De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mutti Merkel is moreel moediger en beter geweest dan bange Bart en Theo konden bevatten

Mutti Merkel is moreel moediger en beter geweest dan bange Bart en Theo konden bevatten

maandag 25 september 2017 15:57
Spread the love

De Duitse verkiezingen van gisteren zondag, heel Europa keek er al lang naar uit. Bart De Wever zal in de avond op zijn neus gekeken hebben. Hij had in vijftien voorspeld “Zij heeft haar eigen politieke graf gegraven. Zij ligt er zeker uit, bij de volgende verkiezingen”, toen Merkel als politieke leidersfiguur ook moreel de leiding nam in haar land met de gastvrije uitspraak tijdens de tweede grote golf van vluchtelingen die asiel en/of een leefbaar leven zochten: “Wir schaffen dass!”.

 

In de avond van zondag 24 september zag ik samen met een vriend filosoof Terzake. Het is een knappe, belangrijke uitzending geworden. Met zeer interessante duiding door Herman Van Rompuy en twee andere gasten. Het resultaat hield ons net zoals vele andere observatoren uren bezig. Er zijn vele kanten aan. In elk geval lijkt het goed om de situatie te blijven monitoren. Extreem rechts maakte in wezen niet meer dan een inhaalbeweging: in de buurlanden stonden zij al sterker: Frankrijk, Nederland, België.

Dat electoraal feit, die winst voor de partij Afd mogen wij echter zeker niet (uit angst dan?…) dadelijk extrapoleren naar de toekomst, zoals sommige commentatoren zich geroepen voelden te doen. Als zou er een take over komen door onmenselijke partijen. Goed blijven kijken, en zelf doen wat wij kunnen om die verharding tegen te gaan. Na een recent gesprek met een kern racist die bekendheid geniet op het internet (en naar eigen zeggen al vier keer van Facebook is verwijderd door de toezichthouders) is het voor mij klaar: racisme in zijn hedendaagse vorm is een soort mentale aandoening.

 

Die mensen doen in wezen niet meer dan een viertal vrij eenvoudige instinctieve mechanismen laten spelen. Waaronder het afreageren van een indruk dat het eigen leven mislukt is, op anderen. Een ‘projectie’ van innerlijke negatieve emoties op anderen. Dat zondebok-effect is doorheen heel de geschiedenis grote morele figuren en bepaalde naties aangedaan, vaak met dodelijke gevolgen. Wat racisten doen, is nauw verwant aan de kern cynische houding; die houdt in, je ervaart je leven als mislukt, en schuift de schuld in de schoenen van anderen… Dat is allemaal dubbel problematisch. Want los van het feit dat je dan onschuldigen omtovert in slachtoffers, belet je jezelf ook zicht te krijgen op de échte oorzaken van je slechte situatie. En zonder realistisch verstaan en heldere, eerlijke perspectieven, kan je een echte verbetering van je lot wel op je buik schrijven, zoals wij in Leuven zeggen…

– Wat mij opviel in het duidingsprogramma ook, was de positieve duiding van ervaringsdeskundigen zoals de betrokken lerares Duits, over de mooie grote politieke slogan “Wir schaffen dass!”

Kenners van het dagelijkse reilen en zeilen merken op dat na die oproep van de Kanzlerin een golf van hulpverlening is op gang gekomen in Duitsland, van noord tot zuid. Zo moet dat zijn. Politieke leiders moeten een morele voorbeeld- en leidersfunctie vervullen. Dat schreef ik al een tijdje terug, ik hoor die stelling gelukkig meer en meer.

 

Angela Merkel heeft een solide Bijbelse basis in haar mens- en wereldbeeld, en zij heeft een risico durven nemen, vanuit haar levensbeschouwing. En wel een ethisch sterke uitdaging aangegaan. Zij betaalt daar een prijs voor vandaag, zoals Herman Van Rompuy terecht stelde, maar ook o.i. geen hoge prijs, en zij strijkt er ook de positieve resultaten van op.

 

Duitsland is voor mij in toenemende mate een sympathieke natie. De Duisters hebben hun criminele verleden collectief in de ogen gekeken, sinds de bunker van Adolf Hitler vernietigd werd in vijfenveertig. En zij hebben dat verleden vrij grondig verwerkt, en plukken daar generaties lang de vruchten van.

 

In die zin, meer dan met de economie, waar veel verdoken armoede toe behoort, en slechte beroepen, in die morele lijn, is Duitsland werkelijk een Voorbeeldnatie!

take down
the paywall
steun ons nu!