dictatuur van Bashar Al-Assad maar de omstandigheden hebben daar anders over beslist.
We vragen God zich over éénieder te ontfermen. 
“We verklaren hiermee dat wij niet geassocieerd zijn met het is eender welke andere pagina die onze naam draagt.”

 

Het Raqqa Informatie Centrum was niet het enige mediateam dat werd lastiggevallen door ISIS.  Ook ANA New Media Association, het Syrische onafhankelijke media team dat in juni 2012 werd opgericht, zag genoodzaakt haar radiostation te sluiten vanwege ISIS.

“de mensen / willen / het regime omverwerpen!”

ANA werd geboren uit de Syrische revolutie die begon op 6 maart 2011 toen een stel schoolkinderen uit een klein stadje anti-regime graffiti op de muren spoot.  Met deze daad verwoordden zij onmiskenbaar wat al lang leefde bij het Syrische volk : “As-Shaab / Yoreed / Eskaat el Nizam! “:”de mensen / willen / het regime omverwerpen!”.
 

“Assad vermoordt Onze Kinderen niet enkel met Chemische Wapens”
 

De daaropvolgende arrestatie en martelingen van de kleine jongetjes wekte de woede van de bevolking op dat op straat kwam uit protest.  Het regime sloeg de vreedzame protesten op brutale wijze uit elkaar waardoor het aantal betogers en het aantal protesten alleen maar toenam.  Al snel groeide de opstand uit tot een ware revolutie tegen het regime.  Sinds het begin van de opstand wordt elke vrijdag een nationale demonstratie gehouden over het hele land.  De naam of slogan van die vrijdag demonstratie wordt wekelijks democratisch gestemd op een Facebook pagina.  Eerder gekozen namen zijn “Vrijdag voor Vrouwen”, “Jullie stilzwijgendheid vermoordt ons”, “Internationale Bescherming”, “De No-Fly Zone”, “Steun voor het Vrije Syrische Leger”, “Regeringen lieten ons vallen, waar zijn de Mensen?”,  “Assad vermoordt Onze Kinderen niet enkel met Chemische Wapens”
 

“Jullie stilzwijgendheid vermoordt ons”

Een groepje van staatsjournalisten begon voor de revolutie te werken maar toen het regime van Assad erachter kwam werden velen van hen gearresteerd.  Zo ook “Mazen” bijvoorbeeld, die tijdens zijn gevangenschap in contact kwam met andere journalisten.  Uit dit soort gevangeniscontacten ontsproot ANA in juni 2012.  Na zes maand gevangenschap werd Mazen door een administratieve fout per vergissing vrijgelaten. Hij veranderde onmiddellijk zijn naam en was voor een jaar op de vlucht, waarna hij begon te werken voor ANA onder de constante dreiging van het regime.
 

Andere oppositiegroepen zoals ISIS wonnen echter terrein, terroriseerden de bevolking en voerden aanvallen uit op het Vrije Syrische Leger. 

In die tijd waren een deel van de soldaten uit het leger van Assad gedeserteerd  omdat ze weigerden hun eigen mensen te vermoorden.  In plaats daarvan stelden ze hun diensten en hun wapens ter beschikking van de bevolking en vormden het Vrije Syrische Leger.  Ze bevrijdden verschillende gebieden en ANA begon voornamelijk in die gebieden te werken die onder de bescherming van het Vrije Syrische Leger stonden.  Andere oppositiegroepen zoals ISIS wonnen echter terrein, terroriseerden de bevolking en voerden aanvallen uit op het Vrije Syrische Leger.  ANA begon zich in hun reportages en in hun radioprogramma’s meer en meer tegen hen uit te spreken waarmee ze  de woede van ISIS op de hals haalden.   Een paar maanden geleden bombarbeerde ISIS het hoofdkwartier van het Vrije Syrische Leger in Raqqa waarbij vele commandanten van het VSL sneuvelden.   Het gebouw bevond zich pal aan de overkant van de ANA kantoren.  Niet alleen had ANA haar beschermers verloren maar ze won gevaarlijke buren toen ISIS de buurt overnam. Mazen had nu dus zowel met het Assad regime als ISIS af te rekenen, die beiden naar hem op zoek waren.  Hij vluchtte eind September naar Zuid-Turkije met enkele van zijn college media activisten.  Net op tijd want ISIS viel vorige maand tot tweemaal toe de kantoren van ANA binnen waarbij zendapparatuur, laptops en een harde schijf werden  meegenomen. 

Niet alleen had ANA haar beschermers verloren maar ze won gevaarlijke buren toen ISIS de buurt overnam.

Het is onder deze moeilijke omstandigheden dat de Syrische onafhankelijke media activisten hun verklaring uitbrachten.  ISIS heeft de negatieve ANA reportages over hen gebruikt als excuus om zowel het ANA radiostation te sluiten als het Raqqa Informatie Centrum.

http://syriafreedomforever.wordpress.com/2013/11/04/statement-of-the-raqqa-information-center-in-protest-of-the-continued-harassments-by-isis-islamic-state-in-iraq-and-syria/

http://beta.syriadeeply.org/2013/08/raqqa-islamist-rebels-form-regime/#.UnxSqb-gPzJ

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!