De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Oer’: natuurwetenschapper Dekker leest seculiere tijd een les over God

zondag 26 juli 2020 13:04
Spread the love

“Nature” en “Science”, dat zijn grote namen in de wereld van de wetenschap. In die tijdschriften komt grote, sterke waarheid aan bod. Logisch dus dat Dominique Minten van De Standaard de Nederlandse kenner van de bouwstenen van het leven Cees Dekker is gaan vragen stellen (DS Letteren dit weekend). Want Dekker denkt door. Hij komt tot de conclusie dat wetenschap (over de oerknal, de evolutie van heelal, aarde, leven, cellen..) best wel samen te denken valt met het wereldbeeld dat onze christelijke religie aanbiedt. In die zin schreef ik al een artikel voor een jongerenblad (Averbode), een jaar of vijftien terug. Mijn leidmotief was: beide wereldbeelden, beide verhalen, beide bronnen van inspiratie kunnen de mens stevige steun bieden bij het vaak lastige bestaan.

Het boek “Oer” van Dekker is een “vertelling”. Omdat Wetenschap alleen ons niet alles kan zeggen. Nooit. Het gaat in die vertelling, die in de voetstappen van de Kerk gaat én heel veel natuurwetenschappelijke kennis brengt, over zingeving en Betekenis. Ik kan mij helemaal achter de opinies en visie van Dekker in het interview in De Standaard van 25 juli scharen. En ik vind het vreemd dat de Vlaamse journalist de visie van Dekker  soms zo vreemd vindt. Op de vraag “Europa gaat toch steeds maar meer de seculiere kant op?” komt een interessant antwoord. Dat ik als historicus met een uitgewerkt Historisch Bewustzijn helemaal kan beamen.

Sympathiek en geloofwaardig is tevens de waardering van de biofysicus voor de figuur, de daden en het verhaal van Jezus Christus. Het treft mij persoonlijk, ik las die passage met een glimlach, dat Dekker ook een mooi positief antwoord formuleert op de vraag: “Gelooft u ook in het leven na de dood?”. Persoonlijk heb ik over deze vragen al geregeld antwoorden geboden in teksten, die zeer dicht bij verifieerbare waarheid en wetenschap blijven, en toch een veel dieper en wijdser perspectief bieden. De termen waarin Dekker spreekt, vind ik wijs en grappig.

Het boek is al aan zijn negende druk toe en krijgt gemengde reacties. Het lijkt mij verfrissende lectuur. Ook juist in tijden dat het in grote delen seculiere Europa het wat harder te verduren krijgt door last met micro-wezentjes uit de Natuur. In tijden waarin waarden als zorgen voor elkaar, liefde, respect… weer de kop opsteken. Zoals zij dit in het denken en doen van Dekker en in het mijne al heel wat langer doen. Een van die waarden is dienstbaarheid. Dus.

 

Het boek “Oer. Het grote verhaal van nul tot nu”   is verkrijgbaar in de boekhandel, uitgeverij Ark Media.

De tekst van het interview staat in De Standaard Letteren van 25 juli en is te vinden via mijn profiel bij het betreffende sociale medium.

 

Afbeelding:

1. Houten sculptuur van de moeder met het kind Jezus als een Moedergodin te midden van de Grote Natuur. Inkomhal Centrale Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven. Eigen foto.

2. Cees Dekker (Wikimedia Commons)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cees_Dekker_(natuurkundige)

Version 2

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!