De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is het vandaag de beurt aan Muammar Gaddafi?
Libië, Afrika, Olie, Volksopstand, Benghazi, Muammar Gaddafi, Akram Al-Warfalli, Stamhoofden, Huurlingen -

Is het vandaag de beurt aan Muammar Gaddafi?

maandag 21 februari 2011 11:19
Spread the love

Benghazi, de tweede stad van Libië, leek zondagavond in handen te zijn gekomen van de oppositie. Betogers hebben er volgens de Arabische zender Al-Jazeera tanks in handen gekregen en ook het leger zou de kant van de betogers hebben gekozen, wat zou wijzen op een militaire coup tegen Muammar Gaddafi, de Libische dictator die al 42 jaar aan het hoofd van het land staat.

http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/02/2011220232725966251.html

Gaddafi’s son warns of civil war

Appearing on Libyan state television, Seif al-Islam Gaddafi says his father is in the country and has support of army.

Volgens Reuters zouden ook stamhoofden ten westen van Tripoli zich nu tegen Gaddafi hebben gekeerd. Ze zijn niet onbelangrijk omdat ze de olietoevoer naar het Westen kunnen afsluiten. Indien de Libische overheid niet stopt met het onderdrukken van de demonstranten, is dat wat gebeuren zal, zei Akram Al-Warfalli, een leidende figuur van de Al Warfalla stam. ‘We vertellen de broer (Gaddafi), wel hij is niet langer een broer, we zeggen hem het land te verlaten’.

http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFLDE71J0PP20110220?sp=true

Libyan tribe threatens to cut oil exports soon

Terwijl huurlingen in de straten van Benghazi de voorbije dagen honderden burgers ombrachten gaf Saif el Islam Gaddafi, de zoon van Muammar Gaddafi, gisteravond nog een speech die rechtstreeks te volgen was op de Arabische zender Al Jazeera, waarin hij waarschuwde voor een burgeroorlog.
Dat het regime op zijn grondvesten davert werd duidelijk, want meer dan wat onsamenhangende verklaringen kwam Gaddafi’s zoon niet.Volgens hem is de huidige revolte de schuld van buitenlanders en de media. ‘Indien een revolutie uitbreekt, zal Libië in twee breken en geruïneerd worden, zonder olie komen te zitten en zal brood even duur worden als goud’. Hij gaf toe dat de betogers in Benghazi tanks in handen hadden gekregen. ‘De meeste betogers waren gedrogeerd tuig en de media hebben de omvang van het bloedbad overdreven,’ aldus Saif el Islam Gaddafi, die geen enkele officiële functie uitoefent in het land. Wel beloofde hij dat het parlement maandag een hervormingsprogramma zou opstarten, waarbij mediabeperkingen zouden worden opgeheven en loonsverhogingen goedgekeurd.

‘Mocht een revolutie uitbreken dan zullen de VS en Europa de creatie van een nieuw Islamitisch emiraat voorkomen,’ aldus nog de jonge Gaddafi, die verschillende keren zei dat Libië Egypte, noch Tunesië is. Hij ontkrachtte ook geruchten als zou zijn vader het land verlaten hebben. ‘Mijn vader is Mubarak niet, hij heeft de steun van het leger en kreeg al tienduizenden berichten met steunbetuigingen.’

Bron : Express.be 

take down
the paywall
steun ons nu!