De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Technicum: Nu niet besparen. Blokkeer de Besparing Besparing Besparing …
Leo

Muiterij aan UGent: een foto-reportage

dinsdag 28 maart 2023 14:04
Spread the love

Er broeit iets aan de UGent. In tal van gebouwen spreken protestaffiches voorbijgangers toe sinds vorige week maandag een vertrouwelijke besparingsnota naar de buitenwereld werd gelekt. 

Het besparingsplan dat het bestuur op 28/03 wil goedkeuren richt zich op ‘kerntaken’, waarbij ondersteunend personeel massaal ontslagen of niet vervangen zou worden. Vakbonden vrezen dat uiteindelijk tot 300 werknemers op straat zouden belanden. Deze eerste nota viseert alvast poetspersoneel, crèches, de jobdienst en Green Office. Critici klagen aan dat eersteklasvluchten, dure recepties voor het management en grootschalige (slechte) marketingcampagnes buiten schot blijven. 

De protestposters in de gangen, liften en ramen van de universiteitsgebouwen spelen daarbij in op een recente communicatiecampagne waarbij de universiteit zich wegzet als vrijhaven voor dwarsliggers. Deze campagne kostte naar schatting meer dan een half miljoen euro.

Het protest richt zich op de weinig solidaire keuzes die het bestuur in de besparingen maakt, en klaagt daarbij aan hoe de bezuinigingen besparingen worden opgedrongen op niet transparante wijze en voorbijgaand aan een traditie van sociaal overleg.

Opmerkelijk is dat naar aanleiding van de alumnidag, de protestaffiches werden overplakt met posters van de UGent communicatiedienst met slogans zoals “van braver dan ooit, naar braver than ever”. Zoals een passant schamper opmerkte: het imago van de UGent ten alle tijd beschermen zonder de onderliggende problemen aan te pakken lijkt ook tot een kerntaak te behoren.

 

pastedGraphic_1.png

“Durf Doen – Kom in Opstand Tegen de Besparingen Nu”- overplakt met de officiële UGent communicatie posters “Van Braver dan Ooit naar Braver Than Ever”.  

pastedGraphic_2.png

De Green Office Gent, het duurzaamheidsorgaan van UGent die ook op de besparingslijst staat, hangt vol met quotes van studenten, alumni en onderzoekers en de woorden “Wij worden (niet) geschrapt.”