De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Artisttik Africa schiet uit de startblokken
Afrika, Benin, West-Afrikaanse cultuur, Internationaal cultureel centrum -

Artisttik Africa schiet uit de startblokken

vrijdag 6 mei 2011 15:00
Spread the love

Over bloemetjes en bijtjes: het culturele project Artisttik Africa

COTONOU (BENIN) – Een heus cultureel centrum midden in de volkse wijk Agla. Wie had ooit durven dromen van een streepje cultuur in de smogstad Cotonou? Ousmane Alédji richtte samen met een trouwe achterban de Beninese mediagroep op.

Stoofpotje van cultuur

Zelfs in Benin zijn tv-koks niet meer weg te slaan van de beeldbuis. Dit moet ook de drijvende kracht achter Artisttik Africa gezien hebben als hij het project omschrijft als een stoofpotje van cultuur. De West-Afrikaanse schrijver-regisseur is fier als een gieter met zijn pasgeboren project. Het moet een plaats worden die symbool staat voor een artistieke kruisbestuiving. Professionele artiesten fladderen er rond en jonge talentvolle kunstenaars slaan er hun vleugels uit.  In de bedrukkende stad zorgen ze voor een frisse wind. In het broeierige Benin ademt Artisttik Africa cultuur.

Na regen komt ook hier zonneschijn. De gemiddelde proporties daarvan liggen zelfs veel hoger dan een westerling ooit zou kunnen vermoeden… Artisttik Africa heeft veel stormen doorstaan om te komen waar het nu staat. Het heeft acht jaar geduurd om het bescheiden Artisttik Benin om te toveren in het ambitieuze Artisttik Africa.

Face-boek

Niet alleen op vlak van tv-koks is Benin volledig up to date. In de wereld van webapplicaties en elektronische snufjes zijn ze zeker ook geen zwak broertje. De website van Artisttik Africa geeft een  uitgebreid overzicht van allerlei culturele evenementen op de Afrikaanse bodem. Wie doorklikt naar hun eigen web-tv merkt bovendien al snel dat Artisttik Africa bij heel wat van deze evenementen aanwezig is om alles op de harde plaat vast te leggen.  Beginnende reporters en documentairemakers gooien er zich als jonge leeuwen op hun kansen.

Voor wie de digitale wereld een brug te ver is, brengt Artisttik Africa een tijdschrift op de internationale markt. Op de schappen van krantenwinkels en kiosken in West-Europa en West-Afrika vindt men tweemaandelijks het pan-Afrikaanse kunst- en cultuurblad. Spraakmakende reportages en verhelderende interviews kleuren het Franstalige magazine. Een plek waar wereldse thema’s belicht worden vanuit een artistiek perspectief.

Twin tower?

Met torenhoge ambities gaat Artisttik Africa de uitdaging aan om uit te groeien tot het eerste culturele centrum in Benin dat gerund wordt door en voor de Beninse bevolking. Enkele weken geleden was de officieuze opening alvast een succes. 180 kijklustigen genoten bij het drinken van een “Obamabiertje” van de Beninse kunstexpositie. Ter voorbereiding van de officiële opening in september 2011, experimenteert Artisttik Africa met de organisatie van verschillende evenementen.

Het team van Artisttik Africa nodigt u graag uit om een kijkje te nemen op hun website waar alle informatie gebundeld staat. Nog liever bieden ze u, wanneer u toevallig in de buurt mocht zijn, hoogst persoonlijk een “Obamabiertje” aan.

www.artisttikafrica.com
 

take down
the paywall
steun ons nu!