De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Minder Afrikaanse jongeren met HIV
Afrika, Hiv-positieve -

Minder Afrikaanse jongeren met HIV

woensdag 14 juli 2010 00:23
Spread the love

Foto : AP

Het aantal jongeren met een HIV-besmetting is aanzienlijk gedaald in de landen die tot nu toe het meest getroffen werden door aids. Dat blijkt uit cijfers van UNAids, de VN-organisatie voor de bestrijding van aids.

Volgens UNAids is het aantal jongeren dat besmet is met het HIV-virus gedaald met cijfers tot 25 procent. Dat komt omdat jongeren tussen 15 en 24 jaar hun seksueel gedrag aanpassen ten gevolge van intensieve aidscampagnes. Ze worden later seksueel actief en hebben minder partners.

 

De daling van het aantal HIV-besmettingen is opmerkelijk in landen zoals Kenia, Ethiopië, Malawi en Zimbabwe. UNAids baseert zich daarvoor op onderzoek bij jonge zwangere vrouwen. In Oeganda, waar in het verleden succes is geboekt bij de strijd tegen de verspreiding van aids, is er sprake van een verslechtering. Volgens UNAids komt dat omdat veel Oegandezen vandaag minder schrik hebben en bijgevolg weer meer risicogedrag vertonen. 

Ondanks het feit dat er vooruitgang is geboekt op het vlak van de preventie blijft de behandeling van aids in Afrika een probleem, vooral omdat veel zieken hun behandeling niet kunnen betalen. In Afrika krijgt zowat een derde van het aantal mensen dat besmet is een behandeling. De Verenigde Naties pleit daarom andermaal voor de ontwikkeling van goedkope geneesmiddelen tegen aids.

Bron :

Dat blijkt uit cijfers van UNAids, de VN-organisatie voor de bestrijding van aids.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!