De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pandemisten reageren op bericht WoninGent
Pandemisten

Pandemisten reageren op bericht WoninGent

dinsdag 25 januari 2022 16:18
Spread the love

WoninGent kondigde vandaag aan dat ze een sociale tijdelijke invulling met woonmogelijkheid heeft gevonden voor het Craemersklooster. Ze willen een deel van het gebouw gebruiken om jongeren op te vangen in precaire situaties of onder toezicht van de jeugdrechter.

De Pandemisten zijn verheugd dat WoninGent tegemoetkomt aan één van hun vijf eisen: een sociale tijdelijke invulling met woonmogelijkheid. Ze zien echter geen tegenstelling tussen de komst van de tijdelijke invulling vzw Stappen en vzw Lejo en hun aanwezigheid in het gebouw, dat volgens hen groot genoeg is om er beide gebruik van te maken. Het Pand kan middels afsluiten van de traphallen perfect opgesplits worden, waarbij het boven en benedendeel gescheiden circuits vormen met aparte in- en uitgangen. “Ik zie niet in waarom we de ruimte niet zouden kunnen delen met een sociale organisatie. Ondertussen kunnen wij verder met onze sociale invulling, zoals het organiseren van een weggeefwinkel, volkskeukens en ruimtes aanbieden aan artisitieke en andere intiatieven” aldus één van de krakers.

“Onze aanwezigheid vormt bovendien een stok achter de deur, de stad is immers nog steeds van plan het Pand te verkopen. Wij willen blijven bewaken dat het Pand publiek blijft. Er zijn al veel mooie beloftes gedaan door politici en voorzitters van stadsbedrijven over de toekomst van het Pand. Onze ervaring is dat niet alles wat politici beloven ook wordt waargemaakt.” Ze veroordelen het beleid van de stad Gent (voor 90% eigenaar van WoninGent) om haar erfgoed te verkopen omdat dit volgens hen getuigt van een kortetermijnsvisie. “De stad verkoopt haar vastgoed terwijl alle slimme investeerders juist gebouwen en gronden opkopen. Eenmaal verkocht komt dit patrimonium nooit meer terug in publieke handen en hebben de Gentenaars het Caermersklooster voor altijd verloren.”

De krakers begrijpen niet goed waarom er niet in overleg wordt gegaan en weeral wordt gekozen voor een uitzetting midden in de winter. Wat eerder al protest uitlokte van de Gentenaars, middenveld en uiteraard de Pandemisten zelf. Ze zijn dus niet van plan zomaar te vertrekken maar willen wel de poort openen voor de nieuwe gebruikers “Het lijkt ons een mooi en zinvol project dat we zeker niet willen dwarsbomen”  Ook nodigen ze de stad Gent uit hun andere eisen te bekijken. Een plafonnering van de huurprijzen zou alle Gentenaars met een klein of normaal inkomen de broodnodige ademruimte geven en huisvestingsmogelijkheid voor iedere dakloze is mogelijk als de leegstand wordt aangepakt.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!