De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mario Goossens drumt duizend stokslagen voor opgesloten Saudische blogger

Mario Goossens drumt duizend stokslagen voor opgesloten Saudische blogger

Raif Badawi, een Saudische blogger, werd exact acht jaar geleden gearresteerd en twee jaar later veroordeeld tot duizend stokslagen en tien jaar cel omdat hij zich kritisch uitliet over het beleid van de overheid. Mario Goossens van Triggerfinger laat in een video duizend stokslagen regenen op zijn drum om de vrijlating te eisen van Raif Badawi.

woensdag 17 juni 2020 16:14
Spread the love

 

‘In Saudi-Arabië worden fundamentele rechten en vrijheden schaamteloos geschonden. Het verhaal van Raif is daar een perfect voorbeeld van en tart alle verbeelding. Tien jaar cel en duizend stokslagen omdat je een paar kritische artikels schreef, daar moeten we ons met zijn allen luidkeels tegen verzetten. Toen ik beelden zag van zijn lijfstraf, en hoe de massa gewoon toekijkt, was ik ontzet. Ik laat mijn stem horen met duizend drumslagen en wil zo ook Raif en zijn gezin een hart onder riem steken’, zegt Mario Goossens, drummer van Triggerfinger.

Raif Badawi is de oprichter van het online platform “Saudi Free Liberals Forum”, dat het debat over politieke en sociale kwesties wilde stimuleren. Hij werd op 16 juni 2012 gearresteerd en op 7 mei 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen (50 slagen gedurende 20 weken) en een boete van ongeveer 240.000 euro omdat hij dit forum had opgericht en de islam zou beledigd hebben.

Op 9 januari 2015 moest Raif een eerste reeks van 50 stokslagen ondergaan. De volgende sessies vonden niet plaats, eerst omdat zijn rug niet voldoende hersteld was, nadien zonder officiële verklaring maar wellicht dankzij de internationale druk. Door een recente wetswijziging blijft Raif ook in de toekomst wellicht gespaard van verdere geseling, maar hij zit nog steeds onterecht in de cel. Actie blijft nodig.

‘Raif Badawi hoort niet thuis in de gevangenis. Met deze video wil Amnesty International samen met Mario Goossens opnieuw aankaarten dat Raif een gewetensgevangene is die onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijgelaten moet worden’, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

‘Raif is helaas niet de enige dissidente stem die in Saudi-Arabië de mond gesnoerd wordt. Het recht op vrije meningsuiting, het recht om zich te verenigen en het recht op vreedzaam protest worden in het land zwaar beknot’, zegt Lore Van Welden. ‘Kroonprins bin Salman presenteert zich in het buitenland als een grote hervormer, maar die PR-praatjes klinken erg hol zolang dissidenten en mensenrechtenverdedigers wegkwijnen in de cel.’

Niet alleen de vrije meningsuiting staat extreem zwaar onder druk in Saudi-Arabië, ook andere mensenrechten worden met voeten getreden met onder meer verregaande discriminatie van vrouwen, een hoog aantal executies, foltering en oorlogsmisdaden in Jemen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!